Για την αναγκαιότητα ψηφιοποίησης των σχολείων, παράλληλα με την είσοδο της τεχνητής νοημοσύνης σε 13 Περιφέρειες μίλησε η αντιπρόεδρος του Διόφαντος αν. καθηγήτρια του ΕΚΠΑ Ζαχαρούλα Σμυρναίου με της οποίας την ομιλία ξεκίνησε η 4η συνέδρια με θέμα «Ερευνητικός ιστός και καινοτομία» του 2ου IMPACT 2023 «Υποδομές και ενίσχυση της οικονομίας» που διοργανώνουν το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών & Εκδόσεων ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ, η εφημερίδα ΓΝΩΜΗ και ο ΣΤΕΔΕ με τη στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Η κ. Σμυρναίου επεσήμανε ότι δεν έχει επιτευχθεί έως τώρα η ψηφιοποίηση στα σχολεία γιατί δεν έχει εγκατασταθεί ο εξοπλισμός, τα ρομποτάκια οι διαδραστικές διατάξεις, η συνδεσιμότητα και η αυξημένη ταχύτητα των υπολογιστών. «Η Ε.Ε. επικαιροποίησε το σχέδιο και ο Διόφαντος ήδη ψάχνει τους χώρους στις 13 περιφέρειες για να υλοποιηθεί άμεσα ο όλος σχεδιασμός» ανέφερε.
Ένα καίριο σημείο που υπογράμμισε η κ. Σμυρναίου ήταν η εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης μέσω της οποίας θα επιλυθούν πλείστα θέματα όπως η κυβερνοασφάλεια, η κλιματική αλλαγή, η μετάβαση στην πράσινη ανάπτυξη ενώ παράλληλα τίθενται διλήμματα που θα πρέπει να επιλυθούν και άπτονται στην εστίαση «η τεχνική νοημοσύνη να έχει αμιγώς ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό».
Υπογράμμισε πως ο Διόφαντος με το κέντρο καινοτομίας – ψηφιοποίησης θα περιλάβει τους μαθητές και εκπαιδευτικούς όλων των σχολείων της χώρας με την λειτουργία πλήρως εξοπλισμένων εργαστηρίων και πως θα ασχοληθούν με θέματα αιχμής. Σημείωσε πως το έργο ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2023, η επιστημονική ομάδα μελετάει τις καινοτόμες παιδαγωγικές προσεγγίσεις, τα έργα που πρέπει να υλοποιηθούν, αλλά και τους κόμβους και τις δομές καινοτομίας προκειμένου να γίνουν συνέργειες και αλληλεπίδραση.
Χ. ΣΤΥΛΙΟΣ: ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ
Στην αναγκαιότητα περαιτέρω διασύνδεσης ακαδημαϊκού, ερευνητικού και επιχειρηματικού χώρου με στόχο την καινοτομία, σχεδίαση και ανάπτυξη ανταγωνιστικών προϊόντων, αναφέρθηκε ο Χρυσόστομος Στύλιος, διευθυντής ΙΝΒΙΣ/ερευνητικού κέντρου «ΑΘΗΝΑ».
Όπως ανέφερε το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας βασίζεται σε τρεις πυλώνες: επιχειρήσεις, ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα, πολιτικο- διοικητικό σύστημα. Σημείωσε πως οι συνήθεις εκφάνσεις της καινοτομίας μέσα από την ερευνητική δραστηριότητα είναι η υποβολή προτάσεων χρηματοδότησης με τη μορφή ερευνητικού έργου, επιστημονικές δημοσιεύσεις, κατοχύρωση βιομηχανικής ιδιοκτησίας παρατηρώντας πως υπάρχει έλλειμμα στον τομέα αυτό, και ίδρυση τεχνοβλαστών που είναι ιδιαίτερα σημαντικό.
Χαρακτήρισε ως μεγάλη πρόκληση την επιστημονική γνώση, η οποία όπως είπε, πρέπει να μετατραπεί σε προϊόντα, για να επέλθει ανάπτυξη. Για τον λόγο αυτό, πρότεινε να συγκροτηθεί μια περιφερειακή στρατηγική για την ερευνητική επιχειρηματικότητα. «Το νομικό πλαίσιο υπάρχει, έχει εξαλειφθεί η γραφειοκρατία κατά πολύ σήμερα, για τις επιχειρήσεις υπάρχουν πολλές προκλήσεις και πρέπει να δούμε την διασύνδεση της καινοτομικής δραστηριότητας καθώς υστερούσε σε σχέση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Αυτό προϋποθέτει να αναληφθούν πρωτοβουλίες που θα εμπλέξουν όλους τους φορείς για να υπάρξει ενεργοποίηση για να αυξηθεί το επιδιωκόμενο παραγόμενο αποτέλεσμα».
