«Από τα 91 εκατ. ευρώ που πρέπει να παίρνει ο Δήμος μας ετησίως, μας δίνονται από το κράτος 24 εκατ. Αυτό σημαίνει, ότι μας «κλέβουν» 67 εκατ. συνολικά, στους Δήμους όλης της χώρας, έπρεπε να δίνονται 7,5 δισ. ευρώ και δίνεται μόνο 1,5 δισ.».
Αυτός είναι ο λόγος που η Πάτρα ξεσηκώνεται και το Σάββατο 10/2 στις 11 το πρωί δίνει ραντεβού στις σκάλες της Αγίου Νικολάου, της Γεροκωστοπούλου και της Αγίου Γεωργίου. Με κεντρικό σύνθημα: «Μια πόλη στο πόδι», για την ικανοποίηση των αναγκών της, των αναγκών του πατραϊκού λαού o δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πηύθυνε μαζικό κάλεσμα συμμετοχής.
Ανέφερε ότι για την κινητοποίηση έχει πάρει απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο τονίζοντας πως «ο πατραϊκός λαός, ξεσηκώνεται, υπερασπίζεται τα δικαιώματα των παιδιών του, της νεολαίας, της πόλης του, διεκδικεί τα δίκια του και απαιτεί να έχει αυτά που δικαιούται! Τα προβλήματα που προκύπτουν από την ελλιπή χρηματοδότηση του Δήμου μας, έχουν αθροιστεί και δεν πάει άλλο. Δεν πρέπει να λείψει κανείς το Σάββατο».
Στη συνέντευξη παρόντες ήταν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Χρήστος Κορδάς και οι αντιδήμαρχοι Οικονομικών και Διοίκησης Διονύσης Πλέσσας, Παιδείας Κατερίνα Σίμου και Αθλητισμού Τάκης Πετρόπουλος.
«Η πόλη μας καλείται να υπερασπιστεί την τιμή της», τόνισε σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο Δήμαρχος και συνέχισε: «Μας παίρνουν κάθε χρόνο 67 εκατ. ευρώ. Αυτά τα χρήματα τα δικαιούται η πόλη μας, ο λαός της.
Δεν ζητούμε κάτι παράλογο και γι αυτό δεν γίνεται να παρακολουθούμε απαθείς. Αφού υποτίθεται ότι βγήκαμε από τα μνημόνια γιατί η κυβέρνηση συνεχίζει να παρακρατά αυτά που δικαιούμαστε;».
Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στα σημαντικά που πρέπει να γίνουν σε όλο τον Δήμο, αλλά δεν γίνονται, ακριβώς επειδή δεν αποδίδονται τα παρακρατηθέντα ποσά:
«Δεν μπορούμε να καταγράφουμε πλήθος αναγκών στα σχολεία μας, να μην υπάρχει κρατικός σχεδιασμός κάλυψης των αιτημάτων μας για σύγχρονα σχολεία, να μη χρηματοδοτούν στοιχειωδώς τις ανάγκες των σχολικών επιτροπών, να μην έχουμε κάλυψη με καθαρίστριες, να μην μπορούν να ανοίγουν τα σχολεία τα απογεύματα, ώστε τα παιδιά μας να μπορούν να παίζουν, υπό την επιμέλεια γυμναστών και εργαζόμενων δημιουργικής απασχόλησης.
Είναι απαράδεκτο να μην δίνουν ούτε ένα ευρώ για τη δημοτική οδοποιία της πόλης μας, ούτε ένα ευρώ για την αθλητική δραστηριότητα των παιδιών μας, να έχει παραχωρηθεί το Πράσινο Ταμείο στους δανειστές κατά 97,5% και να δίνονται “ψίχουλα” για τις αναπλάσεις, για την υλοποίηση του Σχεδίου Πόλης.
Δεν μπορούμε να βλέπουμε άλλο την αδιαφορία των κυβερνήσεων για την υπογειοποίηση του τρένου και τη διαμόρφωση στην επιφάνεια του γραμμικού πάρκου, για την παραχώρηση στο Δήμο του πρώην σκουπιδότοπου στο Ριγανόκαμπο, ώστε να δημιουργηθεί το μεγάλο Ανατολικό Πάρκο.
Βλέπετε, χρήματα για την… εξυπηρέτηση των επενδυτών υπάρχουν και γι αυτό δρομολογούν υποθαλάσσια σήραγγα από τον Πειραιά, μέχρι το Ελληνικό. Για την υπογειοποίηση του τρένου στην Πάτρα, «δυσκολεύονται»…
«Άλλα έταζαν, άλλα κάνουν πράξη» δηλώνει στο «Σύμβουλο Επιχειρήσεων » ο δήμαρχος Πατρέων
Σε ερώτηση του «Σ.Ε.» σε σχέση με τον χρόνο που γίνεται η κινητοποίηση, μόλις 8 μήνες μετά τις εκλογές του Ιουνίου, όπου η ΝΔ κατέκτησε την πρώτη θέση και ήταν γνωστές οι διαθέσεις της έναντι της Αυτοδιοίκησης, ο κ. Πελετίδης τόνισε ότι:
«Η κυβέρνηση έλεγε ότι θα προχωρούσε σε αυξήσεις. Έλεγε ότι θα μας δώσει χρήματα. Στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στο Βόλο έλεγαν ότι τα οικονομικά θα τα επανεξέταζαν. Για το 2023 προέκυψε ότι από οικονομική άποψη εισπράχθηκαν 8 δις περισσότερα.
