Με ταχείς ρυθμούς επεκτείνεται ο «Ψηφιακός Μετασχηματισμός» σε Περιφέρεια και Δήμους της Δυτικής Ελλάδας σύμφωνα με τους ομιλητές της 6ης συνεδρίας «Έξυπνες Πόλεις» του 2ου IMPACT 2023 «Υποδομές και ενίσχυση της οικονομίας» που διοργανώνουν το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών & Εκδόσεων ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ, η εφημερίδα ΓΝΩΜΗ και ο ΣΤΕΔΕ με τη στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης δόθηκε έμφαση:
@ στην παρουσίαση καλών πρακτικών που αφορούν στην εξυπηρέτηση του πολίτη αλλά και επισκεπτών – μέσα από την αναβάθμιση των portal και την ψηφιοποίηση υπηρεσιών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος,
@ στο παράδειγμα της ΔΕΥΑ Αιγιαλείας η οποία είναι στην πρωτοπορία, σε επίπεδο επενδύσεων και δράσεων που έχουν σημαντικό αποτύπωμα στην μείωση του κόστους των παρεχόμενων υπηρεσιών και την ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων αλλά και
@ στην παρουσίαση, από το δήμαρχο Αιγιαλείας Δημήτρη Καλογερόπουλο του σχεδίου «Έξυπνη πόλη» για το Αίγιο, αλλά και στην επισήμανση της ανάγκης τόσο το κράτος όσο και η Περιφερική Αυτοδιοίκηση, να προχωρήσουν σε Πρόγραμμα Τεχνικής Βοήθειας σε μικρούς και ορεινούς δήμους, αίτημα της ΚΕΔΕ, προκειμένου να ανταπεξέλθουν των δυσκολιών και να ανταποκριθούν σε δράσεις και προγράμματα για τις «Έξυπνες πόλεις».
ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ
Ως πρώτος ομιλητής ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Συντονισμού Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης τόνισε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, στα πλαίσια των τεχνικών της έργων και του προγράμματος της Ψηφιακής Διακυβέρνησης, έχει κάνει σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια προς την κατεύθυνση των «έξυπνων πόλεων». Εξηγώντας ότι αυτή την περίοδο βρίσκεται στο στάδιο της υλοποίησης, μέσω του προγράμματος «Αντ. Τρίτσης», το έργο ανάδειξης, αναβάθμισης και εξωραϊσμού των εισόδων σε 186 οικισμούς, με αξιοποίηση κοινόχρηστων χώρων και ανάπτυξη λύσεων εξοικονόμησης ενέργειας και πόρων. Το έργο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων νέα φωτιστικά και ανάπτυξη κοινόχρηστων οργάνων ατομικής εκγύμνασης και άθλησης. «Φτιάχνουμε τις εισόδους των χωριών μας εφοπλίζοντας τα με πάρκα και πλατείες» τόνισε χαρακτηριστικά.
Μια άλλη παρέμβαση στην οποία αναφέρθηκε είναι η αναβάθμιση της ψηφιακής ενημέρωσης και της διαδραστικότητας με τους πολίτες στις ψηφιακές πλατφόρμες. Ήδη αναβαθμίστηκαν το βασικό portal της Π.Δ.Ε. και μπήκαν νέες ψηφιακές πλατφόρμες, μεταξύ των οποίων το δίκτυο τηλε-ιατρικής με δράσεις γηριατρικής και κοινωνικής φροντίδας σε χρόνια πάσχοντες (http://koinonia.pde.gov.gr/) και το «Ψηφιακό Σύστημα Πολυεπίπεδης Ανάδειξης Ιστορίας και Πολιτιστικού Αποθέματος Δυτικής Ελλάδας», ένας νέος «ψηφιακός οδηγός» στον οποίο συμβάλουν δήμοι και τοπικοί φορείς. Επόμενος στόχος, όπως εξήγησε, η ολοκλήρωση της Ψηφιοποίησης των Διευθύνσεων Μεταφορών και Επικοινωνιών και η ολοκλήρωση της αναβάθμιση της κεντρικής ψηφιακής πλατφόρμας pde.gov.gr με ψηφιακές υπηρεσίες και πιστοποιητικά για τους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας.
