Οι δράσεις διεθνοποίησης και εξωστρέφειας που αναπτύσσει το Πανεπιστήμιο Πατρών, τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα που υλοποιεί, αλλά και οι Διεθνείς Κατατάξεις, ‘όπως επίσης οι συμμετοχές σε Patras IQ και Welcome UP παρουσιάστηκαν εκτενώς στη συνεδριακή ημερίδα που πραγματοποίησε σήμερα το Πανεπιστήμιο Πατρών στο πλαίσιο του Forum Ανάπτυξης.
Ο Αλέξανδρος Κατσαούνης, Καθηγητής Τμήματος Χημικών Μηχανικών μίλησε για τις πρωτοποριακές δράσεις που υλοποιεί το Πανεπιστήμιο Πατρών για τις συνεργασίες που συνάπτει σε Βόρεια Αμερική, Ευρώπη, Αίγυπτο, Κίνα και είπε πως είναι μοναδικό Πανεπιστήμιο που ιδρύει προγράμματα στο εξωτερικό, θα συμβάλει σημαντικά. Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε τη λειτουργία αγγλόφωνου προπτυχιακού στη χημική μηχανική που θα λειτουργεί στην Κίνα, θα απευθύνεται αποκλειστικά σε Κινέζους φοιτητές και το 30% της εκπαίδευσης τους θα γίνεται από Έλληνες καθηγητές.
«Patras IQ: Από την γνώση στην επιχειρηματικότητα μέσω της καινοτομίας» είναι το θέμα που ανέπτυξε ο Δημήτριος Μούρτζης, Καθηγητής Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών και Αεροναυπηγών, ΑντιπρόεδροςΕπιτροπής Ερευνών και Επιστημονικά Υπεύθυνος Patras . Όπως ανέφερε, η Έκθεση Καινοτομίας & Μεταφοράς Τεχνογνωσίας «Patras IQ» διοργανώνεται από το 2012. Στόχο έχει τη διασύνδεση κορυφαίων ερευνητικών/τεχνολογικών επιτευγμάτων της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας με τον παραγωγικό τομέα . Φέτος θα πραγματοποιηθεί η 8η Έκθεση και φέτος θα διεξαχθεί το διάστημα 25-27 Νοεμβρίου 2023, στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών. Ο κ. Μούρτζης τόνισε ότι η έκθεση αφορά τον καθένα και σημείωσε ότι πριν την πανδημία του κοβιντ η επισκεψιμότητα έφτασε τους 5000 και χαρακτηρίζεται υψηλή για μια έκθεση τεχνολογίας που δεν διεξάγεται στο κέντρο της χώρας. Επόμενος στόχος είναι η έκθεση να αποκτήσει νομική οντότητα και να διεθνοποιηθεί.
Ο Θανάσης Καραλής, Καθηγητής Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, αναφέρθηκε σε δράσεις για την ποιοτική αναβάθμιση της διδασκαλίας σε όλες τις σχολές και τα τμήματά του. «Τα τελευταία χρόνια τριπλασιάστηκε η φοίτηση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δόθηκε βαρύτητα τί διδάσκουμε σε ποιον το διδάσκουμε και αξιολογούμαστε κατά πόσο λειτουργούμε φοιτοπαιδαγωγικά» είπε. Παρατήρησε πως εκδηλώνεται διαφοροποίηση του φοιτητικού δυναμικού καθώς εισέρχεται στα Πανεπιστήμια το 70% των μαθητών του Λυκείου και όχι μόνο οι υψηλόβαθμοι. Από το 2010 το Πανεπιστήμιο Πατρών καταγραφεί τις αξιολογήσεις φοιτητών για το εκπαιδευτικό προσωπικό, η οποία βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Μιλώντας ειδικότερα για το Κέντρο Υποστήριξης Διδασκαλίας και Μάθησης ανέφερε ότι δημιουργήθηκε το 2016 και ήταν το πρώτο σε ελληνικό πανεπιστήμιο και μέχρι σήμερα έχει εκπαιδεύσει το 15% του διδακτικού προσωπικού.
