Σημαντική ανταπόκριση από τις τοπικές επιχειρήσεις βρίσκει ο Μηχανισμό Στήριξης Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που διατηρεί γραφεία και στις τρεις Περιφερειακές ενότητες Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας παρέχοντας δωρεάν υποστηρικτικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στη συνεδριακή ημερίδα με θέμα «Η επιχειρηματικότητα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: Μηχανισμός Στήριξης Επιχειρηματικότητας» που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 26ου Forum Ανάπτυξης με κεντρικό συντονιστή τον Προϊστάμενο της Μονάδας Α’ ΠΤΑ-ΠΔΕ, Ευστάθιο Παπαχριστόπουλο. Όπως εισαγωγικά ανέφερε η δράση ξεκίνησε πριν δυόμιση χρόνια έχοντας εντοπίσει τις αδυναμίες της αγοράς. Παρέχει οριζόντιες, εξατομικευμένες υπηρεσίες και περιλαμβάνει παρατηρητήριο επιχειρηματικότητας, εργαλείο που καταγράφει τις εξελίξεις στο χώρο της επιχειρηματικότητας στη Δυτική Ελλάδα.
«Σήμερα κλείνει σημαντικό έργο για την Περιφέρειά μας. Ένα καινοτόμο εργαλείο που σε συνδυασμό με άλλες δράσεις μας για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας φέρνουν διαρκώς θετικά αποτελέσματα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας» ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας Φωκίων Ζαϊμη και πρόσθεσε: «Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας από το 2019 διαμορφώνει ένα φιλοεπιχειρηματικό προφίλ με αναδιάρθρωση διαδικασιών που διευκολύνουν τον επιχειρηματία και μειώνει την γραφειοκρατία, αλλά και τους απαιτούμενους χρόνους. Δεν έχουμε φυσικά λύσει όλα τα προβλήματα, όμως, δουλεύουμε και βελτιωνόμαστε. Έτσι, φτάσαμε σήμερα να είμαστε μία από τις τέσσερις Περιφέρειες με τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας και βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο της χώρας».
Ακολούθησε χαιρετισμός από τον Νικήτα Κωνσταντέλλο, ICAP ADVISORY AE, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ο οποίος σχολίασε ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας καταγράφονται και παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Είναι πολύ σημαντικό ότι στην περιοχή αυτή που ήταν πρωταθλήτρια στην ανεργία, έχει καταφέρει να μειώσει σημαντικά τους αρνητικούς δείκτες».
Χαιρετισμούς επίσης απηύθυναν παρευρισκόμενοι εκπρόσωποι φορέων.
Στη συνέχεια, η Διευθύντρια της αναδόχου εταιρείας ICAP Advisory Αναστασία Ζαχαράκη, παρουσίασε λεπτομερώς την αποτίμηση και κρίσιμα συμπεράσματα από την μέχρι σήμερα λειτουργία του Μηχανισμού Στήριξης Επιχειρηματικότητας. Όπως είπε 1.539 επιχειρήσεις έλαβαν κάποιας μορφής υποστήριξη (οριζόντιες ή εξατομικευμένες υπηρεσίες). Από αυτές 439 επιχειρήσεις έχουν λάβει εξατομικευμένη συμβουλευτική, που αφορά σε μία ή περισσότερες συμβουλευτικές υπηρεσίες , ενώ άλλοι 1.100 επιχειρήσεις και δυνητικοί επιχειρηματίες έλαβαν μόνο πληροφόρηση (οριζόντιες υπηρεσίες)
Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις του Γραμματέα του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας της ΠΔΕ, Σωτήρη Μιχαλόπουλου, ο οποίος αναφέρθηκε στο ρόλο του ΠΣΕΚ και στο Σχέδιο Στρατηγικής για την Επιχειρηματικότητα, εκπροσώπου της TELESTO Ε.Π.Ε, Δημήτρης Δρακουλής, ο οποίος αναφέρθηκε στην εξ΄ αποστάσεως ανοιχτή διαδικτυακή εκπαίδευση νέων και υφιστάμενων επιχειρηματιών, ενώ ο Προϊστάμενος Μονάδας Ά ΕΥΔΕΠ –ΠΔΕ, Νίκος Θωμόπουλος, αναφέρθηκε με την σειρά του στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο για την Επιχειρηματικότητα και την Καινοτομία 2021-2027.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν στελέχη ωφελούμενων επιχειρήσεων και στελέχη του Μηχανισμού Στήριξης Επιχειρηματικότητας. Μετά το πέρας των ομιλιών έγιναν τοποθετήσεις από συμμετέχοντες, καθώς και καίριες ερωτήσεις προς τους ομιλητές.