Στην Περιφέρεια Καταλονίας και συγκεκριμένα στην Βαρκελώνη, συναντήθηκαν οι εταίροι του Ευρωπαϊκού έργου INTECMED από 17 έως 19 Οκτωβρίου 2023, για τις τελικές δράσεις του έργου.
Στις 17.10.2023 πραγματοποιήθηκε το Τελικό Συνέδριο του έργου με τίτλο «Startups 4 Impact, Igniting Change», στο πλαίσιο του οποίου παραχωρήθηκε(υβριδική) Διεθνής Συνέντευξη Τύπου ενώπιον δημοσιογράφων που υπέβαλαν ερωτήσεις προς τους εκπροσώπους των φορέων και οι οποίοι εστίασαν κυρίως στον αντίκτυπο του έργου τόσο για τους φορείς που συνεργάστηκαν όσο και για τις ωφελούμενες startups που έλαβαν μέρος. Ακολούθησαν τρία (3) πάνελ συζητήσεων, όπου οι ομιλητές παρουσίασαν τα εργαλεία για την μεταφορά τεχνολογίας στην Μεσόγειο, τα οποία αναπτύχθηκαν μέσω του έργου, οι εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων τοποθετήθηκαν αναφορικά με την προοπτική των Εμπορικών Επιμελητηρίων για την Καινοτομία στην Μεσόγειο ενώ οι εκπρόσωποι των ερευνητικών φορέων του έργου, παρουσίασαν την προοπτική της μεταφοράς καινοτομίας σε Μεσογειακό επίπεδο, για την ερευνητική κοινότητα. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε «PitchEvent»όπου 10 Startups που έλαβαν Επιχειρηματικά βραβεία με τη μορφή επιχορήγησης και συμμετείχαν στο Πρόγραμμα Επώασης Επιχειρηματικών ιδεών του INTECMED, παρουσίασαν τις επιχειρηματικές τους ιδέες & το πώς ωφελήθηκαν από τη συμμετοχή τους ενώ δέχθηκαν και ερωτήσεις από παριστάμενους δημοσιογράφους.
Στις 18.10.2023 η ατζέντα περιελάμβανε συναντήσεις τύπου “FieldVisit” στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης και συγκεκριμένα στο Hub «22@NetworkBarcelona» όπου οι startups από Ελλάδα, Ισπανία, Τυνησία και Αίγυπτο, ενημερώθηκαν για μοντέλα καινοτομίας για startup, για συνεργασίας με τεχνολογικά κέντρα αλλά και για μοντέλα τύπου ΣΔΙΤ τα οποία αποτελούν «καλή πρακτική» και επιτυχημένα μοντέλα συνεργασίας Δημοσίου-Ιδιωτικού κλάδου για την προώθηση της επιχειρηματικότητας. Την επόμενη ημέρα, οι συμμετέχουσες startups, πραγματοποίησαν προγραμματισμένες στοχευμένες συναντήσεις τύπου B2B με επιχειρήσεις-φορείς μέλη του Επιμελητηρίου της Βαρκελώνης για τη διερεύνηση συνεργασιών. Από την Ελλάδα και τη Αχαΐα, συμμετείχαν οι 2 από τις 3 βραβευθείσες επιχειρήσεις, η Co2Gether/Co-Solidarity platform με την κα Αναστασία Χελιώτη και η Dr.Bot με τον κ. Μιχαήλ Θεόδωρο.
Παράλληλα, κατά τις ίδιες ημέρες (18 & 19.10.2023), πραγματοποιήθηκε η Τελική Συνάντηση Εργασίας μεταξύ των εταίρων έργου προκειμένου να συζητηθούν τυχόν εκκρεμότητες αλλά και η διαδικασία για το «κλείσιμο» του έργου από τους εταίρους. Το σύνολο των εταίρων δήλωσε πως το INTECMED αποτέλεσε «έργο-πρόκληση» καθώς απαιτούσε την διαρκή συνεργασία ανθρώπων και φορέων από διαφορετικές χώρες της Μεσογείου, με διαφορετική κουλτούρα και προσέγγιση όμως με κοινή προοπτική. Η παρουσία του Project Officer του Προγράμματος ENICBCMED καθώς και του Συντονιστή του νέου Προγράμματος NEXTMED 2021-2027 κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική. Μάλιστα δήλωσαν ότι το INTECMED αποτελεί «ένα έργο που μπορεί να δώσει κατεύθυνση στην μεταφορά καινοτομίας και τεχνολογίας στη Μεσόγειο, μια ανοιχτή πόρτα πλέον για διεύρυνση συνεργασιών».
Το ASCAME (Ένωση Επιμελητηρίων της Μεσογείου)-εταίρος του έργου, είχε αναλάβει την ευθύνη διοργάνωσης του 3ημέρου. Το Επιμελητήριο Αχαίας εκπροσωπήθηκε από τον Γεν.Γραμματέα του ΔΣ κ. Τσούμπελη Θεόδωρο και από τα μέλη της Ομάδας έργου κ.κ. Γιωτόπουλο Κώστα (Project Coordinator), Σίδερη Στάθη (Assistant Project Manager) και Κατσαντά Δανάη (Communication Manager).
Το έργο INTECMED χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα ENICBCMED 2014-2020, με επικεφαλής εταίρο το Επιμελητήριο Αχαΐας και με εταίρο επίσης το Πανεπιστήμιο Πατρών από την Ελλάδα καθώς και ερευνητικούς φορείς και φορείς χάραξης πολιτικής από την Ισπανία, την Τυνησία και την Αίγυπτο. Στις 31/10/23 ολοκληρώνει επίσημα τις δράσεις του με εξαιρετικά αποτελέσματα σύμφωνα με την Διαχειριστική Αρχή χρηματοδότησης του και αποτελεί ένα από τα έργα που έχουν το «πράσινο φώς» για διεύρυνση των παραχθέντων αποτελεσμάτων ως «καλή πρακτική» για την επίτευξη στόχων στην νέα Προγραμματική Περίοδο 2021-2027 και στο νέο Πρόγραμμα “NEXTMED” που αναμένεται να ανακοινωθεί εντός των επόμενων ημερών.