*Της Βαρβάρας Ασημακοπούλου, Ιδρύτρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος της HRE, κορυφαία Executive& Team Coach
Ό,τι κάναμε το κάναμε με τους ανθρώπους, όχι για αυτούς, μου είπε η Γιάλε, η νεαρή Ελβετίδα εθελόντρια της ΜΚΟ “Happy family” για την υποστήριξη των μεταναστών στη Λέσβο, που καθόταν δίπλα μου στο αεροπλάνο της επιστροφής μου από Ζυρίχη Αθήνα μια βδομάδα πριν.
Tώρα τελευταία πιστεύω στις ευτυχείς συμπτώσεις όπως η αγγλική λέξη που πάντα μου άρεσε, serendipity. Aπό τότε που ξεκίνησα το έργο Υour time of Power για την υποστήριξη των Ελλήνων και των Ελληνίδων που διαμένουν στο εξωτερικό έχω αρχίσει να παρατηρώ διάφορες ευτυχείς συμπτώσεις.
Θεωρώ τελικά ότι αυτό συμβαίνει διότι όταν κάνεις κάτι καλό σου έρχεται κάτι καλό. Η προσπάθειά μας έχει στο επίκεντρο τους Έλληνες πού διαμένουν στο εξωτερικό ή που επιθυμούν να πάνε ή που μόλις έχουν επιστρέψει και η επιθυμία μας είναι να τους βοηθήσουμε στην καλύτερη ενσωμάτωσή τους.
Η επιστημονική έρευνα που σχεδιάσαμε ως απαραίτητο υπόβαθρο και προηγήθηκε, μας βοήθησε να καταλάβουμε ποιες είναι οι πιο σημαντικές προκλήσεις και να φτιάξουμε ένα μοντέλο που θα βοηθήσει τους coaches να προσφέρουν ακόμα μεγαλύτερη αξία στις coaching συνεδρίες τους με τους συμπατριώτες μας. που διαμένουν στο εξωτερικό ή ενδιαφέρονται να πάνε.
Η Γιάλε μεταξύ άλλων είπε ότι ο στόχος ενός έργου που έχει αντικείμενο την ομάδα συγκεκριμένων ατόμων και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν όπως να βρουν τα πατήματά τους σε ένα νέο τόπο, επιτυγχάνεται πιο εύκολα όταν χρησιμοποιήσεις τους ίδιους τους ανθρώπους. Παράδειγμα: κάποιοι από τους μετανάστες που ήδη ήξεραν αγγλικά έκανα αγγλικά στους άλλους μετανάστες. Είναι πολύ σημαντικό να αξιοποιήσεις τις γνώσεις και την εμπειρία των ανθρώπων.
Το coaching είναι η κατεξοχήν μεθοδολογία που αξιοποιεί το ΜΑΖΙ και το με τον άνθρωπο όχι γι’ αυτόν. Είναι μια ισότιμη συνεργασία με αμοιβαία οφέλη και μαθήματα. Η προσφορά μας λοιπόν προς τους Έλληνες πού διαμένουν στο εξωτερικό έχει αυτό το χαρακτηριστικό.
Οι εθελοντές coaches της ομάδας μας όπως ο Πάνος, η Γιώτα και η Νατάσα βρίσκονται και οι ίδιοι στο εξωτερικό και προσφέρουν την υποστήριξή τους σε Έλληνες σε θέματα που έχουν βιώσει οι ίδιοι. Όταν Ρώτησα τον Πάνο μέλος της ερευνητικής ομάδας και νονό του μοντέλου που φτιάξαμε The New I.th.a.c.a. : Integration through awareness coaching application, για ποιο λόγο δείχνει τόση αφοσίωση σε αυτό το έργο, μου είπε το εξής που με συγκίνησε βαθιά: ίσως για να βρω ο ίδιος τη δική μου νέα Ιθάκη, βοηθώντας άλλους ανθρώπους να βρουν τη δική τους.