Του Παναγιώτη Γιαλένιου*
Η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) έχει εισέλθει με ορμή στη ζωή μας και όλα φανερώνουν ότι θα είναι η επόμενη σημαντική επανάσταση στην εξέλιξη της ανθρώπινης κοινωνίας, διαμορφώνοντας ριζικά τον τρόπο ζωής μας σε πολλά επίπεδα. Από την υγεία και την εκπαίδευση μέχρι την οικονομία και την καθημερινότητά μας η επίδραση της ΤΝ αναμένεται να είναι εκτεταμένη και εξαιρετικά σημαντική
Κατανοώντας την βαρύτητα των εξελίξεων που μας αφορούν άμεσα ο «Σύμβουλος Επιχειρήσεων» εδώ και αρκετό καιρό έχει προτάξει τόσο στο εκδοτικό του έργο όσο και στις πολλές συνεδριακές του δράσεις στο πλαίσιο του Δικτύου Forum Ανάπτυξης το θέμα των εξελίξεων με την Τεχνητή Νοημοσύνη. Προσπαθούμε, αξιοποιώντας πληροφορίες αξιόπιστων πηγών και αναζητώντας τις απόψεις ειδικών και ανθρώπων στα κέντρα των αποφάσεων, να φέρουμε, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου, όλα όσα αναμένονται να αλλάξουν τη ζωή μας το επόμενο διάστημα
Σε αυτήν την κατεύθυνση αφιερώσαμε όλες τις σελίδες της φετινής «Ανασκόπησης 2023» φιλοξενώντας εκλεκτά κείμενα εκπροσώπων της διοίκησης, της αυτοδιοίκησης, της επιχειρηματικότητας, της εκπαίδευσης, επιστημονικών φορέων και ειδικών επιστημόνων που έχουν ασχοληθεί με το θέμα δημιουργώντας μια εξαιρετική βάση πληροφοριών χρήσιμη στο αναγκαίο δημόσιο διάλογο για την Τεχνητή Νοημοσύνη.
Παράλληλα συνεχίζοντας την καλή παράδοση των τελευταίων χρόνων συνδυάζουμε το φετινό αφιέρωμα με την διοργάνωση τριών διαδικτυακών συζητήσεων με την ποιότητα των εκδηλώσεων του Δικτύου Forum Ανάπτυξης.
Ειδικότερα προγραμματίζονται:
- ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ – Δευτέρα 5/2/2024
- ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ – Τετάρτη 7/2/2024
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ – Παρασκευή 9/2/2024
Θέλοντας να κωδικοποιήσουμε πως από την πλευρά μας κωδικοποιούμε τα θετικά αλλά και τις απειλές όλων όσων δείχνουν να έρχονται με την Τεχνητή Νοημοσύνη σημειώνουμε:
Στα θετικά
– Η ΤΝ μπορεί να αναλύει μεγάλες ποσότητες δεδομένων σε σύντομο χρονικό διάστημα, βοηθώντας στη λήψη γρήγορων και αποτελεσματικών αποφάσεων.
– Η ΤΝ δεν επηρεάζεται από συναισθηματικούς παράγοντες ή προκαταλήψεις, προσφέροντας έτσι πιο αντικειμενικές αποφάσεις.
– Η ΤΝ μπορεί να εξετάζει δεδομένα με υψηλή ακρίβεια και να αναγνωρίζει πιθανούς κινδύνους ή προβλήματα.
-Η ΤΝ μπορεί να συνεισφέρει στη βελτίωση της ασφάλειας και της υγείας μέσω καινοτόμων εφαρμογών
-Η ΤΝ διευκολύνει την καινοτομία και την επιστημονική έρευνα, βοηθώντας στην ανακάλυψη νέων λύσεων σε προβλήματα που απαιτούν πολύπλοκη ανάλυση.
-Ειδικότερα στο χώρο του Πολιτισμού η ΤΝ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία νέων καινοτόμων τεχνών, εφαρμόζοντας αλγόριθμους για τη δημιουργία μουσικής, τέχνης, ή ακόμη και σεναρίων.
Απειλές
-Στην απόφαση που λαμβάνεται με τη χρήση ΤΝ απουσιάζει η ανθρώπινη διάσταση, με ότι αυτό συνεπάγεται από ηθικής και κοινωνικής πλευράς
– Η χρήση ΤΝ μπορεί να οδηγήσει σε διακρίσεις, καθώς οι αλγόριθμοι μπορεί να βασίζονται σε δεδομένα που περιλαμβάνουν προκαταλήψεις ή ανιστόρητη συμπεριφορά.
–Ορισμένες αποφάσεις απαιτούν ευαισθησία, η οποία μπορεί να λείπει από τους αλγορίθμους ΤΝ.
-Η αυτοματοποίηση μέσω και της ΤΝ μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια θέσεων εργασίας και ανισότητα, εάν δεν υπάρξουν αποτελεσματικά μέτρα επανακατάρτισης και κοινωνικής προστασίας.
– Στον χώρο του Πολιτισμού στις δημιουργίες που προκύπτουν από αλγορίθμους μπορεί να λείπει η ανθρώπινη έκφραση και συναισθηματική σύνδεση ενώ η ΤΝ μπορεί να οδηγήσει σε ομοιόμορφη παραγωγή, με αντίγραφα των ίδιων μοτίβων και ιδεών, ενδεχομένως αποτρέποντας τη διαφοροποίηση και την ποικιλία.