Η ΔΕΥΑ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΕΠΕΝΔΥΕΙ ΣΥΝΕΧΩΣ!
«Η ΔΕΥΑ Αιγιαλείας περνά στη νέα ψηφιακή εποχή ελέγχου των υποδομών και δικτύου της για την ορθολογική χρήση νερού, ήδη διαθέτει υψηλά στάνταρτ λειτουργίας και συνεχώς εκσυγχρονίζεται» ανέφερε εισαγωγικά ο δευτερος ομιλητής, Γιώργος Ντίνος, αντιδήμαρχος και αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑ Αιγίου, εστιάζοντας στο νέο σύστημα τηλεμετρίας στο δίκτυο ύδρευσης και τη μεγάλη επένδυση στο βιολογικό με την επεξεργασίας ίλυος (λυματολάσπης).
«Η ΔΕΥΑ εκμεταλλεύτηκε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία και προγράμματα, συνέταξε μελέτες και υπέβαλε προτάσεις και χρηματοδοτήθηκε για μια σειρά από μεγάλα έργα. Το σύνολο των έργων για τα οποία χρηματοδοτήθηκε και εκτελεί σήμερα είναι πάνω από 70 εκατ. ευρώ» εξήγησε ακόμη, χαρακτηρίζοντας ως τα σημαντικότερα νέα έργα σε εξέλιξη το δίκτυο αποχέτευσης στις παραλιακές κοινότητες και το διυλιστήριο του Σελινούντα.
Ένα από τα σημαντικά έργα που υλοποιείται στη ΔΕΥΑ είναι το «Έξυπνο Σύστημα Ανίχνευσης Διαρροών στο Δίκτυο Ύδρευσης του Αιγίου». Ηδη έχουν τοποθετηθεί 11.850 νέα ψηφιακά υδρόμετρα ενώ έχει μπει σε λειτουργία και ο τηλεχειρισμός 85 σταθμών ελέγχου παροχής σε όλες τις δεξαμενές ύδρευσης.
Αναπτύσσεται επίσης, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, μια νέα πλατφόρμα οπτικοποίησης ελέγχου διανομής, με στόχο την διασφάλιση ποιότητας του νερού και τη μείωση του λειτουργικού και ενεργειακού κόστους της ΔΕΥΑ αλλά και την ελαχιστοποίηση των διαρροών και της σπατάλης νερού.
ΔΗΜΟΣ ΚΑΙ «ΕΞΥΠΝΗ ΠΟΛΗ»
«Έξυπνη πόλη σημαίνει εντοπίζουμε δεδομένα και προβλήματα και προσπαθούμε να δώσουμε λύσεις» τόνισε εισαγωγικά ο Δημήτρης Καλογερόπουλος, Δήμαρχος Αιγιαλείας και Πρόεδρος Επιτροπής ΕΣΠΑ της ΚΕΔΕ , επισημαίνοντας ότι πρέπει να αξιοποιηθεί άμεσα τόσο ο διαθέσιμος χρόνος όσο και τα σχετικά κονδύλια, ώστε να δοθούν λύσεις που έχουν ανάγκη οι πολίτες.
«Ποιες είναι οι δομές που μπαίνουν σ’ ένα σύστημα της ‘έξυπνης πόλης’;» αναρωτήθηκε ο δήμαρχος επισημαίνοντας ότι στην «εξίσωση» μπαίνουν
@ συστήματα κυκλοφορίας, μεταφορών και ενέργειας,
@ διαχείριση απορριμμάτων,
@ διαχείριση δεδομένα που αφορούν δομές εκπαίδευσης όπως σχολεία και νοσοκομεία αλλά και
@ το θέμα της περιβαλλοντικής διαχείρισης και ορθολογικής αξιοποίησης των φυσικών πόρων.
