Οι υποδομές και η ενίσχυση της καινοτομίας τέθηκαν στο επίκεντρο της δεύτερης θεματικής ενότητας του 2ου συνεδρίου IMPACT 2023 που διοργάνωσαν το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών & Εκδόσεων ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ, η εφημερίδα ΓΝΩΜΗ και ο ΣΤΕΔΕ με τη στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Ο Διευθυντής του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Χ. Τζομάκας, ανέφερε ότι 7.500 επιχειρήσεις της Δυτικής Ελλάδας χρηματοδοτήθηκαν συνολικά με 191 εκατ. ευρώ, υλοποιώντας το όραμα της Περιφερειακής Αρχής, δηλαδή να μετατραπεί η περιοχή μας σε πόλο έρευνας και καινοτομίας.
Παράλληλα, ανέπτυξε τα προγράμματα που αξιοποιήθηκαν και τα οφέλη που αποκόμισαν οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν σε αυτά, τονίζοντας πως δόθηκε η ευκαιρία να αναπτύξουν συνεργασίες με επιχειρήσεις του εξωτερικού.
Κλείνοντας, ανέφερε πως το νέο ΕΣΠΑ προβλέπει την ενίσχυση της καινοτομίας με 25 εκατ. ευρώ για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021 -2027.
ΥΠΟΔΟΜΕΣ «ΕΞΥΠΝΗΣ ΠΟΛΗΣ»
Τις υποδομές της «έξυπνης πόλης» ως προοπτικές καινοτομίας ανέπτυξε ο προϊστάμενος Τμήματος Σχεδιασμού & Μελετών Δήμος Πατρέων, Πέτρος Γανός. Το στρατηγικό πλάνο της «έξυπνης πόλης» ωρίμασε το 2023 και οι στρατηγικοί στόχοι άπτονται διαφόρων δραστηριοτήτων, όπως η ενέργεια, τα απορρίμματα, κ.α.
Για τις υφιστάμενες δράσεις τόνισε ότι λειτουργούν πέντε κόμβοι έξυπνων αισθητήρων, εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα και web, έξυπνες εφαρμογές για προώθηση θεματικού τουρισμού, έξυπνα συστήματα στην περιοχή παρέμβασης του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου (56 αισθητήρες σε κοινές θέσεις στάθμευσης, 6 για ΑμεΑ και θέσεις φορτοεκφόρτωσης, κ.ά.), ενώ έχει γίνει προμήθεια ημιυπόγειων κάδων με αισθητήρες που μετρούν την πλήρωση των κάδων και λογισμικό για την αποκομιδή, ενώ σε 43 γωνιές ανακύκλωσης θα υπάρχουν και αισθητήρες για δυναμική αξιολόγηση της αποκομιδής τους.
Επίσης, ανέφερε πως είναι σε εξέλιξη η ψηφιοποίηση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης με αντίστοιχο λογισμικό διαχείρισης.
Ο ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΜΟΔ Α.Ε.
Ο Βασίλης Σιαδήμας, πρόεδρος της Μονάδας Διαχείρισης (ΜΟΔ Α.Ε.), αναφέρθηκε στις υπηρεσίες που παρέχει, δίνοντας έμφαση στην υποστήριξη των δικαιούχων (Δήμοι, Υπουργεία, ειδικά πληθυσμιακές ομάδες) και προσφέροντας συμβουλευτική και τεχνική υποστήριξη για ωρίμανση έργων.
Η ΜΟΔ διαθέτει ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα που αποτελεί κόμβο του ΕΣΠΑ, εξειδικευμένη ομάδα στελεχών, όπως και πληροφοριακό σύστημα κρατικών ενισχύσεων, δίνοντας τη δυνατότητα για online παρακολούθηση όλων των έργων. Συνολικά έχουν «τρέξει» 386 προγράμματα κρατικών ενισχύσεων, εκ των οποίων τα 34 είναι προγράμματα Covid.
ΤΑ ΚΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ
Τέλος, από την πλευρά του, ο πολιτικός μηχανικός, Π. Μόσχοβος, εκ μέρος του ΤΕΕ/ΤΔΕ, αναφέρθηκε στα κτήρια του μέλλοντος, λέγοντας πως στόχος είναι η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτηρίων, η οποία είναι αναγκαία για την υγεία μας και για το περιβάλλον. Όπως είπε, τα παθητικά κτήρια συνδυάζουν χαμηλή ενεργειακή απόδοση, ενώ τα κτήρια του μέλλοντος δεν πρέπει να έχουν καμία ενεργειακή κατανάλωση.
Τον συντονισμό της θεματικής ενότητας έκανε ο δημοσιογράφος της «Γ» Φώτης Καλύβας.