«Η συμβολή των συνεργασιών στην ανάπτυξη της Επιχειρηματικότητας- Καλές Πρακτικές» απασχόλησε την εκδήλωση της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνικών Εμπορικών Σωματείων Νομού Αχαΐας (Ο.Ε.Β.Ε.Σ.Ν.Α.), στο πλαίσιο του 26ου Forum Ανάπτυξης.
Στη διάρκειά της αναπτύχθηκε γόνιμος προβληματισμός για το οικονομικό περιβάλλον που επικρατεί, για την επόμενη μέρα, ενώ εκφράστηκε ανησυχία για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν τα παραδείγματα συνεργασιών που έχουν αναπτυχθεί, χωρίς να λείψουν οι αναφορές στην ανάγκη και τους τρόπους αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών.
Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣΝΑ Δημήτρης Νικολακόπουλος, ο οποίος «άνοιξε» την εκδήλωση επισήμανε ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να ξεπεράσουν τα εμπόδια του ανταγωνισμού, τα θέματα των μεταβολών λόγω των ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων αλλά και τα ζητήματα της ακρίβειας στις πρώτες ύλες και τα προϊόντα, μέσω της συνεργατικότητας. Ως βασική προϋπόθεση για την επιτυχία ενός συνεργατικού σχήματος ανέδειξε την εξασφάλιση της απαραίτητης χρηματοδότησης.
«Χρειάζεται όλοι μας, φορείς και ιδιώτες, να επιμείνουμε στην ύπαρξη ενός αποτελεσματικότερου σχεδιασμού στρατηγικών και πολιτικής, οι οποίες θα περιλαμβάνουν περισσότερη και εστιασμένη πληροφόρηση για χρηματοδοτικές ευκαιρίες, αλλά να επιδιώξουμε επίσης την ενίσχυση και αναβάθμιση των δεξιοτήτων μας μέσω της κατάρτισης σε θέματα επιχειρηματικότητας, εξωστρέφειας και καινοτομίας».
Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Βασίλης Αϊβαλής τόνισε ότι ο τεχνικός κόσμος πρέπει να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση και μπορεί να αξιοποιήσει «έξυπνα» ό,τι υπάρχει αυτή τη στιγμή, «για να μπορέσει να περάσει στην επόμενη φάση, δημιουργώντας έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα και ανάπτυξη στον κλάδο του. Το στοίχημα των επόμενων ετών είναι οι ΑΠΕ στην περιοχή».
Ο Δημήτριος Βαργιάμης, γενικός γραμματέας ΓΣΕΒΕΕ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Υδραυλικών Ελλάδας (ΟΒΥΕ) ανέπτυξε τη «σημασία των συνεργασιών μικρών επιχειρήσεων για την παραγωγική τους ενδυνάμωση». Όπως επισήμανε είναι ουτοπία ότι με τα νέα φορολογικά μέτρα θα «χτυπηθεί» η φοροδιαφυγή. Παρουσίασε την υφιστάμενη κατάσταση και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ΜμΕ και χαρακτήρισε τα δάνεια απαγορευτικά. Πρώτο στη λίστα των προβλημάτων έθεσε τις πολύ χαμηλές επενδύσεις.
«Κάποιοι χρησιμοποιούμε έναν εξοπλισμό που είναι πάνω από 20 χρόνια και έχει απαξιωθεί. Χρειάζεται να μπούμε στις νέες τεχνολογίες, να πάρουμε μέσα και εργαλεία και κυρίως να εισέλθουμε στο κομμάτι της ψηφιακής μετάβασης. Δυστυχώς όμως προκλητικά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις εξαιρέθηκαν από τα δύο χρηματοδοτικά προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ που ανακοινώθηκαν. Βάζουν κόφτες».
Για το φορολογικό υπογράμμισε ότι: «Νομίζω είναι ουτοπία να πιστεύει οποιοσδήποτε από εμάς ή από αυτούς που έχουν σχεδιάσει τα νέα φορολογικά μέτρα, ότι θα χτυπηθεί η φοροδιαφυγή με αυτά. Δηλαδή να πληρώσουμε όλοι έναν κεφαλικό φόρο, όσοι έχουν τη δυνατότητα και όσοι δεν έχουν. Όσοι έχουν δηλώσει εισοδήματα σε αυτό το νούμερο και όσοι δεν έχουν δηλώσει. Σύμφωνα με τις έρευνες της ΓΣΒΕΕ, 1 στις 3 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενοι, έχουν έστω και μία οφειλή. Κι ενώ εμείς ζητάμε να θεσμοθετηθούν 120 δόσεις για να μπορέσουν να ανασάνουν οι επιχειρήσεις, έρχεται η κυβέρνηση σήμερα και ανακοινώνει κάποια μέτρα, τα οποία για εμάς ουσιαστικά στο πίσω μέρος του μυαλού μας, δεν είναι για χτυπηθεί η φοροδιαφυγή».
Παρουσίασε παραδείγματα αλλά και τα οφέλη από τη δημιουργία συνεργατικών σχηματισμών, καθώς και πρωτοβουλίες της ΓΣΕΒΕΕ για τη στήριξη των ΜμΕ. Μίλησε για την αναγκαιότητα να «σκεφτούμε» διαφορετικά και πρόσθεσε πως «πιέζουμε στην επόμενη προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ να υπάρξουν χρηματοδοτήσεις που να συμβάλλουν στη δημιουργία συνεργατικών σχηματισμών».
