Του Θανάση Γιαναδάκη*
Το 2015 και αφού είχαμε κατοχυρώσει να κάνει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Τμήμα Δυτικής Ελλάδας τη μελέτη βιωσιμότητας για το δίκτυο Φυσικού Αερίου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στην πρώτη τεχνική σύσκεψη που έγινε είχα να αντιμετωπίσω την εξής «πολιτική γραμμή».
Τα δίκτυα θα γίνουν μόνο για το Δήμο Πατρέων άντε και το Δήμο Αγρινίου. Ο Δήμος Πύργου έχει μικρό πληθυσμό και δεν κάνει ψυχρές μέρες.
Η πολιτική απάντηση ήταν άμεση.
Η πολιτική και αδιαπραγμάτευτη βούληση του Περιφερειάρχη καθώς και του Τεχνικού Επιμελητηρίου είναι συζητήσουμε για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Εγώ δεν θα γυρίσω Πάτρα χωρίς αυτό να είναι ληγμένο. Αυτήν την εντολή έχω από τη Διοικούσα και τον Περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα. Αν θέλετε να γίνει η συζήτηση σε άλλη βάση, απλά δεν θα γίνει.
Τελικά, μετά από γόνιμη τεχνική συζήτηση με τους συναδέλφους της ΔΕΔΑ και με επιστημονικά επιχειρήματα καταλήξαμε στο πρώτο πλάνο που αφορούσε και τις τρεις πόλεις της Περιφέρειας.
Γιατί αυτή η αναδρομή;
Γιατί, απλά, σήμερα κοιτώντας προς το Νομό Ηλείας βλέπω μια πρωτοφανή εγκατάλειψη των έργων και της προοπτικής του Νομού (Έργα που μετατίθενται ή ακυρώνονται στο Κατάκολο και στην Κυλλήνη, αντιπλημμυρικά που παρατείνονται χάνοντας το νόημά τους, τρένο που ΘΑ γίνει κάπως, κάποτε. Αποκλεισμός του Νομού από τον ακαδημαϊκό χάρτη, Εγκατάλειψη των Νοσοκομείων). Ούτε καν την είσοδο του Πύργου δεν φτιάξαν γιατί δεν τους φτάσαν τα λεφτά στην Περιφέρεια. Για το σχέδιο ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών δεν χρειάζεται να γίνει καν συζήτηση. Κοροϊδία και εμπαιγμός. Η μόνη συζήτηση μετά από 17 χρόνια είναι η Πατρών-Πύργου. Ούτε καν η Ολυμπία Οδός.
Το μόνο που έχει γίνει με συνέπεια είναι η ακριβοπληρωμένη δημιουργία μέσων προώθησης (4 εκατομμύρια για τουριστική προβολή…) και ο πακτωλός χρημάτων για πανηγύρια.
Εκατοντάδες χιλιάδες από τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού και Τουρισμού με απευθείας αναθέσεις τους τελευταίους προεκλογικούς μήνες. Ο δε αντιπεριφερειάχης Πολιτισμού και Τουρισμού είναι ρέκορντμαν. Από τις 1450 καταχωρήσεις στη Διάυγεια κατά τη θητεία του, οι 1282 αφορούν σε απευθείας αναθέσεις. Ποσοστό: 88%. Από αυτές το 40% το 2023. Σε αυτό ναι, είναι αξιόπιστοι και αποδοτικοί.
Κλείνοντας,
στις εκλογές ενίοτε ψηφίζουμε με ελπίδα, ενίοτε για να τιμωρήσουμε. Πολλές φορές και με το θυμικό. Κάθε φορά, κάθε απόφαση της πλειοψηφίας έχει κάποια λογική, και κάποια σοφία. Δεν σημαίνει αυτό, όμως, ότι δεν έχει και συνέπειες.
Θέλουμε, σεβασμό στο δημόσιο χρήμα και στον πολίτη;
Θέλουμε αξιοπιστία;
Θέλουμε έργα ή πανηγύρια; Μπορεί να είναι αυτό το δίλημμα;
Αυτά τα ερωτήματα ακόμη και να μην θέλουν κάποιοι να τεθούν στο δημόσιο διάλογο, τα θέτει η ίδια η ζωή και είναι αναπόδραστα.
Εμείς ψηφίζουμε, εμείς αποφασίζουμε.
*Θανάσης Γιαναδάκης
Δρ. Μηχανολόγος Μηχανικός
π. Πρόεδρος Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας