Γράφει η Άννα Μαστοράκου, πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Πατρών
Μετά την πανδημία, διαπιστώνεται εξαιρετικά μεγάλη κόπωση του ιατρικού και υγειονομικού προσωπικού του ΕΣΥ, με τις ανάγκες των ασθενών να εμφανίζουν σταθερή αύξηση σε ποσότητα και πολυπλοκότητα.
Είναι σαφές ότι υπάρχουν ομαδικές τάσεις φυγής από το ΕΣΥ, λόγω χαμηλών αμοιβών, δυσβάσταχτου εργασιακού φορτίου και καθημερινές διενέξεις με τους ασθενείς ή το συγγενικό περιβάλλον των ασθενών.
Η Ελλάδα είναι η χαμηλότερα αμειβόμενη χώρα σε υπηρεσίες υγείας σε όλη την Ευρωζώνη. Η εποχή απαιτεί επείγουσα ανασυγκρότηση της δομής του συστήματος ΠΦΥ και του ΕΣΥ με χρήση σύγχρονων εργαλείων και πρωτοκόλλων, ώστε οι ασθενείς να αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια, ποιότητα υπηρεσιών και σύντομες αναμονές.
Όσον αφορά τα έργα υποδομής, ήδη δρομολογούνται νέες κατασκευές στα Νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της Αχαΐας με εκσυγχρονισμό των τμημάτων επειγόντων περιστατικών, ενεργειακή αναβάθμιση των νοσοκομειακών κτιρίων, ανέγερση κτιρίου για εγκατάσταση PET-CT στο Νοσοκομείο του Αγίου Ανδρέα και εγκατάσταση MRI μαγνητικού τομογράφου στο Καραμανδάνειο όπου εκσυγχρονίζονται και οι χειρουργικές αίθουσες.
Η αναβάθμιση των παροχών υγείας πρέπει να βασισθεί στην ασφαλή και πλήρη διασύνδεση των δεδομένων υγείας των πολιτών, με ανάπτυξη ηλεκτρονικού ιατρικού φακέλου και πλήρη αξιοποίηση τους για την αρτιότερη λειτουργία του συστήματος.
Παράλληλα, οι ανάγκες των ασθενών οφείλουν να διεκπεραιώνονται σε μεγάλο βαθμό από την ΠΦΥ, με ενισχυμένα δίκτυα παροχής υπηρεσιών σε κέντρα υγείας ή συμβεβλημένο δίκτυο ΕΟΠΥΥ ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες ανά περιοχή.
Οι αμοιβές των ιατρών πρέπει επειγόντως να αναθεωρηθούν και να δοθούν κίνητρα παραμονής των νέων ιατρών στη χώρα μας. Οι άδικες περικοπές στις αποζημιώσεις των συμβεβλημένων ιατρών (clawback) από τον ΕΟΠΥΥ έχουν οδηγήσει στη δημιουργία χρεοκοπημένων ιδιωτικών διαγνωστικών δομών υγείας με έλλειμμα ρευστότητας και έντονες τάσεις φυγής από τη χώρα.
Οι νέοι ιατροί αποφεύγουν να ειδικευθούν σε εργαστηριακές ειδικότητες, με ερήμωση των νοσοκομείων μας όσον αφορά τις διαγνωστικές υπηρεσίες. Με δυσκολία πλέον ο πολίτης βρίσκει ραντεβού για έναν απλό υπέρηχο ή μία ακτινογραφία, που αποζημιώνονται με ποσά κάτω των 1-2 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή κάτω του κόστους λειτουργίας των μηχανημάτων.
Παράλληλα, ερημώνουν τα Νοσοκομεία από έμπειρο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς οι αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης δεν αναπληρώνονται με γρήγορους ρυθμούς, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται δυσλειτουργικά κενά, που δύσκολα αναπληρώνονται. Το πολύτιμο επικουρικό προσωπικό που στήριξε το σύστημα κατά τη διάρκεια της πανδημίας πρέπει να αξιοποιηθεί δεόντως, κατά τις αντίστοιχες προκηρύξεις μόνιμου προσωπικού του ΕΣΥ, καθώς αποτελούν πολύτιμη ανάσα για το σύστημα υγείας.
Προγράμματα δημόσιας υγείας “Σπύρος Δοξιάδης” που εφαρμόζονται για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου και του καρδιαγγειακού κινδύνου σηματοδοτούν τη νέα καινοτόμα προσέγγιση στη χάραξη πολιτικών υγείας, που θα αποφέρουν πολύτιμους καρπούς στην αντιμετώπιση των χρόνων νοσημάτων.
Η νέα εποχή στο χώρο της υγείας απαιτεί τεράστιες γνώσεις για τη λειτουργία του συστήματος, διοικητική εμπειρία και όραμα για την ανασυγκρότηση της υγείας με το άρωμα της νέας εποχής των πολυσύνθετων υγειονομικών προκλήσεων.