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας και πρόεδρος του ΕΦΕΠΑΕ (Ενδιάμεσος Φορέας Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Ανταγωνιστικότητας και Επιχειρηματικότητας), Πλάτωνας Μαρλαφέκας στην παρέμβασή του υπογράμμισε την ανάγκη η χώρα μας να παράξει ξανά.
Ανέφερε ότι ως ΕΦΕΠΑΕ από το ΕΣΠΑ κατά την προγραμματική περίοδο 2014- 2020 χρηματοδοτήσαμε 185.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Και έθεσε το ερώτημα «Μετά το ΕΣΠΑ τι;».
Όπως δήλωσε, θεωρητικά στην Ελλάδα διανύουμε το τελευταίο ΕΣΠΑ.
«Και λέω θεωρητικά γιατί μετά από 5 πλαίσια στήριξης τα οποία είναι 30-35 χρόνια, δεν έχουμε καταφέρει, ούτε να τελειώσουμε τις υποδομές, ούτε να έχουνε σύγκλιση της οικονομίας μας με της Ευρώπης. Κι αυτό γιατί δεν έχουμε καταλάβει ποιος παράγει πλούτο, τι πρέπει ο καθένας μας να κάνει. Η Ελλάδα από το 1980 και μετά άρχισε να μην παράγει. Πρέπει να ξαναπαράξουμε».
Αναφερόμενος στα προϊόντα της πρωτογενούς παραγωγής που ακριβαίνουν ανέφερε πως χρειάζεται να καταλάβουμε «ότι πρέπει να ξαναπαράξουμε από το χωράφι. Όχι μόνο μεταποίηση. Να μπει νέος κόσμος και αυτοί που εργάζονται στο χωράφι να μπορούν να βγάζουν ένα εισόδημα όπως τους αξίζει. Γιατί οι μεσάζοντες είναι αυτοί που κερδίζουν. Αυτό πρέπει να αλλάξει».
Ο Δημήτριος Λακασάς, CEO της OLYMPIA ELECTRONICS Α.Ε, από την πλευρά του ανέπτυξε το θέμα «OLYMPIA ELECTRONICS S. A.: Παράγει στην Ελλάδα και εξάγει σε 72 χώρες, με άξονα την καινοτομία, την εξωστρέφεια και την 4η βιομηχανική επανάσταση». Το 70% του κύκλου των εργασιών της εταιρείας προέρχεται από τις εξαγωγές, είπε ενώ παρουσίασε τρόπους που το «παράγω και εξάγω» μπορεί να γίνει πράξη για την Ελλάδα, τονίζοντας ότι πρέπει να ξαναεφεύρουμε τη συνεργασία και τη συνέργεια συνεργατικότητα σε μια πιο σύγχρονη μορφή, με περισσότερο ψηφιακό μετασχηματισμό.
Ο Αλέξιος Δ. Παυλόπουλος, πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων Π.Ο.Σ.Ε.Η., και Γ.Γ. του Συνδέσμου Εγκαταστατών Ηλεκτρολόγων Ν. ΑΧΑΙΑΣ «Ο ΒΑΤΤ», τόνισε ότι «η τεχνολογία προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς και πρέπει να είμαστε σε θέση να προλάβουμε τις εξελίξεις. Στόχος μας είναι η συνεργασία του κλάδου με εταιρείες- πρότυπα, στο χώρο του ηλεκτρολογικού υλικού και της καινοτομίας».
Ο Γιάννης Διδάχος, Α’ αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επισκευαστών Ε.Ο.Β.Ε.Α.Μ.Μ., αντιπρόεδρος Πανελλήνιου Συλλόγου Ι.Κ.Τ.Ε.Ο., αντιπρόεδρος Ο.Ε.Β.Ε.Σ.Ν.Α., μέλος Δ.Σ. Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε., πρόεδρος Ι.Κ.Τ.Ε.Ο. Γλαύκου, ταμίας Συλλόγου Μηχανικών Αυτοκινήτων Νομού Αχαΐας, εστίασε στη «Συνεργασία για την ανάπτυξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων».
Στην τοποθέτησή του εκτίμησε ότι «η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη πολιτικών για την ενίσχυση των συνεργασιών στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας», ενώ υπογράμμισε ότι «η ελληνική οικονομία και ειδικά οι μικρές επιχειρήσεις απαιτούν αυτή τη στιγμή ενεργητική κινητοποίηση και υποστήριξη που θα περιλαμβάνει μια συλλογική στρατηγική στόχευση, αλλά και θα διευκολύνει τη δημιουργία δικτύων συνεργασίας μεταξύ των μικρών επιχειρήσεων, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αντλήσουν οικονομικούς, τεχνολογικούς και εμπορικούς πόρους και να αναπτύξουν οικονομίες κλίμακας».
Χαιρετισμούς απηύθυναν η Ολυμπία Λόη, Αρχιτέκτων-Μηχανικός πολιτευτής, ο Αλέξης Πλέσσιας προϊστάμενος του παραρτήματος Δυτικής Ελλάδας του ΚΕΚ της ΓΣΕΒΕΕ, που χαρακτήρισε καινοτόμα τη διαδικασία της δημιουργίας του και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πάτρας Κώστας Ζαφειρόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε «ταφόπλακα» το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. «Πάλι ενωθήκαμε και ξεκινάμε έναν αγώνα για να μην περάσει».