Ποια είναι τα προβλήματα του κλάδου
σας που πιστεύετε ότι πρέπει να ενσκήψει ο
νέος Πρωθυπουργός;».
Toυ Γιώργου Ηλιόπουλου
Το ερώτημα είναι καίριο λίγες ώρες πριν από τις κάλπες και τέθηκε από το «Σύμβουλο Επιχειρήσεων» σε διάφορους εκπροσώπους της τοπικής οικονομικής και κοινωνικής ζωής.
Πλ. Μαρλαφέκας: «Να δοθούν εργαλεία»
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνας Μαρλαφέκας, αναφέρει: «Η χώρα μας πρέπει να μπει στην εποχή της παραγωγής. Πρέπει να γίνουμε στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό αυτάρκεις στην πρωτογενή παραγωγή. Παράλληλα θα πρέπει να ενισχυθεί η καινοτομία στον δευτερογενή παραγωγικό τομέα με κυριότερη κατεύθυνση την μεταποίηση προϊόντων του πρωτογενούς τομέα. Ανάπτυξη και ενίσχυση στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και βεβαίως σύνδεση του τουρισμού με την κατανάλωση των τοπικών μας προϊόντων. Στα πλαίσια αυτά, η επιχειρηματικότητα που αποτελεί τον βασικό μοχλό στην ανάπτυξη της κοινωνίας, θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα. Τα εργαλεία υπάρχουν όπως η φορολογική και η ασφαλιστική πολιτική και βεβαίως οι ενισχυτικές δράσεις του ΕΣΠΑ 2021-2027». Για την Δυτική Ελλάδα τονίζει ότι: «Όσον δε αφορά την περιοχή μας, υπενθυμίζω πως χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και θαλπωρής και προς την κατεύθυνση αυτή, θα πρέπει να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει. Αυτά είναι: -Το λιμάνι της που σημαίνει πως επιτέλους πρέπει να γίνει το εμπορικό λιμάνι ώστε να συγκρατήσουμε εδώ τις μεγάλες μεταποιητικές μονάδες αλλά και ταυτόχρονα να αναπτυχθεί το παλιό λιμάνι με υποδομές του θαλάσσιου τουρισμού. -Οι συγκοινωνιακές υποδομές που θα βελτιώσουν σημαντικά την ανταγωνιστικότητα των τοπικών μεταποιητικών επιχειρήσεων, που εκτός από το εμπορικό λιμάνι, πολύ υψηλά στην ατζέντα θα πρέπει να βρίσκεται και η σιδηροδρομική σύνδεση που έχει καθυστερήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό σε σχέση με τον προγραμματισμό. – Η αξιοποίηση στο μέγιστο βαθμό των Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, με κατεύθυνση την επιχειρηματική αξιοποίηση της παραγόμενης γνώσης. Αυτό που γίνεται ήδη με την PATRAS IQ είναι μια καλή πρακτική και αφετηρία, σε συνδυασμό με την πληθωρική παρουσία των καινοτόμων start ups, των ερευνητικών εργαστηρίων και των τεχνολογικών ινστιτούτων που μας οδηγούν στην δημιουργία ενός σημαντικού περιφερειακού κέντρου καινοτομίας». Για τις ώριμες επενδύσεις ο κ. Μαρλαφέκας επισημαίνει ότι: «Τέλος θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις μεγάλες επενδύσεις που είναι ώριμες στην περιοχή μας, όπως π.χ. το Αυτοκινητοδρόμιο στην Χαλανδρίτσα,. Τα ανωτέρω θα προσφέρουν σημαντικά στην απασχόληση, στο τοπικό και εθνικό εισόδημα και κυρίως θα προσφέρουν στην κοινωνική συνοχή».
