Το πολυδιάστατο και καινοτόμο έργο του Μουσείου Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών καθώς και η αλληλεπίδρασή του με την κοινωνία αναδείχτηκαν στη διάρκεια της σχετικής εκδήλωσης, στο πλαίσιο του 26ου Forum Ανάπτυξης 2023.
Ο διευθυντής του Μουσείου Ιωάννης Ηλιόπουλος και η υπεύθυνη του Μουσείου Πένυ Θεολόγη Γκούτη ανέδειξαν τη διάσταση της εκλαΐκευσης των επιστημών και της τεχνολογίας προς όφελος της αειφορίας.
«Ως Πανεπιστημιακό Μουσείο διαφέρει από τα μουσεία άλλων τύπων, διότι βρίσκεται κοντά στην «Πανεπιστημιακή έρευνα» και του προσφέρονται πολλές δυνατότητες να χρησιμοποιεί γνώση που απορρέει από αυτή. Προσφέρεται στα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας ως χώρος πειραματισμού με νέες ιδέες, απόκτησης εμπειρίας και έμπνευσης, ενώ μπορεί να αξιοποιήσει τη δημιουργικότητα και τις «φρέσκες ιδέες» των φοιτητών», επισήμανε ο κ. Ηλιόπουλος.
Η Πένυ Θεολόγη-Γκούτη αναφέρθηκε στη μόνιμη έκθεση του μουσείου, η οποία αφορά την ιστορία της εξέλιξης των τηλεπικοινωνιών, στο πλαίσιο της οποίας υπάρχει τηλεφωνικό κέντρο «που είναι ίσως το μοναδικό στον κόσμο αυτού του τύπου, που λειτουργεί».
Στάθηκε στις περιοδικές εκθέσεις για την επιστήμη, το περιβάλλον, την αειφορία και τις εκπαιδευτικές δράσεις που υλοποιούνται τόσο διά ζώσης όσο και εξ αποστάσεως τις οποίες έχουν παρακολουθήσει μαθητές από όλη σχεδόν την Ελλάδα. Πρόσφατα το μουσείο απέκτησε δύο μουσειοσκευές, που με απλό και ενδιαφέροντα τρόπο τα παιδιά μαθαίνουν για το νερό. Ήδη για αυτές υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από σχολεία, ενώ ετοιμάζονται και άλλες δύο.
Παράλληλα υπογράμμισε το μοντέλο αλληλεπίδρασης που έχει αναπτύξει με τη εκπαιδευτική κοινότητα και τη συνεργασία με φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών, οι οποίοι αναλαμβάνουν ρόλους εθελοντών.
Το μουσείο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2001 και άνοιξε τις πύλες του το 2009. Ξεκίνησε με ετήσια επίσκεψη της τάξεως των 10.000 ατόμων από το 2019 ήταν 44.000.
Η Γεωργία Πετροπούλου-Conan, διευθύντρια Γαλλικού Ινστιτούτου Πάτρας ανέλυσε το θέμα: «Ανακαλύπτοντας και αλληλεπιδρώντας με την Επιστήμη και τον πολιτισμό της Γαλλίας μέσα από τις δράσεις του Μ.Ε.Τ. Π.Π.». «Το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας αποτελεί αναπόσπαστη ψηφίδα στο μωσαϊκό της πόλης μας. Το πανεπιστήμιο Πατρών μπορεί και πρέπει να υπερηφανεύεται για την ύπαρξή του» τόνισε και ανακοίνωσε τη συνεργασία τους στην επικείμενη έκθεση για τον Louis Pasteur.
H Χρυσάνθη Βανταράκη, πρόεδρος Ένωσης Εικαστικών Πάτρας μίλησε με Θέμα: «Επιστήμη και Τέχνη συνδιαλέγονται στο Μ.Ε.Τ. Π.Π.». και τόνισε, μεταξύ άλλων τη σημαντική συμβολή του Μουσείου στην κατανόηση εκπαιδευτικών θεμάτων από τους μαθητές όταν έρχεται η ώρα να τα διδαχτούν στην πράξη.
Η Βασιλική Μαντζουράτου, υπεύθυνη Πολιτιστικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας μίλησε για τη «Συνεργασία των Πολιτιστικών Τμημάτων με το Μ.Ε.Τ. Π.Π.». «Πρόκειται για ένα μουσείο ζωντανό και δραστήριο, που ακολουθεί πάντα τις εξελίξεις και συναγωνίζεται επάξια όλα τα μουσεία του εξωτερικού» είπε χαρακτηριστικά.
Η Νικούλα Κουγιά, αρχαιολόγος, υποψήφια Δρ Πανεπιστημίου Πατρών, εθελόντρια Μ.Ε.Τ. Π.Π. εστίασε στην «εκλαΐκευση της επιστημονικής έρευνας μέσα από τις δράσεις του Μ.Ε.Τ. Π.Π.».
Η Μαρία Κωστούρου, νηπιαγωγός-μουσειολόγος, εθελόντρια Μ.Ε.Τ. Π.Π. μίλησε με θέμα «Έμπνευση και Πειρασμός στο Μ.Ε.Τ. Π.Π.».
Ο Νίκος Παπαγεωργίου, προϊστάμενος Οικονομικών και Διοικητικών Υποθέσεων της ΤΙΤΑΝ ΑΕ εξήγησε του λόγους για τους οποίους η εταιρεία είναι χορηγός στο Μ.Ε.Τ.
«Για τον Τιτάνα η συνεργασία με φορείς όπως είναι το Μ.Ε.Τ. σχετίζεται με την επίτευξη προκλητικών στόχων για το περιβάλλον, την κοινωνία και τη διακυβέρνηση (ESG)» επισήμανε και πρόσθεσε: «Δίνουμε μεγάλη έμφαση στο να βρισκόμαστε κοντά και να στηρίζουμε τη νεολαία, τις σοβαρές προσπάθειες ανάπτυξης νέων δεξιοτήτων των ανθρώπων και την ευαισθητοποίησή τους σε ουσιώδη θέματα».
Την εκδήλωση συντόνισε η Ελένη Γκέκα, οικονομολόγος, πρόεδρος Ομίλου «Δανιηλίς», μέλος ΔΣ Συλλόγου Φίλων Μ.Ε.Τ. Π.Π.