Το Forum Ανάπτυξης έχει δοκιμαστεί στον χρόνο και έχει γίνει πλέον ένας πολύ σημαντικός θεσμός για την περιοχή της Δυτικής Ελλάδος. Το πλέον σημαντικό είναι πως παρέχεται η δυνατότητα σε πλήθος επιχειρηματικών αλλά και κοινωνικών φορέων να παρουσιάσουν το έργο τους, να καταθέσουν προτάσεις και να αναπτύξουν συνέργειες.
Ιδιαίτερα οι συνεργασίες που αναπτύσσονται και παρουσιάζονται έχουν σημαντικό ενδιαφέρον καθώς είναι βέβαιο πως παράγουν αποτέλεσμα που είναι και το μεγάλο ζητούμενο από την κοινωνία. Και στον τομέα αυτό έχουν πολύ σημαντικό ρόλο οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι παραγωγικοί και τεχνολογικοί φορείς και βεβαίως τα Πανεπιστήμια.
Είναι αλήθεια πως πριν μερικά χρόνια, οι δρόμοι ήταν μοναχικοί καθώς επικρατούσαν άλλες λογικές, αν και πολύ συχνά κατά τα παρελθόν είχαμε σημαντικά επιτεύγματα ως αποτέλεσμα συνεργασιών.
Ένα από αυτά, που θα αναφέρω ιδιαίτερα, είναι η έκθεση καινοτομίας και μεταφοράς τεχνογνωσίας PATRAS IQ. Που αποτέλεσε μία πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Αχαΐας και του Πανεπιστημίου Πατρών.
Τίποτα δεν ήταν εύκολο στην αρχή, όμως σταδιακά και με πολύ προσπάθεια, έγινε ένας σημαντικός θεσμός για την σύνδεση της έρευνας με τον παραγωγικό τομέα κυρίως και πλαισιώθηκε με προγραμματική σύμβαση από τους σημαντικότερους φορείς της περιοχής. Σήμερα δε βρίσκεται σα φάση ωρίμανσης, ώστε να αποκτήσει νομική οντότητα που θα δώσει πλέον άλλες δυνατότητες.
Η Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων είναι ένα άλλο σημαντικό παράδειγμα συνεργασιών. Τα δεκαέξι Επιμελητήρια των περιοχών της Δυτικής Ελλάδος, της Ηπείρου, των Ιονίων Νήσων και της Πελοποννήσου συνένωσαν τις δυνάμεις τους και ίδρυσαν ένα φορέα που έχει αναπτύξει σπουδαία δράση καθώς διαχειρίζεται τα Εθνικά και Περιφερειακή προγράμματα ΕΣΠΑ που αφορούν την ενίσχυση και στήριξη των μικρομεσαίων κυρίως επιχειρήσεων.
Θα αναφερθώ ιδιαίτερα πως στις 21 δράσεις του ΕΠΑνΕΚ–ΕΣΠΑ 2014-2020 –Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία», στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος εντάχθηκαν 5684 επιχειρήσεις με δημόσια δαπάνη 118 εκατομμύρια ευρώ. Στα δε προγράμματα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, τα λεγόμενα ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδος, εντάχθηκαν 406 επιχειρήσεις με δημόσια δαπάνη 72 εκατομμύρια ευρώ σε θεματικές ενότητες που αφορούν τις πράσινες επιχειρήσεις, την σύγχρονη μεταποίηση, τους φορείς κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και τις επιχειρήσεις τεχνολογιών πληροφορικής.
Επίσης από τα προγράμματα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος εντάχθηκαν 6244 επιχειρήσεις στις ενισχύσεις λόγω COVIDμε δημόσια δαπάνη 50 εκατομμύρια ευρώ. Η πρωτοβουλία για τα προγράμματα ενίσχυσης των επιχειρήσεων λόγω COVID επέτρεψαν σε πλήθος επιχειρήσεων να παραμείνουν βιώσιμες κατά την διάρκεια της υγειονομικής κρίσης και να συνεχίσουν απρόσκοπτα την επιχειρηματική του δραστηριότητα στηρίζοντας σε απόλυτο βαθμό και την απασχόληση.Επίσης πρότυπο συνεργασιών είναι τα Ευρωπαϊκά –διακρατικά προγράμματα στα οποία συμμετέχει το Επιμελητήριο Αχαΐας.
Η επιτυχία τους στην κατεύθυνση ανάπτυξης των μικρών επιχειρήσεων αλλά και στην ενίσχυση της απασχόλησης μέσω της στήριξης νέων ώστε να γίνουν επιχειρηματίες κυρίως καινοτόμοι, οφείλεται στην συνεργασία του Επιμελητηρίου με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, το Πανεπιστήμιο Πατρών, άλλα Επιμελητήρια αλλά και με φορείς της Ιταλίας, Ισπανίας, Αιγύπτου, Τυνησίας κ.ά.
Το συμπέρασμα είναι πως για να επιτευχθούν οι στόχοι ενός φορέα, θα πρέπει να συνεργάζεται σε πολλά πεδία με άλλους φορείς, ώστε να παράγεται χρήσιμο αποτέλεσμα και απευθύνω ένα κάλεσμα κυρίως στους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης να μάθουν να συνεργάζονται ισότιμα, αποτελεσματικά χωρίς προαπαιτούμενα και ιδεοληψίες.
* Άρθρο του Πλάτωνα Μαρλαφέκα, Προέδρου Επιμελητηρίου Αχαΐας