Χρ. Μπούρας: «Ιδού το Πανεπιστήμιο»
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας ήταν ο πρώτος που δημόσια έθεσε το ζήτημα των εκκρεμμοτήτων, αφού συχνά πυκνά δεχόταν υποψηφίους κομμάτων στο γραφείο του. «Οι υποψήφιοι βουλευτές των πολιτικών κομμάτων, οι οποίοι είτε επιλέγουν να επισκεφθούν τους χώρους του Πανεπιστημίου Πατρών είτε όχι, είναι αναγκαίο να έχουν επίγνωση της υπάρχουσας κατάστασης αναφορικά με τα προβλήματα που υπάρχουν στους κόλπους του ακαδημαϊκού ιστού του Πανεπιστημίου Πατρών, το οποίο αδιαμφισβήτητα αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους αναπτυξιακούς βραχίονες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με ενεργό αποτύπωμα στην κοινωνία σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο. Κατανοώντας πλήρως τον περιορισμένο προεκλογικό τους χρόνο, τους ευχόμαστε καλή επιτυχία αλλά παραθέτουμε για μία ακόμη φορά τα ήδη γνωστά ζητήματα του Πανεπιστημίου, που απασχολούν σε καθημερινή βάση τους 1500 μόνιμους υπαλλήλους καθώς και τους 3500 συμβασιούχους που απασχολούνται για την εύρυθμη λειτουργία του Ιδρύματος: • Νέο Εστιατόριο στη ΦΕΠ στο Ρίο • Άμεση προκήρυξη από ΙΝΕΔΙΒΙΜ για ξενοδοχεία στην Πάτρα • Διδάσκοντες απόκτησης Ακαδημαϊκής Εμπειρίας και Κοινωνική Μέριμνα στη νέα προγραμματική περίοδο • Οι αποχωρήσεις το 2022 40 μέλη ΔΕΠ (εκ των οποίων 13 από το Τμήμα Ιατρικής) και 33 το 2023 (εκ των οποίων 11 από το Τμήμα Ιατρικής) • Εναλλακτικό Κέντρο Δικτυακών Υπηρεσιών και ανακαίνιση Φοιτητικών Εστιών στο Ρίο από ΕΠΑ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας • Αδέσποτα ζώα συντροφιάς στη Πανεπιστημιούπολη στο Ρίο • Πρόσβαση στη Πανεπιστημιούπολη στο Μεσολόγγι • Οδοφωτισμός, συντήρηση οδοστρωμάτων κλπ στην Πανεπιστημιούπολη στο Ρίο • Περιαστικό Πάρκο και συμπληρωματικά έργα • Ανακαίνιση Φοιτητικών Εστιών και κατασκευή νέων • Κτιριολογικό πρόγραμμα Πανεπιστημίου και ενεργειακή αναβάθμιση • Προσωπικό διδάσκοντες, ΕΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, Διοικητικοί και Τεχνικοί • Ανανέωση εξοπλισμού • Μέγιστος αριθμός εισακτέων ανά τμήμα πχ 200 • Φοιτητική Μέριμνα ECO ΑΜΕΑ • Βαριά συντήρηση Φοιτητικών Εστιών, γκρέμισμα σεισμόπληκτων, ανέγερση νέων • Αξιοποίηση Ταμείου Ανάκαμψης και νέας προγραμματικής περιόδου».
Γ. Βαγενάς: «Γενναίες ρυθμίσεις»
Από την πλευρά του ο Γιώργος Βαγενάς, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδος, αναφέρει ότι: «Tα καταστήματα το ένα μετά το άλλο κλείνουν και αυτό συμβαίνει επειδή δεν μπορούν να βγουν πλέον οικονομικά. Όπως είναι τα έξοδα ενός καταστήματος δεν αντέχουν να συνεχίσουν την λειτουργία τους γιατί δεν έχουν τζίρους και δεν υπάρχει κατανάλωση. Για να μπορέσει να γυρίσει η κατάσταση έστω και την ύστατη ώρα πρέπει να γίνουν άμεσα παρεμβάσεις. Η πρώτη παρέμβαση είναι να δοθεί πίσω ο 13ος και 14ος μισθός στους δημόσιος υπαλλήλους και συνταξιούχους για να αυξηθεί η καταναλωτική δυνατότητα και να μπορέσουν τα καταστήματα να αποκτήσουν μεγάλη επισκεψιμότητα. Ο κόσμος στερεύεται τα πάντα γιατί τα χρήματα που διαθέτει είναι ίσα να καλύψει τα έξοδά του. Το δεύτερο ζητούμενο είναι η ρευστότητα. Αυτή την ώρα η πιστωτική ικανότητα των επιχειρήσεων είναι στο ναδίρ. Κανείς δεν μπορεί να πάρει δάνειο ή μικροποσό για να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις του και να μην εκτείθεται στους προμηθευτές του. Όσο δεν υπάρχει αυτή η πιστοληπτική ικανότητα θα έχουμε συνεχώς πρόβλημα. Στόχος να δοθούν χρηματοδοτικά εργαλεία για να καλύπτονται ανάγκες εμπορευμάτων ή παγίων της επιχείρησης. Επίσης, πρέπει να γίνει μια μεγάλη ρύθμιση με διαγραφές οφειλών που θα ενταχθούν όλες οι οφειλές των επιχειρήσεων. Ο επιχειρηματίας θα πληρώνει ένα ποσό για όλα τα χρέη του».