Σύμφωνα με την ΚΕΔΕ, στα 90 εκατ. ευρώ είναι οι ενεργές χρηματοδοτήσεις στους 35 μεγαλύτερους δήμους της χώρας από το Ταμείο Ανάκαμψης για «έξυπνες πόλεις» ενώ εξήγησε ότι άλλα 230 εκατ. ευρώ διατίθενται σε όλους τους άλλους δήμους, μέσω του ΕΣΠΑ. Στα 50 εκατ. ευρώ είναι οι πρόσθετες χρηματοδοτήσεις του προγράμματος «Αντ. Τρίτσης» που πέφτουν στον μεγάλο «κορβανά» για τις «έξυπνες πόλεις». «Χρειαζόμαστε και τεχνική βοήθεια κυρίως για τους ορεινούς, νησιωτικούς και μικρούς δήμους, το έχει προβλέψει η ΚΕΔΕ σε συνεργασία και την Π.Δ.Ε. η οποία κάνει τη διάχυση του προγράμματος στην περιοχή» επεσήμανε ο δήμαρχος.
Τέλος ανακοίνωσε ότι στο δήμο Αιγιαλείας έχει διασφαλιστεί 1,5 εκατ. ευρώ για δράσεις όπως η «ελεγχόμενη στάθμευση», «έξυπνες στάσεις», «διευκόλυνση ανθρώπων με κινητικά προβλήματα-ΑμεΑ», «έξυπνους κάδους», το «σύστημα ελέγχου Γραφείου Κίνησης οχημάτων και εργαζομένων του δήμου», τον «οδηγό πόλης», τη «διαχείριση Κοιμητηριών και Παιδικών Σταθμών», «ηλεκτρονικές πληρωμές οφειλών στο δήμο» και τέλος την «διαχείριση της διοικητικής διεκπεραίωσης αιτημάτων του πολίτη».
«Ο δήμος Αιγιαλείας είναι ο 2ης στην Ελλάδα, μετά το δήμο Αθηναίων που έχει κριθεί μετά από αξιολόγηση, για την γρήγορη εξυπηρέτηση πολιτών μέσω της ηλεκτρονικής διεκπεραίωσης αιτημάτων πολιτών» κατέληξε κ. Καλογερόπουλος.
ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ
Τελευταίος ομιλητής ο Στέλιος Κουτρουμπίνας Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας MEAZON Α.Ε.
Η MEAZON Α.Ε ξεκίνησε από τον ψηφιακό μετρητή κατανάλωσης ενέργειας και σήμερα διαθέτει στην αγορά πάνω από 12 διαφορετικά προϊόντα με αντικείμενο την ψηφιακή παροχή υπηρεσιών – διαχείριση ενέργειας σε επίπεδο ιδιωτικών καταναλώσεων αλλά και δημόσιας διαχείρισης και εξοικονόμησης ενέργειας, στα κτίρια, τις κοινωφελείς δομές και παροχές όπως ο οδοφωτισμός και τις μετακινήσεις με την ηλεκτροκίνηση.
Μέσω της ΜΕΤΚΑ η εταιρεία έχει αναλάβει την αντικατάσταση των λαμπτήρων με led και τη διαχείριση ενέργειας στον οδοφωτισμό σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σε δρόμους αλλά και κλειστές σήραγγες. Το έργο περιλαμβάνει την τοποθέτηση και χρήση αισθητήρων για τη διαχείριση του οδοφωτισμού με δυνατότητες και για εντοπισμό ελεύθερων θέσεων και διαχείριση της στάθμευσης, ανίχνευση αλλαγών στις κλιματικές συνθήκες, μόλυνση και ατμοσφαιρικές συνθήκες.
Συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η Μαρία Ορφανού, δημοσιογράφος δημοτικού – πολιτικού ρεπορτάζ της εφ. «ΓΝΩΜΗ».