Η Παγκόσμια Ημέρα Φάρων καθιερώθηκε το 2003 με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Φαροφυλάκων και γιορτάζεται κάθε χρόνο την τρίτη Κυριακή του Αυγούστου.
Σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας είναι η ενημέρωση των πολιτών για τη σημασία των φάρων και των υπόλοιπων ναυτικών βοηθημάτων στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, αλλά και η προβολή του έργου που επιτελούν οι φαροφύλακες, συχνά κάτω από δύσκολες συνθήκες.
Την ημέρα αυτή οι φάροι είναι ανοιχτοί για το κοινό, με την πραγματοποίηση διαφόρων εκδηλώσεων, που στοχεύουν και στην ανάδειξη τους ως μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς κάθε χώρας.
Συγκεκριμένα, την Κυριακή 20 Αυγούστου 2023 , το κοινό θα μπορεί να επισκεφθεί από τις 10.00 π.μ. έως 14:00 μ.μ. και από τις 17:00 μ.μ. έως τις 20.00 μ.μ. τους 29 φάρους.
Αναλυτικά οι φάροι που θα είναι ανοιχτοί σε όλη τη χώρα
- Αγ. Νικόλαο – Κέα
- Ακρωτήρι – Θήρα
- Αρκίτσα – Φθιώτιδα
- Μουδάρι – Κύθηρα
- Βρυσάκι – Λαύριο
- Γερόγομπος – Κεφαλονιά
- Γουρούνι – Σκόπελος
- Δρέπανο – Χανίων
- Κασσάνδρα – Χαλκιδικής
- Καστρί – Οθωνοί
- Σχινάρι – Ζάκυνθος
- Κρανάη – Γύθειο
- Μεγάλο Έμβολο – Θεσσαλονίκη
- Μελαγκάβι – Λουτράκι
- Πλάκα – Λήμνος
- Κόρακα – Πάρου
- Κοκκινόπουλο – Ψαρά
- Αλεξανδρούπολη – Αλεξανδρούπολη
- Ταίναρο – Λακωνία
- Κόπραινα – Άρτα
- Κακή Κεφαλή – Χαλκίδα
- Μονεμβασιά – Λακωνία
- Λάκκα – Παξοί
- Βασιλίνα -Ευβοία
- Πάππα – Ικαρία
- Σπαθί – Σέριφος
- Δουκάτο – Λευκάδα
- Κατάκολο – Ηλεία και
- Κόγχη – Σαλαμίνα
Να σημειωθεί ότι στη φετινή λίστα επισκεψιμότητας λείπει ο Φάρος του Δρεπάνου στην Αχαΐα- ηταν σε προηγούμενες λίστες .
Ο φάρος αυτός κατασκευάστηκε το 1880. Το ύψος του πύργου του ειναι 9,6 μέτρα και τό εστιακό του ύψος είναι 8,5 μέτρα. Η πρόσβαση στον φάρο που είναι εγκατεστημένος στο Δρέπανο γίνεται οδικώς από την Πάτρα.Tο Δρέπανο βρίσκεται 12 χιλιόμετρα από την Πάτρα, μεταξύ των χωριών Aραχωβίτικα και Ψαθόπυργος (παλαιά εθνική οδός Αθηνών-Πατρών) και περίπου στο μέσο της διαδρομής Πάτρας-Aιγίου. Tο υλικό της παραλίας του Δρεπάνου είναι χαλικάκι και βότσαλο διαθέτοντας μία ξεχωριστή ομορφιά. O φάρος και η μικρή χερσόνησος είναι σημεία που δίνουν ξεχωριστή όψη στο όλο τοπείο. Πρέπει να αναφέρουμε ότι τα τελευταία χρόνια, στην παραλία του Δρεπάνου διοργανώνονται συχνά αγώνες windsurfing.O φάρος καταστράφηκε από τους Γερμανούς κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο και ξαναλειτούργησε μετά το 1945 αφού ξαναεπισκευάστηκε από το Ελληνικό Ναυτικό