Οι αρμοδιότητες οικονομικών διευθυντών και διευθυνόντων συμβούλων, τα νέα ψηφιακά μέσα, η τεχνητή νοημοσύνη και η σχέση τους με το επάγγελμα των οικονομολόγων προκάλεσαν ζωηρή συζήτηση και αποκάλυψαν ενδιαφέρουσες εξελίξεις στη συνεδριακή εκδήλωση που οργάνωσε το Οικονομικό Επιμελητήριο-10ο Περιφερειακό Τμήμα Βορειοδυτικής Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας με θέμα «Επιχειρηματικότητα και Ανάπτυξη σε μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον – ο ρόλος των οικονομολόγων και των λογιστών».
Ο πρόεδρος του Τμήματος Γιώργος Παππάς στην εισαγωγική του τοποθέτηση, αναφέρθηκε στα νέα δεδομένα που απασχολούν τον κλάδο και μεταβάλλουν το επαγγελματικό περιβάλλον.
«Η αλματώδης αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, η ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκηση και η γενικότερη ανάπτυξη στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες απαιτεί να αφιερώνουμε μέρος του λιγοστού προσωπικού μας χρόνου.
Ταυτόχρονα, καλούμαστε να επωμιστούμε τις συνέπειες της πολυνομίας και της πολυπλοκότητας της Δημόσιας Διοίκησης» τόνισε.
Την έκδοση νέων προσκλήσεων που θα αφορούν ενισχύσεις για επιχειρήσεις μέσω του νέου ΕΣΠΑ ανακοίνωσε ο αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας Φωκίων Ζαϊμης προσδιορίζοντας χρονικά ότι θα βγουν μέσα στους επόμενους μήνες. «Έχουμε αλλάξει κατηγορία ως Περιφέρεια και αυτό φαίνεται πρώτα απ’ όλα από δείκτες ανεργίας που έχουν σημαντικά διορθωθεί» τόνισε και ίδιος και παρατήρησε ότι τα τελευταία χρόνια έχει σταματήσει η φυγή ανθρώπινου δυναμικού στο εξωτερικό, ακριβώς γιατί πλέον δημιουργούνται νέες ευκαιρίες. Επίσης ανακοίνωσε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προχωράει σε σύμφωνο συνεργασίας με το Οικονομικό Επιμελητήριο, το πλαίσιο του οποίου θα τεθεί προς έγκριση το επόμενο διάστημα από το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Οι εισηγητές έθεσαν ενδιαφέρουσες προεκτάσεις σχετικά με τις τάσεις εξέλιξης του επαγγέλματος, αλλά και για τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων που διαρκώς εξελίσσεται και απαιτεί εξειδικευμένη γνώση. Επίσης, η δυσκολία πρόσβαση των επιχειρήσεων σε χρηματοδοτήσεις αλλά και οι δυσκολίες που ανακύπτουν στο επιχειρηματικό περιβάλλον ήταν ορισμένα ζητήματα που τέθηκαν από την πλευρά εκπροσώπων επιχειρήσεων που συμμετείχαν στη συνεδρία.
Το πορτρέτο του Οικονομικού Διευθυντή σκιαγράφησε στην τοποθέτησή σου ο Αλέξανδρος Κωστόπουλος, πρόεδρος Συνδέσμου Ελλήνων Οικονομικών Διευθυντών (Σ.Ε.Ο.Δ.), που μεταξύ άλλων ανέφερε: «Ο ρόλος του είναι πλέον στρατηγικός, η οικονομική παράμετρος αποτελεί την πεμπτουσία κάθε επιχειρηματικής του απόφασης, είναι αυτός που φέρει την ευθύνη της διασφάλισης της βιωσιμότητας και προοπτικής της Εταιρείας».