Ένα πρώτο γενικό συμπέρασμα για τα θετικά και τις απειλές της Τεχνητής Νοημοσύνης στην κοινωνία είναι ότι αυτά εξαρτώνται από τον τρόπο εφαρμογής και διαχείρισης αυτής της τεχνολογίας. Η επιτυχής ενσωμάτωσή της απαιτεί στοχευμένες πολιτικές και διασφάλιση της συμμετοχής του συνόλου της κοινωνίας στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.
Σημείωση: Προσπαθήσαμε τα πολύ χρήσιμα άρθρα που ακολουθούν στο αφιέρωμά μας να τα «ντύσουμε» με ζωγραφικούς πίνακες σπουδαίων δημιουργών που τα μηνύματά τους και η αλληγορία τους συναντούν στην προέκτασή τους φράσεις σημαντικών προσωπικοτήτων για την Τεχνική Νοημοσύνη. Στη σελίδα αυτή το «ντύσιμο» του editorial έκδοσης το κάνουμε με μια από τις αφίσες μιας εκπληκτικής ταινίας φαντασίας του προηγούμενου αιώνα συνοδευόμενη από μια κριτική ενός καταξιωμένου ανθρώπου του κινηματογράφου. Οι συνειρμοί στους αναγνώστες μας.
Αφίσα από το αριστουργηματικό Metropolis του Φριτς Λανγκ (1927)
Ένα από τα πλέον επιδραστικά φιλμ επιστημονικής φαντασίας στην ιστορία του σινεμά. Ένα διαχρονικό θαύμα σύλληψης, art deco, bauhaus και μοντέρνας καλλιτεχνικής διεύθυνσης.
Σκηνοθεσία: Φριτς Λανγκ
Πρωταγωνιστούν: Άλφρεντ Άμπελ, Γκουστάβ Φρόλιχ, Μπριγκίτε ΧελμΣτο μέλλον, η τρανή πόλη Μητρόπολη είναι το καμάρι του σύγχρονου κόσμου: παράδειγμα υψηλής τεχνολογίας, στολίδι της πιο μοντέρνας αρχιτεκτονικής, με εντυπωσιακά πανύψηλα κτήρια, εναέρια κυκλοφορία, πλούτο, διασκέδαση – ένας εξελιγμένος παράδεισος που απολαμβάνουν οι λίγοι, οι αστοί. Κυβερνήτης όλου αυτού είναι ο Τζο Φρέντερσεν που διοικεί την πόλη από το τεράστιο γραφείο του στην κορυφή ενός ουρανοξύστη. Αυτή η πανέμορφη ουτοπία όμως δεν κινείται μόνη της. Είναι ένας καλολαδωμένος μηχανισμός που λειτουργεί νύχτα-μέρα από τον εξαντλητικό κόπο και μόχθο των εργατών. Στα έγκατα της γης, κάτω από την πόλη με την έντονη ζωή, βρίσκονται στρατιές εργατών που ζουν και χειρίζονται τις μηχανές, ώστε όλα να λειτουργούν ρολόι στην επιφάνεια της γης.Κάθε μέρα, οι εργάτες, εξουθενωμένοι από τη σκληρή δουλειά, επιστρέφουν στα ταπεινά σπίτια τους και στις οικογένειές τους μόνο και μόνο για να ξεκινήσει η επόμενη βάρδια με άλλους εργάτες… Όμως, αυτή η κατάσταση, με τους αστούς να χαίρονται τη ζωή που τους προσφέρει ο μόχθος των εργατών, σύντομα θα αλλάξει, όταν ο γιος του Φρέντερσεν, ο Φρέντερ, που ζει μια ξένοιαστη ζωή γεμάτη γλέντια, γνωρίζει κατά τύχη την όμορφη Μαρία, κόρη ενός εργάτη. Ο Φρέντερ ερωτεύεται κεραυνοβόλα την αγνή Μαρία, την ακολουθεί στην πόλη των εργατών και συγκλονίζεται όταν ανακαλύπτει ότι η δική του ευτυχία στηρίζεται στον κόπο ενός ολόκληρου κόσμου που δεν γνώριζε καν ότι υπάρχει.Όταν ο πατέρας του, όμως, βλέπει την επιρροή της Μαρίας στους εργάτες και ότι ο Φρέντερ θέλει να φέρει δικαιοσύνη, αποφασίζει να δώσει ένα μάθημα στους εργάτες, για να μην τολμήσουν να σηκώσουν κεφάλι. Συναντά, λοιπόν, τον μισότρελο επιστήμονα Ρότβανγκ και του δίνει εντολή να δώσει τη μορφή της Μαρίας σε ένα ρομπότ που έχει φτιάξει. Το ρομπότ θα παρασύρει τους εργάτες σε απερίσκεπτες πράξεις που θα πληρώσουν με το αίμα τους. Ο Ρότβαγκ αιχμαλωτίζει τη Μαρία και φτιάχνει το μοχθηρό ρομπότ, το οποίο αρχίζει το διαβολικό έργο του. Ο Φρέντερ στην αρχή δεν καταλαβαίνει την αλλαγή της αγαπημένης του Μαρίας… Θα παλέψει, όμως, για την αγάπη του και για την ανακάλυψη της αλήθειας. Και, μόλις οι συνέπειες των καταστρεπτικών πράξεων της ψεύτικης Μαρίας αρχίσουν να φαίνονται, η Μητρόπολη, πάνω και κάτω από τη γη, δεν θα είναι ποτέ η ίδια… (Από κριτική του Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλου στο περιοδικό LIFO).
* Ο Παναγιώτης Γιαλένιος είναι εκδότης του «Συμβούλου Επιχειρήσεων»