Σ’ ένα συνεχές μεταβαλλόμενο περιβάλλον, στο οποίο ο ρυθμός προσαρμογής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθορίζει το μέλλον των τοπικών μας κοινωνιών, οφείλουμε να εφαρμόσουμε επιθετικές πολιτικές προκειμένου να εναρμονιστούμε στις σύγχρονες συνθήκες. Πολιτικές που η αποτελεσματικότητά τους εξαρτάται από τις συνεργασίες, οι οποίες διαχρονικά έχει αποδειχτεί ότι έχουν πολλαπλασιαστική αξία και πως αποτελούν βασικό πυλώνα ανάπτυξης και προόδου.
Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η σημερινή παγκόσμια κοινωνία χαρακτηρίζεται από διασύνδεση και αλληλεξάρτηση, καθώς και από εξαιρετικά σύνθετες και σημαντικές αλλαγές.
Με δεδομένο ότι τη νέα δημοτική περίοδο οι Δήμοι θα κληθούν να απαντήσουν σε
νέες προκλήσεις, αλλά και ευκαιρίες, υιοθετώντας βέλτιστες πρακτικές για την αποτελεσματική διαχείριση και διακυβέρνηση των τοπικών κοινωνιών, αλλά και αξιοποιώντας σύγχρονες τεχνικές και εργαλεία που μπορούν να ενισχύσουν τη διαφάνεια, την οικονομική σταθερότητα και τη βιωσιμότητά τους, η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να ενισχύσει τον ρόλο της, αναλαμβάνοντας μεταξύ άλλων, τον συντονισμό καίριων συνεργασιών με πολλαπλά κοινωνικά και οικονομικά οφέλη.
Άλλωστε, οι αρμοδιότητες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), συγκλί-
νουν προς αυτή την κατεύθυνση, εστιάζοντας πρωτίστως στη συνεργασία με την Κοινωνία των Πολιτών, η οποία αποτελεί μια σημαντική αναγκαιότητα με κοινούς στόχους σε πολλούς τομείς όπως είναι η δημόσια υγεία, το περιβάλλον, η ενίσχυση του κράτους πρόνοιας, η εκπαίδευση, η ανάπτυξη, κ.α.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να ενθαρρύνει, να στηρίζει και να επιταχύνει τη
συνεργασία φορέων, πολιτών, ομάδων και οργανισμών, εξασφαλίζοντας συνεργατικές λύσεις στα πιεστικά προβλήματα, αλλά και ανοίγοντας νέους δρόμους στη βιώσιμη ανάπτυξη.
Θυμίζω ότι, το πεδίο των συνεργασιών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι καινούριο. Θυμίζω τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί στο επίπεδο εδραίωσης των διαδημοτικών συνεργασιών, αλλά και τις συνέργειες μεταξύ του Πρώτου και του Δεύτερου Βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε θέματα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, τις έξυπνες και προσβάσιμες πόλεις, την κυκλική οικονομία και την ηλεκτροκίνηση, κ.ά.
Πιστεύοντας στη δύναμη της συνεργασίας, η οποία μπορεί να αλλάξει τις ζωές μας προς το καλύτερο και έχοντας στο επίκεντρο τον άνθρωπο, οφείλουμε να εστιάσουμε τις δράσεις μας στην ενθάρρυνση των συνεργασιών, όχι ουτοπικά κι αόριστα, αλλά μέσω ενός στρατηγικού σχεδιασμού που θα καλύπτει όλο το εύρος των αρμοδιοτήτων μας.
Στο πλαίσιο αυτό, θέλω να συγχαρώ τον διοργανωτή του Forum Ανάπτυξης, «Σύμβουλο Επιχειρήσεων» και τον Παναγιώτη Γιαλένιο για την επιλογή του φετινού θέματος «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΑΝΤΟΥ», καθώς πιστεύω ότι μέσα από τις εργασίες του πολυσυνεδρίου θα ανοίξει ο διάλογος και θα αναδειχτεί το πλαίσιο των κοινών θέσεων και προτάσεων που μπορούμε να αξιοποιήσουμε για να πάμε τον τόπο μας μπροστά. Προσωπικά είμαι της άποψης ότι η επιτυχία της συνεργασίας εξαρτάται και κρίνεται από την ίδια την κοινωνία, της οποίας αποτελούμε όλοι αναπόσπαστο μέρος της.
Είμαι βέβαιος ότι μέσα από τις εργασίες θα αναδειχτεί επίσης, η ανάγκη της συνεργασίας με όλους τους δήμους χωρίς διακρίσεις, αλλά και της ισότιμης συνεργασία με την κεντρική εξουσία με υπέρβαση ρόλων, ενίσχυση θεσμών, γενναιότητα και στρατηγική αντίληψη.
Οι συνεργασίες είναι μονόδρομος για την βιώσιμη ανάπτυξη και οριοθετούν το μέλλον των τοπικών μας κοινωνιών.
* Άρθρο του Θεόδωρου Μπαρή, Δημάρχου Ερυμάνθου