Τριάντα δύο νεοσύστατες επιχειρήσεις (startups) από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Τυνησία και την Αίγυπτο ξεδιπλώνουν από σήμερα στην Πάτρα τις καινοτόμες ιδέες τους και πως αυτές μπορούν να εφαρμοστούν στην πραγματική οικονομία.
Αφορμή αποτελεί το τριήμερο καινοτομίας στην Μεσόγειο που συνδιοργανώνει το Επιμελητήριο Αχαΐας και το Πανεπιστήμιο Πατρών, στο πλαίσιο υλοποίησης του Ευρωπαϊκού έργου INTECMED-«Θερμοκοιτίδες για την αναζήτηση καινοτομίας και μεταφοράς τεχνογνωσίας στην περιοχή της Μεσογείου» (Πρόγραμμα Χρηματοδότησης ENICBCMED 2014-2020) και φιλοξενείται στον συνεδριακό χώρο του Νέου Λιμένα Πατρών (πρώην Mega Εμβολιαστικό Κέντρο.
Για τη σημασία της διοργάνωσης και τις δυνατότητες που θα προκύψουν για σημαντικές συνέργειες στο μέλλον μίλησαν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνας Μαρλαφέκας και ο αντιπρόεδρος του ΕΛΚΕ του Πανεπιστημίου Πατρών καθηγητής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, Δημήτρης Μούρτζης, το μεσημέρι της Τετάρτης στην αίθουσα της Διαχειριστής. Παρόντες ήταν τα μέλη του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Αχαΐας Θεόδωρος Τσούμπελης, Ανδρέας Ντακόλιας, Σαάντ Καραμπέτ και ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Θανάσης Κούστας.
Μαρλαφέκας: «Στόχος η ανάδειξη και ενίσχυση start ups»
Η πολυθεματική εκδήλωση έχει ως θέμα «INTECMED Mediterranean Innovation Days», η οποία υλοποιείται αξιοποιώντας την τεχνογνωσία που αναπτύχθηκε από την PatrasIQ στοχεύει στην ανάδειξη και ενίσχυση νέων επιχειρήσεων start ups από χώρες της Μεσογείου, ανέφερε ο κ. Μαρλαφέκας σημειώνοντας πως το Επιμελητήριο Αχαΐας είναι ο επικεφαλής εταίρος του έργου ενώ το Πανεπιστήμιο Πατρών συμμετέχει ως εταίρος στην σύμπραξη.
Υπογράμμισε πως «το Επιμελητήριο Αχαΐας είναι ο πρώτος φορέας που επιχειρεί συνέργειες επιστημονικού και οικονομικού περιεχομένου με χώρες της Μεσογείου και με στοχευμένες δράσεις. Οι ιδέες που θα παρουσιαστούν θα είναι καινοτόμες και οι εκδηλώσεις είναι ανοικτές στην επιχειρηματική κοινότητα για να τις πλαισιώσει και να αξιοποιήσει τα οφέλη της».
Παράλληλα, ο κ. Μαρλαφέκας ανακοίνωσε ότι θα υπογραφεί Σύμφωνο Συνεργασίας του Επιμελητηρίου Αχαΐας με το Επιμελητήριο της CapBon της Τυνησίας καθώς υπάρχει έδαφος συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
«Το Επιμελητήριο έχει ως βασικό στόχο την ενίσχυση και υποστήριξη νέων καινοτόμων επιχειρήσεων και τη συγκράτηση νέων επιστημών στην περιοχή μας και τη διασύνδεση της παραγόμενης γνώσης με την επιχειρηματική κοινότητα στην Αχαΐα» σημείωσε ο κ. Μαρλαφέκας ανακοινώνοντας παράλληλα πως φέτος η έκθεση Patras IQ 2023 θα διεξαχθεί το τελευταίο τριήμερο του Νοεμβρίου και αναμένεται να καταστεί σημείο αναφοράς.
Δ. Μούρτζης: Σημαντικό έργο το INTECMED
Ο Δημήτρης Μούρτζης, καθηγητής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, αντιπρόεδρος του ΕΛΚΕ και της Οργανωτικής Επιτροπής της Patras IQ, εστίασε στη σημαντικότητα του έργου INTECMED, το οποίο αποτέλεσε ιδέα της Patras IQ, που υποστηρίζεται από το Πανεπιστήμιο Πατρών και το ΕΑΠ επιχειρηματικούς φορείς και υπουργεία λέγοντας εμφατικά πως «στόχευση παραμένει η διεθνοποίησή της».