Σε ό,τι αφορά στο οικοσύστημα της Δυτικής Ελλάδας ανέφερε πως πρέπει να το ξαναδημιουργήσουμε και πρότεινε τη συνεργασία των τεσσάρων Κέντρων παρατηρώντας ότι λείπει ένας συνεκτικός δεσμός, ώστε να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Θ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: ΝΕΟ ΚΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ
Ο νέος Διευθυντής ΙΤΕ / ΙΕΧΜΗ Θεόφιλος Ιωαννίδης παρουσίασε τον σημαντικό ρόλο και τη διαδρομή του Ινστιτούτου Επιστημών Χημικής Μηχανικής με έδρα την Πάτρα, με επιστημονικό προσωπικό που αριθμεί διακόσια άτομα. «Η έρευνα στο Ινστιτούτου υποστηρίζεται από βασικές υποδομές για να υπάρχει αυτονομία και να δίνουμε άμεσα απαντήσεις στις ανάγκες. Στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης έχει προβλεφθεί ένα νέο κτήριο, για να μπορέσει να ενσωματώσει νέες τεχνολογίες και να φιλοξενήσει έρευνα με αντικείμενο την πράσινη μετάβαση», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Παράλληλα, τόνισε πως «κάθε χρόνο από τον Ινστιτούτο μας υποβάλλονται πάνω από 100 δημοσιεύσεις και οι συνεργασίες είναι προφανείς, ετησίως κατατίθενται 80 με 100 υποτροφίες και αρκετές αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας (πάνω από δέκα το τελευταίο 6μηνο) ενώ έχουμε πολλά βήματα να κάνουμε ακόμα».
Κλείνοντας πως η Δυτική Ελλάδα βρίσκεται υψηλά σε παραγωγή ερευνητικών προγραμμάτων, τα οποία όμως δεν έχουν εφαρμογή σε καινοτόμα προϊόντα, όπως συμβαίνει σε όλη τη χώρα, γι’ αυτό θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος σε αυτόν τον τομέα.
Β. ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΣ: ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΝΕΟΦΥΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Μηχανισμοί μεταφοράς τεχνογνωσίας και εργαλεία περιφερειακής ανάπτυξης χαρακτήρισε τα Επιστημονικά Πάρκα ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών Βασίλης Λουκόπουλος.
Ειδικότερα, ανέφερε πως το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών- το οποίο υπάγεται στην Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας-, έχει στόχο την υποστήριξη της ανάπτυξης και την προώθηση της επιχειρηματικότητας, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των υφισταμένων επιχειρήσεων της περιοχής, με συμβολή στην έρευνα, την τεχνολογία και την καινοτομία. Λειτουργώντας και ως θερμοκοιτίδα φιλοξενεί πάνω από 40 νεοφυείς εταιρείες, στις οποίες απασχολούνται 140 εργαζόμενους υψηλών προσόντων. Επισημαίνοντας τον ρόλο των Τεχνολογικών Πάρκων υποστήριξε ότι ως θερμοκοιτίδες καινοτόμων νεοφυών επιχειρήσεων διαθέτουν χώρο, εστιατόριο, συμβουλευτικές υπηρεσίες και κυρίως διασύνδεση με Πανεπιστήμια, Ινστιτούτα και Ερευνητικά Κέντρα.
Παρουσιάζοντας τις δράσεις του ΕΠΠ εστίασε στους κόμβους και διαγωνισμούς καινοτομίας, στην δικτύωση με επιχειρήσεις και funds, το γραφείο μεταφοράς τεχνολογίας, συνεργασία με το CERN σε επίπεδο μεταφοράς τεχνολογίας, υλοποίηση προγραμμάτων για την δημιουργία εταιρειών, δικτύωση με πρεσβείες, συμμετοχή σε εκθέσεις και συνέδρια, κ.ά.
Τον συντονισμό της παρουσίασης έκανε ο διευθυντής Υποδομών και Δικτύων του ΙΤΥΕ ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ, E. Καπούλας, ο οποίος ανέφερε πως επιβάλλεται να αλλάζει η νοοτροπία από την επιχειρηματική κοινότητα και να ενισχυθεί η τάση οι επιχειρήσεις να παράγουν καινοτομία με τα ερευνητικά κέντρα.