Μονόδρομος αποτελεί η αύξηση των επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Τα χρηματοδοτικά εργαλεία που «τρέχουν» σε συνδυασμό με σημαντικά έργα που υλοποιούνται σε όλους τους κλάδους, όπως γεωργία, κτηνοτροφία, ιχθυοκαλλιέργειες, οινοποιεία αλλά και στον ανερχόμενο κλάδο του παγωτού –τζελάτο μπορούν να δώσουν ώθηση στους ανθρώπους που θέλουν να επενδύσουν με επιχειρηματική αντίληψη και να διεκδικήσουν το δικό τους μερίδιο στην αγορά.
Ο δρόμος για το 2030 δείχνει πως οι επιχειρήσεις που θα δώσουν το βάρος στην παραγωγή προϊόντων με παραδοσιακό τρόπο αλλά εφαρμόζοντας τις καινοτόμες τεχνολογίες και αξιοποιώντας τα σύγχρονα εργαλεία, θα μπορέσουν να είναι ανταγωνιστικές και βιώσιμες καθώς οι ανάγκες στην αγορά τροφίμων είναι μεγάλες όχι μόνον στην χώρα μας αλλά και παγκοσμίως. Απαιτείται όμως η στήριξη από την πολιτεία και οι συνέργειες προκειμένου η Περιφερειακή Αγροτική Ανάπτυξη να προσδώσει τα προσδοκώμενα οφέλη στους παραγωγούς και στην τοπική οικονομία.
Τα παραπάνω επισημάνθηκαν στη διάρκεια της διαδικτυακής εκδήλωσης με θέμα: «Περιφερειακή Αγροτική Ανάπτυξη: Στο δρόμο για το 2030» που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 14/7 στις 18:30 στο πλαίσιο του e-Forum Αγροτικής Ανάπτυξης 2023 του «Συμβούλου Επιχειρήσεων» που συνδιοργανώνεται με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, το ΓΕΩΤΕΕ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Πελοποννήσου& Δυτικής Στερεάς Ελλάδας και το Επιμελητήριο Αχαΐας. Τον συντονισμό της γόνιμης συζήτησης έκανε ο δημοσιογράφος του «Σ.Ε.» Γιώργος Ηλιόπουλος.
Σπ. Παπασπύρου: «Στροφή σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο»
Β. Παπαθανασίου: «Στόχος η υγιής επιχειρηματικότητα»
Α. Φουρτούνη: «Γεγονός οι πρώτες εξαγωγές κρασιού σε Ιαπωνία και Κορέα»
Μάριος Πραπόπουλος: «Ανοίγονται προοπτικές στην αγορά gelato»
«Η αγορά του gelato στην Ευρώπη είναι μεγάλη. Απασχολεί 300.000 εργαζόμενους σε 55.000 τζελατερίες ενώ οι πωλήσεις έχουν φθάσει στα 9 δισ. ευρώ, που ισούται με το 60% της παγκόσμιας αγοράς παγωτού», ανέφερε ο Μάριος Πραπόπουλος μέλος της Αγροτοδιατροφικής Σύμπραξης της ΠΔΕ, υπογραμμίζοντας πως και η χώρα μας είναι στον χάρτη του παγωτού και στόχος του έργου που υλοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι να αυξήσει το αποτύπωμά της.
Πρόκειται για τριετές έργο “GELATOn the ROAD”, το οποίο ξεκίνησε επίσημα την 1η Απριλίου 2023 και δημιουργεί τον πρώτο Ευρωπαϊκό Δρόμο Gelato με στόχο την παραγωγή του βιοτεχνικού παγωτού με ετικέτα υψηλής ποιότητας και αειφορίας και αντιπροσωπεύει μια ευκαιρία για την σύνδεση παραγωγών τροφίμων με την τουριστική διάσταση.
Όπως ανέφερε ο κ. Πραπόπουλος στόχος του έργου είναι η προώθηση και η διατήρηση της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς και ταυτότητας της Ευρώπης γύρω από το gelato, παγωτό που παράγεται από μικρούς παραγωγούς με βιοτεχνικά και όχι βιομηχανικά χαρακτηριστικά. Συμμετέχουν 12 χώρες της ΕΕ (Ιταλία, Βέλγιο, Ελλάδα, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Σερβία, Σλοβενία, Κροατία, Αυστρία, Ισπανία, Πολωνία, Βουλγαρία) και 14 ευρωπαϊκοί οργανισμοί.
Προβλέπονται δράσεις, όπως pop-up μουσείο, φεστιβάλ παγωτού, με διαγωνισμό νέων γεύσεων gelato που θα δημιουργηθούν με βάση τοπικά υλικά και με έπαθλα για τους νικητές, εκπαιδευτικά σεμινάρια, ενώ προβλέπεται και Gelato Passport, ένα «διαβατήριο» που ενθαρρύνει το κοινό να ακολουθήσει το δρόμο του gelato και να επισκεφθεί όσο το δυνατόν περισσότερες τζελατερίες.
Μ. Λιούρδη: «Η Δυτ. Ελλάδα καλύπτει το 50% της εγχώριας παραγωγής αλιευμάτων»
Κ. Μήλιος: «Βασικός πυλώνας η κτηνοτροφική παραγωγή»