«Το Πανεπιστήμιο Πατρών υποστηρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλονται στην περιοχή για να δοθεί ώθηση στην τεχνογνωσία, στην καινοτομία και στην επιχειρηματικότητα. Στόχος μας είναι η Patras IQ να καταστεί σε μια δυναμική δομή με μεγαλύτερη ένταση και αποτελεσματικότητα» υπογράμμισε μεταξύ άλλων.
Κ. Γιωτόπουλος: «Συνεργασία με αποτελέσματα»
Το Επιμελητήριο Αχαΐας και το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι οι δύο βασικούς πυλώνες σχεδιασμού και υλοποίησης του εν λόγω προγράμματος τόνισε από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Γιωτόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης & Τεχνολογίας Πανεπιστημίου Πατρών, επιστημονικός συνεργάτης του Επιμελητηρίου Αχαΐας και υπεύθυνος του έργου INTECMED
«Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που στοχεύει στην εξωστρέφεια και ανάδειξη της καινοτομίας που παράγεται στο ακαδημαϊκό μας ίδρυμα και την ανάγκη μετασχηματισμού της σε μια βιώσιμη επιχειρηματική καινοτόμα δραστηριότητα» ανέφερε με έμφαση και τόνισε πως η συνεργασία με χώρες της Μεσογείου έχει προοπτικές για νέες δραστηριότητες επιχειρηματικής ανάταξης.
Κάλεσε τον επιχειρηματικό κόσμο να παραστεί το τριήμερο στις εκδηλώσεις και να ενημερωθεί για τις 12 καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες που ανακαλύφθηκαν και ωρίμασαν μέσα διαγωνισμό, οι οποίες θα παρουσιαστούν σε δυνητικούς επενδυτές ανοίγοντας προοπτικές για το μέλλον. Στην Πάτρα θα παραστούν εκπρόσωποι από δυνητικούς επενδυτές από το εξωτερικό (π.χ. ΗΠΑ), funds, τράπεζες κ.α.
Το πρόγραμμα του τριημέρου
-Σήμερα Παρασκευή (09:30-17:30), οι 32 νεοσύστατες επιχειρήσεις (startups) από τις 4 χώρες υλοποίησης του έργου (Ελλάδα, Ισπανία, Τυνησία και Αίγυπτο) θα παρουσιάσουν την επιχειρηματική τους ιδέα και θα πραγματοποιήσουν Β2Β συναντήσεις με δυνητικούς επενδυτές από Ελλάδα, Ισπανία, Αίγυπτο και τις ΗΠΑ.
– Αύριο Σάββατο (09:00-13:45), θα διεξαχθεί το Συνέδριο «Ανοιχτής Καινοτομίας» του Πανεπιστημίου Πατρών με παρεμβάσεις για την Καινοτομία στην Μακροπεριφέρεια Μεσογείου. Θα αποδοθούν τα βραβεία επιχειρηματικής ενίσχυσης (sub-grants) του Διαγωνισμού Καινοτόμων Επιχειρηματικών Ιδεών του ΙΝTECMED, συνολικής αξίας 60.000 ευρώ, στις τρεις πιο καινοτόμες ιδέες από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την υποστήριξη των δράσεων που απαιτούνται για την λειτουργία της επιχείρησής τους και της εφαρμογής της καινοτόμου ιδέας στην αγορά. Θα ακολουθήσει η υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας (MoU) μεταξύ του Επιμελητηρίου Αχαΐας και του Επιμελητηρίου της CapBon στην Τυνησία, έπειτα από διάγνωση εδάφους συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων, ως αποτέλεσμα διακρατικής συνεργασίας μέσω του έργου όπου συμμετέχουν ως εταίροι.
-Την Κυριακή (09:00-12:30) θα λάβει χώρα ανοικτή εκδήλωση επίδειξης της δυναμικής web Πλατφόρμας εύρεσης συνεργειών και συνεργασιών “e-Bazaar of Innovation” εκ μέρους του Πανεπιστημίου Πατρών. Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του Περιφερειακού Σημείου Διευκόλυνσης Καινοτομίας (Regional Innovation Facility Point-RIFP) του έργου ΙΝΤΕCMED, που δημιουργήθηκε από το Πανεπιστήμιο Πατρών, σε κτίριο των Μηχανολόγων Μηχανικών και Αεροναυπηγών και θα ακολουθήσει συνάντηση εργασίας των εταίρων του έργου.