Ο Σοροπτιμιστικός Όμιλος Πάτρας «ΔΑΝΙΗΛΙΣ» και το Λύκειο Ελληνίδων (Παράρτημα Πάτρας) συνδιοργάνωσαν εκδήλωση την Τετάρτη 26 Απριλίου 2023, ώρα 6.30μ.μ στο ξενοδοχείο ΑΣΤΗΡ με θέμα: «Η πολύπλευρη και διαχρονική φυσιογνωμία της Ελληνίδας».
Η εκδήλωση περιλάμβανε παρουσιάσεις με οπτικοακουστικό υλικό, χορούς και τραγούδια.
Οι συμμετέχοντες σύλλογοι ήταν: ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΕΣ, ΖΑΚΥΝΘΙΝΟΙ, ΙΘΑΚΗΣΙΟΙ, ΚΕΡΚΥΡΑΙΟΙ, ΚΡΗΤΕΣ, ΛΕΥΚΑΔΙΟΙ, ΜΕΣΣΗΝΙΟΙ, ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ, ΠΑΓΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΟΣ, ΦΑΡΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΠΑΤΡΩΝ.
Η εκδήλωση άνοιξε με το εισαγωγικό καλωσόρισμα της προέδρου του Ομίλου ΔΑΝΙΗΛΙΣ Ελένης Γκέκα και τον χαιρετισμό της προέδρου του ΛΥΚΕΙΟΥ των ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ Κατερίνας Πολυκρέτη. Ακολούθως, η γραμματέας του ΛτΕ Νεκταρία Μαρία Μπονάτσου παρουσίασε την «Καλλιρόη Σιγανού – Παρρέν, Πρωτοπόρο του Φεμινισμού και του Ελληνισμού», με προσφορά στην κοινωνία και τον πολιτισμό, ιδρύτρια του Λυκείου των Ελληνίδων. Ακολούθησε ο Νίκος Λόης, πρόεδρος του Συλλόγου Αιτωλοακαρνάνων.
Η Μαρία Καψάσκη, γραμματέας του Συλλόγου Ζακυνθινών ανέφερε ότι η πρώτη Ελληνίδα συγγραφέας που άνοιξε το δρόμο της νεοελληνικής γυναικείας πεζογραφίας ήταν η Ζακυνθινή Ελισάβετ Μαρτινέγκου, ενώ η Μαριέττα Γιαννοπούλου – Μινώτα εξέδωσε το πρώτο φεμινιστικό περιοδικό στη Ζάκυνθο το 19ο αιώνα. Η Κική Γιαννιώτη συνέχισε με αναφορά σε άλλες Ζακυνθινές, από τις ηρωίδες του Ξενόπουλου μέχρι τη σύγχρονη ζωή.
Τη Γυναίκα της Ιθάκης, παρουσίασε εκ μέρους του Συλλόγου Ιθακησίων η Μαρία Φιλιππάτου. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κερκυραίων Γιάννης Λιτσαρδόπουλος σκιαγράφησε την προσωπικότητα της Κερκυραίας, από τη σκληρή αγροτική βιοπάλη μέχρι την εμμονή με την ομορφιά, το στολισμό και τα κοσμήματα, με χαρακτηριστικές παλιές φωτογραφίες, προσθέτοντας προσωπικές βιωματικές πινελιές και χαρακτηρίζοντας τις Κερκυραίες λακωνικά ως «ατίθασες, με ψυχή λιονταριού, ακούραστες, γελαστές, νοικοκυρές, μάνες».
Ακολούθησαν Κρητικοί χοροί, μετά τα εισαγωγικά σχόλια για τη Γυναίκα της Κρήτης από τη Μινωική εποχή μέχρι σήμερα, από τον πρόεδρο του Συλλόγου Κρητών Στέλιο Τσιμπλοστεφανάκη.
Καντάδες ειδικά γραμμένες για τη γυναίκα σε Επτανησιακές μελωδίες παρουσίασε η Χορωδία του Συλλόγου Λευκαδίων «Κανταδόροι Σάντα Μάουρα», υπό τη διεύθυνση της Δήμητρας Αψόμωτου.
Η Φωτεινή Γκλαβά, εκ μέρους του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου παρουσίασε την ιστορία της «αρχόντισσας των Καλαβρύτων», Γιώτας Κολλιοπούλου-Κωνσταντοπούλου, ιδρύτριας του Μουσείου Ολοκαυτώματος στα Καλάβρυτα.
Στη συνέχεια, σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πάτρας Αλέξανδρος Χάιδας και έδωσε το λόγο στην Έλενα Τερζή, η οποία παρουσίασε τη φυσιογνωμία της Ηπειρώτισσας. Συμπληρωματικά η Γεωργία Χατζηγιάννη έκανε επίδειξη από περίτεχνα κεντημένα στοιχεία της πολύπλοκης Ηπειρώτικης φορεσιάς.
Με τη βασίλισσα Μεσσήνη, της Ελληνικής μυθολογίας, από την οποία πήρε το όνομά της η Μεσσηνία, άρχισε την παρουσίασή της η Πηνελόπη Λαμπούση, πρόεδρος του Παμμεσσηνιακού Συλλόγου «Παπαφλέσσας» .
Ακολούθησε η παρουσίαση του Φάρου Ποντίων Πατρών, με σύντομο χαιρετισμό του προέδρου Δημήτρη Αντωνιάδη και την παρουσίαση της Χρυσής Καλπίνη Παπαδοπούλου, συνοδευόμενη από παλιό φωτογραφικό υλικό της ζωής των Γυναικών στον Πόντο.
Την εκδήλωση έκλεισε το γυναικείο Ποντιακό χορευτικό ενώ ακολούθησε μικρή δεξίωση στο φιλόξενο χώρο του ξενοδοχείου.
Τo έργο συντονισμού των ομιλητών ανέλαβε η δημοσιογράφος Αθανασία Σταμοπούλου.