Ανεβαίνει σιγά-σιγά ενεργειακή κατηγορία η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, καθώς οι εργολαβίες για την ανάπτυξη αστικών δικτύων φυσικού αερίου σε Πάτρα, Πύργο και Αγρίνιο βρίσκονται πλέον σε πλήρη εξέλιξη.
Εδώ και αρκετές ημέρες, στην περιοχή των Προσφυγικών της Πάτρας, ο εργολάβος έχει ξεκινήσει την εγκατάσταση των αγωγών μέσης πίεσης. Η συνοικία επιλέχθηκε λόγω της ταυτόχρονης υλοποίησης του έργου ανάπλασης που υλοποιεί εκεί ο Δήμος Πατρέων.
Την ίδια στιγμή, αντίστοιχη εργολαβία έχει ξεκινήσει από την περιοχή της ΒΙΠΕ Πατρών, ώστε οι εργασίες να συναντηθούν κάποια στιγμή στην ενδιάμεση απόσταση από την Πάτρα.
Ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Φωκίων Ζαΐμης είχε πριν από λίγες ημέρες συναντήσεις για το φυσικό αέριο στην Αθήνα, με όλους τους φορείς, παρόχους και κατασκευαστές του έργου. Οπως είπε οι εργασίες εξελίσσονται πλέον κανονικά και υπάρχει συνεργασία με τους τρεις δήμους απ΄όπου θα διέλθει το δίκτυο σωληνώσεων (Πατρέων, Ερυμάνθου, Δυτικής Αχαΐας), ώστε να διευκολυνθούν οι εργασίες και να υπάρχει ευελιξία.
Για τη διέλευση του αγωγού διανοίγεται όρυγμα πλάτους 1,5 μέτρου και στη συνέχεια ακολουθεί πλήρης αποκατάσταση του οδοστρώματος.
Στον απόηχο των ανακοινώσεων που έκανε προχθές η Italgas, κύριος μέτοχος της εταιρείας ΔΕΠΑ που αναπτύσσει τα δίκτυα φυσικού αερίου στην Πάτρα, στόχος είναι μέχρι τον προσεχή Δεκέμβριο να έχουν γίνει οι πρώτες συνδέσεις και παροχές φυσικού αερίου, τουλάχιστον σε μεγάλους καταναλωτές, όπως νοσοκομεία, οργανισμοί ή μεγάλες επιχειρήσεις και το 2025 το δίκτυο να έχει ολοκληρωθεί.
Ο κ. Ζαΐμης εμφανίστηκε αισιόδοξος και για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Μεγαλόπολη της Τρίπολης μέχρι τη ΒΙΠΕ Πατρών. Στις επαφές που είχε δήλωσε ότι από τις τοπικές αρχές υπάρχει πολιτική βούληση και θέληση για ένα έργο που πρέπει να επιταχυνθεί.
Παράλληλα επισήμανε ότι ο νέος αγωγός θα έχει και τη δυνατότητα μεταφοράς υδρογόνου, βάζοντας τη Δυτική Ελλάδα κατευθείαν στην αιχμή των τεχνολογικών εξελίξεων, γεγονός πολύ σημαντικό για την ανταγωνιστικότητα της περιοχής.
19 Φεβρουαρίου 2024
0 Comment
420 Views