Τις θέσεις και τους προβληματισμούς της επιχειρηματικότητας στο μεταβαλλόμενο περιβάλλον που διανύουμε ανέπτυξε ο Πέτρος Μαντάς, Πρόεδρος Πανελληνίου Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών (ΠΑ.Σ.Ε.ΒΙ.ΠΕ.), ο οποίος συνοψίζοντας τα σοβαρότερα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι βιομηχανίες, προσδιόρισε:
«Στην Ελλάδα, σύμφωνα με αρκετές πρόσφατες έρευνες βιομηχανικών φορέων, δεν υπάρχει ακόμα για αναγκαία εξειδίκευση της βιομηχανικής πολιτικής, ώστε να αρθούν τα μεγάλα προσκόμματα στη λειτουργία και στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας. Συγκεκριμένα, τομείς που έχουμε σημαντικές ελλείψεις είναι η αναντιστοιχία προσφοράς και ζήτησης εργαζομένων με δεξιότητες. Εξακολουθεί να αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για τις βιομηχανίες ή εύρεση προσωπικού. Δυστυχώς αυτό το έλλειμμα αρχίζει από επίπεδο εργατών και φτάνει σχεδόν σε όλες τις ειδικότητες. Το δεύτερο θέμα είναι το λειτουργικό κόστος, το οποίο έχει αυξηθεί λόγω αυξήσεων των πρώτων υλών. Το φορολογικό και ασφαλιστικό κόστος, οι αγκυλώσεις που διατηρούνται παραμένουν κι επίσης το ενεργειακό κόστος που απειλεί ευθέως την ανταγωνιστικότητα, ενώ, παρότι παρατηρείται σημαντική πρόοδος, η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη βιομηχανία παραμένει ισχνή».
Ο Θεόδωρος Δούρος, οικονομικός επόπτης Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βιομηχανιών Πελοποννήσου & Δυτικής Ελλάδος (Σ.Ε.Β.Π.Δ.Ε.), Διευθύνων Σύμβουλος DUR Α.Ε. τόνισε την ανάγκη να πάψουν οι επιχειρηματίες να θεωρούνται «μπαταχτσήδες», να γίνει ευκολότερη η πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις και να λειτουργήσει ο εξωδικαστικός μηχανισμός. «Μετά από 10 χρόνια οικονομικής κρίσης οι επιχειρήσεις απώλεσαν το 50% του τζίρου τους, έπειτα με την πανδημία έχασαν το υπόλοιπο 50%.
Ακολούθησαν ενεργειακή κρίση και πόλεμοι. Το γεγονός ότι έμειναν επιχειρήσεις όρθιες μετά από 14 χρόνια κρίσεων είναι θαύμα» επεσήμανε και τόνισε ότι για να επιτευχθεί οικονομική ανάκαμψη χρειάζονται κεφάλαια.
Ο Παναγιώτης Παπαδέας, ομ. καθηγητής Λογιστικής Πανεπιστημίου Δυτ. Αττικής – τ. πρόεδρος Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης & ελέγχων, μέλος ΣΕΠ-ΕΑΠ στην άκρως ενδιαφέρουσα εισήγησή του επιχείρησε να διασυνδέσει την τεχνητή νοημοσύνη με το ρόλο του ελεγκτή – λογιστή. Εκτίμησε ότι ο ρόλος του λογιστή – καταχωρητή φθίνει, καθώς ένα μεγάλο μέρος της διαδικασίας καταχωρήσεων πλέον έχει αυτοματοποιηθεί και επεσήμανε ότι πλέον ο λογιστής είναι απαραίτητο να έχει «χτίσει» υπόβαθρο ώστε να αναπτύξει κριτική σκέψη στη λογιστική, αλλά και την ανάλυση ισολογισμών και να μπορεί να χρησιμοποιεί συνδυαστικά εφαρμογές ακόμη και τεχνητής νοημοσύνης.