Ο Γεώργιος Κυριακού, Καθηγητής Τμήματος Χημικών Μηχανικών αναφέρθηκε στις διεθνείς Κατατάξεις ως ένα εργαλείο Διεθνοποίησης των Πανεπιστημίων. Ουσιαστικά πρόκειται για συστήματα αξιολόγησης των Πανεπιστημίων ως προς την ποσότητα διδασκαλίας, παραγόμενης έρευνας, τη συχνότητα δημοσιεύσεων κ.α «Είναι κινέζικο προϊόν και η πρώτη κατάταξη δημιουργήθηκε το 2003. Αρχικά εξέτασε 1200 πανεπιστημιακά ιδρύματα και δημοσίευση την κατάξη των 500 καλύτερων» είπε κι εξήγησε ότι η γνώση και η έρευνα έχουν σημασία στην διεθνή ανταγωνιστικότητα. Ο κ. Κυριακού, αναφερόμενος στο Πανεπιστήμιο Πατρών τόνισε: «Παίρνουμε τις διεθνείς κατατάξεις πολύ σοβαρά. Έχουμε το προφιλ ισχυρού Πανεπιστημίου. Το Πανεπιστήμιο Πατρών παρουσιάζει ανοδικές τάσεις. Βρισκόμαστε στα 1000 πρώτα πανεπιστήμια διεθνώς στις σημαντικότερες λίστες του κόσμου, αλλά πάντα υπάρχει χώρος για βελτίωση. Λαμβάνουμε υπηρεσίες συμβουλευτικής υλοποιούμε δράσεις που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητά μας διεθνώς. Γιατί η διεθνοποίηση είναι επιτακτική ανάγκη για την εξέλιξή των Πανεπιστημίων και την επιβίωσή τους» κατέληξε
Ο Παύλος Αβραμίδης, Καθηγητής Αντιπρύτανης Έρευνας και Ανάπτυξης παρουσίασε τα αποτελέσματα του «Welcome UP του περιφερειακό φθινοπωρινό φεστιβάλ υποδοχής φοιτητών που ήταν πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα. Ξεκίνησε για ένα τριήμερο το 2022 και εξελίχθηκε σε πενθήμερη γιορτή που εξελίχθηκε σε , 2 νομούς, 3 πόλεις, με 7 συναυλίες. Απευθύνθηκε σε 5.385 πρωτοετείς φοιτητές, 30.237 φοιτητές όλων των κύκλων σπουδών, χιλιάδες πολίτες – επισκέπτες και φίλοι του Πανεπιστημίου Πατρών.
Στόχος της διοργάνωσης είναι η θερμή υποδοχή των πρωτοετών φοιτητών του Πανεπιστημίου Πατρών και ενημέρωσή τους για την φοιτητική τους ζωή εντός και εκτός της πανεπιστημιούπολης, η γεφύρωση του Πανεπιστημίου Πατρών με την κοινωνία, η ενίσχυση των σχέσεων συνεργασίας εκατέρωθεν μεταξύ του Πανεπιστημίου και της ΠόληςΠεριφέρειας, η ανάπτυξη πρωτότυπων δράσεων για την υποδοχή των νεοεισερχόμενων φοιτητών, η ενημέρωση της πανεπιστημιακής κοινότητας αλλά και των πολιτών της πόλης και όχι μόνο αναφορικά με το ακαδημαϊκό, πολιτιστικό, κοινωνικό, εθελοντικό έργο που παράγεται στο Ίδρυμα. Ο κ. Αβραμίδης αναφερόμενος στο επόμενο βήμα είναι να εξελιχθεί σε πανελλαδικό πολιτιστικής εμβέλειας μιας εβδομάδας που η πόλη θα κεφαλαιοποιήσει ως ευρύτερο πολιτιστικό γεγονός.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ανακοινώσεις από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστο Μπούρα, οποίος όπως είπε προγραμματίζονται για το 2024, συνέδριο για τις διεθνείς κατατάξεις με συμμετοχή πανεπιστημίων από Ελλάδα και το εξωτερικό κι εταιρίες αξιολόγησης, τον Ιανουάριο η Μεγάλη Γιορτή Γραμμάτων κι Επιστημών, τον Ιούνιο η Σύνοδο Πρυτάνεων θα πραγματοποιηθεί στην Πάτρα και το Νοέμβριο 2024 με την ευκαιρία συμπλήρωσης 60 χρόνων για το Πανεπιστήμιο Πατρών θα διεξαχθεί συνέδριο για το αποτύπωμα του στην πόλη στην Περιφέρειας τον κόσμο.