Πρόσβαση επιχειρήσεων στη ρευστότητα και πάταξη της γραφειοκρατίας
Από την πλευρά του ο Δημήτρης Νικολακόπουλος, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Eπαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Αχαΐας αναφέρει ότι: «Το μεγάλο μας πρόβλημα είναι η πρόσβαση στις τράπεζες και να μπορέσουν να μπουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στα προγράμματα του ΕΣΠΑ, γιατί με τις πέντε μονάδες προσωπικό που έχουν θεσπιστεί είναι αδύνατον να πληρούν τέτοιες προϋποθέσεις αυτής της κατηγορίας οι επιχειρήσεις. Οι πολύ μικρές επιχειρήσεις είναι και οικογενειακές επιχειρήσεις και μπορούν να εργάζονται από την ίδια οικογένεια, οπότε δεν φαίνονται ότι είναι εργαζόμενοι. Αυτές οι επιχειρήσεις αποκλείονται. Από την άλλη υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη και θα ήθελαν να μπουν σε προγράμματα με δύο ή τρία άτομα προσωπικό. Δεν είναι μόνο ότι αποκλείονται από το ΕΣΠΑ, έχουν να αντιμετωπίσουν και το βραχνά ότι χρωστάνε». Εν συνεχεία, ο ίδιος τονίζει ότι «το ενεργειακό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που δεν είναι εύκολα αντιμετωπίσιμο. Μπορεί να έχει πέσει η κιλοβατώρα, όμως κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει ότι δεν θα ανέβει και πάλι το χειμώνα που θα είναι υψηλή και πάλι η ζήτηση σε πετρέλαιο και ο ήλιος θα είναι λιγότερος. Θα υπάρξουν περισσότερες ενεργειακές ανάγκες και μπορεί να ακριβύνει η κιλοβατώρα». Επίσης, τα πάγια αιτήματα του κλάδου είναι η πρόσβαση των ασφαλισμένων στο σύστημα Υγείας, είτε έχουν είτε όχι οφειλές, καθώς χιλιάδες επιχειρηματίες αποκλείονται από το βασικό αγαθό που είναι η Υγεία. Τέλος, η αγωνία των επαγγελματιών είναι πώς θα κινηθεί η οικονομία και εάν θα υπάρξει μια σταθερή κυβέρνηση με σταθερό φορολογικό σύστημα.
Α. Φάκος: «Καταπολέμηση της γραφειοκρατίας»
Ο Aναστάσιος Φάκος, πρόεδρος Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανολόγων – Ηλεκτρολόγων Δυτικής Ελλάδας, σημειώνει ότι: «Τα προβλήματα του κλάδου έχουν να κάνουμε την γραφειοκρατία. Υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στις συναλλαγές μας με την Πολεοδομία. Και το φαινόμενο δεν αφορά την Πάτρα αλλά όλη την χώρα. Αυτό είναι που θα πρέπει να προσέξει η επόμενη κυβέρνηση σε ότι αφορά εμάς. Για να πάρεις μια βεβαίωση όρων δόμησης θα πρέπει να περάσουν τέσσερις μήνες, που είναι μια απλή βεβαίωση! Ένα επίσης μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στις αδειοδοτήσεις είναι η νομοθεσία. Από το 2010 αλλάζουν οι νόμοι προς δήθεν διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και το μόνο που γίνεται με αυτή την τακτική είναι τα πράγματα να γίνονται ακόμη πιο χειρότερα και να μας δυσκολεύουν. Θα πρέπει να είναι όλα σαφή και να γνωρίζει με ποιο τρόπο ο επαγγελματίας θα κινηθεί». Επίσης προσθέτει ότι: «Η γραφειοκρατία των υπηρεσιών έχει να κάνει και με τον τρόπο που ο κάθε υπάλληλος ερμηνεύει το νόμο και αυτό γίνεται κατά το δοκούν». Η ηλεκτρονική πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες μέσω πλατφορμών μπορεί να διευκόλυναν αρκετά τους επαγγελματίες, όμως εάν εμπλέκεται κάποιος δημόσιος υπάλληλος, τότε είναι που ξεκινάει το πρόβλημα.