Αυτά πρέπει να δίνονται. Και πρέπει να μας δοθούν εφόσον η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι φύγαμε από τα μνημόνια. Ο νόμος σήμερα λέει απόδοση στον Δήμο του 12% από τον ΦΠΑ, το 20% από τον φόρο μισθωτών και το 11,7% του ΕΝΦΙΑ.
Με βάση τους υπολογισμούς της ΚΕΔΕ, φέτος πρέπει να μας μοιράσουν τουλάχιστον 7,5 δις. Όμως δεν το κάνουν! Αυτοί μοιράζουν 1,5 δις. Ποιοι είναι αυτοί που παίρνουν τα χρήματα;». Τόνισε επίσης ότι ο Δήμος από την πλευρά του έχει συγκεκριμένους στόχους να επιτελέσει όμως δεν μπορεί να το κάνει εξαιτίας της έλλειψης χρηματοδότησης.
«Δεν είναι επένδυση να έχουμε περισσότερες καθαρίστριες ή περισσότερους χώρους αθλητισμού; Δεν θα ήταν να είχαμε το απόγευμα ανοικτά τα σχολεία μας και να είχαμε εξτρά έναν γυμναστή ή να κάναμε δημιουργική απασχόληση;», επεσήμανε ο κ. Πελετίδης.
Σε σχέση πάντως με το ενδεχόμενο αύξηση των τελών ο ίδιος εξήγησε ότι: «Η σκέψη μας δεν είναι να φορολογήσουμε και πάλι τους Πατρινούς.
Καλούμε όσους πήραν τα χρήματα να τα δώσουν όπως προβλέπεται από το νόμο Καλλικράτη να τα πάρουμε.
Αν θα είχαμε αυτά τα χρήματα δεν θα χρειαζόμασταν καν ανταποδοτικά τέλη. Εάν είχαμε τα χρήματα αυτά θα μπορούσαμε να καλύψουμε τις ανάγκες της πόλης ολόκληρης.
Ο αγώνας γίνεται για μην φορολογήσουμε και πάλι έναν λαό που υποφέρει».
Οι διεκδικήσεις του Δήμου Πατρέων
Οι διεκδικήσεις της πόλης, από την κυβέρνηση, την Περιφέρεια και το κράτος στην αυριανή κινητοποίηση είναι:
• Να δοθούν εδώ και τώρα τα 67εκ που παρακρατούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις από την ετήσια χρηματοδότηση.
• Πρόσληψη μόνιμων υπαλλήλων στο Δήμο μας σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε υπηρεσίας. Την κατάργηση του νόμου που απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου. • Την κατάργηση του τέλους ταφής απορριμμάτων.
• Την άμεση χρηματοδότηση όλων των Σχολικών Επιτροπών.
• Προσλήψεις καθαριστριών πλήρους απασχόλησης με βάση τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων. • Γενναία χρηματοδότηση των πολιτιστικών και αθλητικών δομών και δράσεων.
• Να πραγματοποιηθεί ολοκληρωμένος τριτοβάθμιος αντισεισμικός έλεγχος με ευθύνη του κράτους, με σύνταξη μελετών στατικής επάρκειας από εξειδικευμένα κλιμάκια μηχανικών όλων των δημόσιων κτιρίων.
• Να πραγματοποιηθούν με ευθύνη του κράτους και της Περιφέρειας σημαντικά έργα αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας που είναι αναγκαία στην περιοχή μας.
• Την υπογειοποίηση του τρένου από Ρίο μέχρι Κανελλοπούλου.
• Παραχώρηση του Ριγανόκαμπου για τη δημιουργία Ανατολικού Πάρκου.
• Να χρηματοδοτηθεί η υλοποίηση του σχεδίου πόλεως. •Να μην συγχωνευθούν οι ΔΕΥΑ. Την κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου εφαρμογής των Οδηγιών της Ε.Ε. για το νερό και της σχετικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.
• Σύγχρονα Συνδυασμένα δημόσια Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που να καλύπτουν τις ανάγκες της πόλης.
Οι Φορείς και οι Σύλλογοι που μέχρι αυτή την ώρα έχουν δηλώσει στήριξη και συμμετοχή είναι:
Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πάτρας
Ομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Αχαΐας (ΟΕΒΕΣΝΑ)
Εμπορικός και Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών
Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας
Σύλλογος Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής Νομού Αχαΐας
Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμου Πατρέων
Σωματείο εργαζομένων ΔΕΥΑΠ
Σωματείο Οδηγών – Χειριστών & Λοιπών Υπαλλήλων Δήμου Πατρέων «Ο Αγ. Χριστόφορος»
Κοινό Ψήφισμα Πολιτιστικού Συλλόγου Αγυιάς – Τερψιθέας και 8 Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Σχολείων της περιοχής.
Κάλεσμα Εμπορικού Συλλόγου
Ο Εμπορικός και Εισαγωγικός Σύλλογος Πάτρας συμπαραστέκεται μαζί με άλλους φορείς στην, κινητοποίηση του Δήμου Πατρέων της 10ης Φλεβάρη 2024, στις 11:00 το πρωί, στις σκάλες της Αγίου Νικολάου και καλεί όλα τα μέλη του να δώσουν το δυναμικό παρόν.
Η συνεχώς αυξανόμενη φορολογία βαραίνει μονομερώς πολίτες και νοικοκυριά, σε ένα πλαίσιο ανεξέλεγκτης ακρίβειας και αλλεπάλληλων οικονομικών κρίσεων, καθιστώντας μη βιώσιμη την καθημερινότητα.