Ενόψει του 26ου Forum Ανάπτυξης, που διοργανώνει άλλη μια χρονιά ο «Σύμβουλος Επιχειρήσεων», καλούμαστε να κάνουμε μια συζήτηση για την ανάπτυξη, για το αν και πώς οι συνεργασίες ανάμεσα σε διάφορους φορείς επιδρούν σ’ αυτή και ποιοι είναι οι στόχοι μας.
Η θέση της Δημοτικής Αρχής της Πάτρας είναι πια γενικά γνωστή, καθώς αυτή τη συζήτηση την έχουμε κάνει αρκετές φορές. Στο επίκεντρο από πλευράς μας, θέτουμε το ερώτημα «ανάπτυξη για ποιον;», καθώς η εμπειρία έχει δείξει πια ποικιλοτρόπως ότι δεν συμβιβάζονται τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων με τα δικαιώματα των εργαζομένων, των επαγγελματιών, των αγροτών, γενικά της λαϊκής πλειοψηφίας.
Δεκαετίες τώρα, ακούμε για θυσίες που πρέπει να γίνουν στο όνομα της ανάπτυξης και οι οποίες θα οδηγήσουν σε ένα καλύτερο μέλλον για όλους. Όμως, αυτό που ζούμε επανειλημμένα, είναι το ρεκόρ κερδών για κάποιους λίγους, σε αντίθεση με τη συνέχιση των θυσιών για τους πολλούς.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, οι Κυβερνήσεις επιφυλάσσουν συγκεκριμένο ρόλο στους φορείς της Τοπικής Διοίκησης, ο οποίος μπορεί να συνοψιστεί στη διαμόρφωση του λεγόμενου «ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος». Αυτό το περιβάλλον, γίνεται «ευνοϊκό» με συγκεκριμένους τρόπους. Αφενός, με την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, που μεταφράζεται σε καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων και την ενίσχυση της εργασιακής «ζούγκλας». Με τις σκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, την ώρα που ο λαός βάζει όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Με κίνητρα, επιδοτήσεις και διευκολύνσεις, με χρήματα που οι ίδιοι οι φορολογούμενοι έχουν πληρώσει. Αλλά και με προσαρμογή, ακόμα και των κανόνων πολεοδόμησης και χωροταξίας για τις ανάγκες των επιχειρηματικών κολοσσών, εις βάρος των αναγκών του λαού (αναψυχή, αθλητισμός, πολιτισμός) αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος –πρακτική που τη βλέπουμε κατά κόρον να συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα, την ώρα που στην Πάτρα αντιστεκόμαστε σθεναρά.
Γι’ αυτό και κάθε άλλο παρά τυχαίοι είναι οι νόμοι που διαδοχικά έχουν περάσει τα τελευταία χρόνια, «Καποδίστριας» (ΝΔ), «Καλλικράτης» (ΠΑΣΟΚ), «Κλεισθένης» (ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ), καθώς και οι πρόσφατοι των Υπουργών της ΝΔ, Βορίδη και Θεοδωρικάκου, οι οποίοι διαμόρφωσαν ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας των Δήμων και των Περιφερειών.
Επί της ουσίας, λοιπόν, δεν μιλάμε πλέον για αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού, αλλά για κρατική διοίκηση εχθρική απέναντι στο λαό, έναν μηχανισμό της Κυβέρνησης και των Υπουργείων, που παίζει το ρόλο γραφείου διασύνδεσης των επιχειρηματικών συμφερόντων, με αποφάσεις που στόχος είναι να λαμβάνονται έξω και πέρα από τα αιρετά σώματα που έχουν ψηφίσει οι πολίτες.
Η Δημοτική της Πάτρας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλα τα παραπάνω, βάζει στο επίκεντρο τις λαϊκές ανάγκες, σε αντιπαράθεση με την ανάπτυξη των λίγων. Αξιοποίησε και θα συνεχίσει να αξιοποιεί κάθε εργαλείο και «χαραμάδα», ώστε να υλοποιούνται έργα που αφορούν τις λαϊκές ανάγκες. Μαζί με τους εργαζόμενους του Δήμου, τις Υπηρεσίες και το προσωπικό, θα συνεχίσουν να προχωρούν μελέτες και έργα, είτε με ιδίους πόρους, είτε μέσω προγραμμάτων που θα δίνουν ανάσες ανακούφισης στον πατραϊκό λαό. Είναι εκατοντάδες τα έργα που έχουν υλοποιηθεί, που είναι σε εξέλιξη, προς δημοπράτηση ή και σε αναμονή ένταξης σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα σε όλο το Δήμο Πατρέων, και που κόντρα σε γραφειοκρατικές καθυστερήσεις του κρατικού μηχανισμού και ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, προχωρούν και θα προχωρήσουν.
Για να το καταφέρουμε αυτό, είναι αναγκαία οι συνεργασία του Δήμου με όλους τους φορείς, τις μαζικές οργανώσεις, τους Συλλόγους, που αγωνιούν για το μέλλον της πόλης μας και των ανθρώπων της.
* Άρθρο του Κώστα Πελετίδη, Δημάρχου Πατρέων