Άννα Μαστοράκου: «Ενίσχυση της Υγείας»
Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Άννα Μαστοράκου, εξηγεί ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί στον ιατρικό κλάδο και ποιες πρωτοβουλίες πρέπει να αναληφθούν: «Πρέπει να αρθούν όλες οι αδικίες του μνημονίου, μισθολογικές, υποστελέχωσης που βαραίνουν τους εργαζόμενους και υπάρχει τεράστια κόπωση στο σύστημα υγείας λόγω πανδημίας. Επίσης πρέπει να υπάρχει μια καλύτερη μέριμνα χρηματοδότησης του κλάδου της Υγείας, ειδικά της πρωτοβάθμιας και ενδυνάμωση της. Υπάρχουν προσπάθειες σε αυτή την κατεύθυνση, όπως για παράδειγμα η λειτουργία το Σαββατοκύριακο του Κέντρου Υγείας Αγίου Αλεξίου, που φαίνεται ότι αποφορτίζει σιγά-σιγά τα νοσοκομεία μας. Αυτό θέλει μια πιο οργανωμένη διαδικασία, μια χαρτογράφηση των περιοχών και μια αναβάθμιση του ρόλου της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Πρέπει να μπει ένα φρένο στο ότι όλοι οι πολίτες «αυτενεργούν». Αυτό το βλέπουμε για παράδειγμα στην πανδημία, στην έξαρση του στρεπτόκοκου και αυτό δεν είναι προς όφελος της δημόσιας Υγείας. Πρέπει να υπάρχει ένα πρωτόκολλο που να το ακολουθούν οι γιατροί, οι επαγγελματίες υγείας και ο πολίτης. Aυτό το προτείνω για να υπάρχει ένα σωστό αποτέλεσμα που να μην επιβαρύνει το ασφαλιστικό ταμείο, για παράδειγμα τον ΕΟΠΥΥ». Κρίσιμο ζήτημα, κατά την κ. Μαστοράκου, είναι να γίνουν προσλήψεις γιατρών το επόμενο διάστημα καθώς υπάρχουν πολλά κενά στα δημόσια νοσοκομεία. «Τα κενά εντοπίζονται σε διάφορες ειδικότητες όπως αναισθησιολόγοι και παθολόγοι. Πρέπει ξεκάθαρα να δοθούν κίνητρα στους γιατρούς για να παραμείνουν στη χώρα μας και να δοθεί έμφαση στις μόνιμες θέσεις. Οι θέσεις επικουρικού προσωπικού αυτή τη στιγμή εξυπηρέτησαν το σύστημα υγείας τον καιρό της κρίσης, όμως δεν προσδίδουν ένα αναπτυξιακό πρόσημο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα να κρατήσουμε επιστήμονες που έχουν μια διαδρομή στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και αυτό προκύπτει μόνο από μόνιμες θέσεις». Σε σχέση με τις ελλείψεις σε φάρμακα που παρουσιάζεται κατά καιρούς και έχει επιπτώσεις και στους ασθενείς και την θεραπεία που ακολουθούν, η κ. Μαστοράκου επισημαίνει ότι: « Αυτό είναι ένα πολυπαραγοντικό πρόβλημα που έχει να κάνει με ελλείψεις φαρμάκων παραγωγικότητας που εντοπίζεται σε διεθνές επίπεδο. Υπάρχει ένα μεγάλο θέμα ότι η χώρα μας δίνει χαμηλές αποζημιώσεις σε ορισμένα φάρμακα και γι’ αυτό τον λόγο οι πολυεθνικές εταιρείες δεν επιλέγουν την χώρα μας για διάθεση φαρμάκων. Δημιουργούνται συνθήκες παράλληλων εξαγωγών από την χώρα μας στην Ευρώπη, για να υπάρχουν κέρδη στον κλάδο των φαρμάκων και στον κύκλο της αγοράς. Αυτό λοιπόν θέλει μια βελτίωση και να καταργηθεί το clawback, οι επιστροφές που ζητάει ο ΕΟΠΥΥ από τα εργαστήρια και τα φαρμακεία και τον κλάδο των φαρμάκων. Δημιουργείται μια μεγάλη στρέβλωση και μια ασφυξία οικονομική που οδηγεί σε όλες αυτές τις καταστάσεις, δηλαδή στην έλλειψη φαρμάκων, τα εργαστήρια δεν μπορούν να λειτουργήσουν με περικοπές και υπάρχει μεγάλη αγωνία στον τομέα της διάγνωσης της χώρας μας. Υπάρχουν κενά στα νοσοκομεία και δεν υπάρχουν γιατροί σε θέσεις ακτινολογίας και μικροβιολογίας και αυτό δημιουργεί ένα τεράστιο πρόβλημα. Όλα αυτά τα ζητήματα πρέπει να αναταχτούν και να μπουν σε ένα σωστό πρόσημο ώστε η χώρα να διατηρήσει ή να βελτιώσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας».
#pgnews
#ΔΥΤΙΚΗΕΛΛΑΔΑ