Ο Νίκος Γιαννακόπουλος, καθηγητής Οικονομικών, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών παρατήρησε ότι οι οικονομολόγοι έχουν πλέον να διαχειριστούν πλήθος αποφάσεων και δεδομένων που είναι απαραίτητο να αξιολογήσουν. Οι αναλύσεις δεδομένων, οι ψηφιακές δεξιότητες, η κριτική σκέψη αλλά και η ικανότητα συνθέσεων φαίνεται να παίζουν σημαντικό ρόλο και να οδηγούν σε οικονομικές εκτιμήσεις χρήσιμες για το οικονομικό περιβάλλον κάθε επιχείρησης.
Ενδιαφέρουσα υπήρξε και η τοποθέτηση του Αριστείδη Ζέρβα, Chief M&A and Investment Officer –Kleemann Group της ελληνικής πολυεθνικής που αναπτύσσει των ασανσέρ που σήμερα απασχολεί 1700 άτομα προσωπικό σε όλο τον κόσμο. Ο κ. Ζέρβας περιέγραψε τον τομέα του που είναι οι εξαγορές, συγχωνεύσεις, επενδύσεις της εταιρίας ανά τον κόσμο, για τις οποίες εισηγείται έπειτα από διαρκή έρευνα και το μεγάλο στοίχημα είναι όχι μόνο να υλοποιηθούν οι προτάσεις του, αλλά να είναι και επιτυχημένες.
Εκτίμησε ότι οι οικονομολόγοι οδεύουν σε πολύ εξειδικευμένα αντικείμενα σε συνδυασμό με νέα εργαλεία και σταδιακά εξελίσσονται σε πολύτιμους συμβούλους που είναι πιθανό να έχουν μεγαλύτερη ζήτηση ως εξωτερικοί συνεργάτες ως οικονομικά πιο συμφέρουσα λύση από ένα ολοκληρωμένο τμήμα σε μια επιχείρηση.
Συνοψίζοντας για τις εξελίξεις στον κλάδο, ο πρόεδρος του τμήματος Γ. Παππάς, τόνισε: «Το συνοπτικό μου συμπέρασμα από αυτήν την πυκνή σε γεγονότα και εξελίξεις τριετία είναι πως οι σύγχρονοι Λογιστές και Οικονομολόγοι οφείλουν να επενδύουν διαρκώς στη γνώση, στη διαρκή εκπαίδευση και κατάρτιση, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στον ανταγωνισμό και στις αυξημένες ανάγκες και απαιτήσεις των πολιτών και των επιχειρήσεων για έγκυρες επιστημονικές συμβουλές.
Η αλματώδης αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, η ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκηση και η γενικότερη ανάπτυξη στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες απαιτεί να αφιερώνουμε μέρος του λιγοστού προσωπικού μας χρόνου.
Ταυτόχρονα, καλούμαστε να επωμιστούμε τις συνέπειες της πολυνομίας και της πολυπλοκότητας της Δημόσιας Διοίκησης.
Το κρίσιμο διακύβευμα, που ενδεχομένως δεν έχουν αντιληφθεί οι εκπρόσωποι της επιχειρηματικότητας σήμερα, είναι ότι πλέον αγοράζουν χρόνο και τεχνογνωσία από τον σύγχρονο λογιστή και οικονομολόγο, διότι λαμβάνουν έτοιμη την πληροφορία.
Είναι σαφές λοιπόν ότι θα πρέπει τόσο ο δημόσιος όσο και ο ιδιωτικός τομέας να αντιληφθούν πόσο καθοριστική είναι η ισότιμη μεταχείριση και αντιμετώπιση του κλάδου μας, για να βρεθούν στην πρώτη γραμμή της ανάπτυξης στο σημερινό οικονομικό περιβάλλον.
Ο Θεσμός του Οικονομικού Επιμελητηρίου είναι πρωταγωνιστής σε αυτήν την προσπάθεια με τις δεκάδες δράσεις και πρωτοβουλίες του. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε τον ίδιο ζήλο».