Της Βαρβάρας Ασημακοπούλου*
Η εκρηκτική εμφάνιση, η εντυπωσιακή και καταιγιστική εξέλιξη της Τεχνητής Νοημοσύνης και ακόμη περισσότερο η σαρωτική εμφάνισή της στην καθημερινότητα των ανθρώπων έχει δημιουργήσει όπως είναι προφανές έναν μεγάλο θόρυβο.
θα έλεγα ότι έχει αποτελέσει έναν ελκυστικό πόλο συζητήσεων με θετικό και αρνητικό πρόσημο, όπως συνήθως συμβαίνει σε κάτι νέο που εμφανίζεται και δεν το πολυκαταλαβαίνουμε . Από την αμφισβήτηση μέχρι την υπερθεμάτιση όπως και την υγιή περαιτέρω διερεύνηση.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί σαφώς να δώσει πληροφορίες, να υλοποιήσει κάτι καλύτερα από το μέσο άνθρωπο. Προφανώς μπορεί να δώσει μια μορφή κατανόησης που είναι καταγεγραμμένη στον αλγόριθμο, μπορεί και να προσφέρει και μια μορφή ψυχολογικής υποστήριξης.
Η ενσυναίσθηση, η συμπόνια, η ευγνωμοσύνη και η κατανόηση- συναισθηματική επαφή, είναι συναισθήματα και βασικά στοιχεία μιας ανθρώπινης σχέσης. Μπορεί να υπάρχουν λογικές παράμετροι που οδηγούν σε αυτά τα συναισθήματα και είμαι σίγουρη ότι μπορούν να ερμηνευτούν από την Τεχνητή Νοημοσύνη από έναν εξειδικευμένο αλγόριθμο. Μάλιστα ο ίδιος αυτός αλγόριθμος φαντάζομαι ότι μπορεί να εκπαιδεύσει ανθρώπους που δυσκολεύονται να τα νιώσουν ή πολύ περισσότερο να εκφράσουν τα συγκεκριμένα συναισθήματα.
Στην ανθρώπινη σχέση υπάρχει όμως κάτι παραπάνω από μία λογική ανάλυση και εξαγωγή συμπερασμάτων. Κάτι παραπάνω από το αίτιο και το αιτιατό, τη διαδικασία του αλγόριθμου. Άρα τα παραπάνω συναισθήματα κατά τη γνώμη μου δεν μπορούν να εκφραστούν το ίδιο από έναν άνθρωπο και το ίδιο από έναν αλγόριθμο και να νοιώσουμε την απαράμιλλη διασύνδεση και συναισθηματική επαφή.
Η ανθρώπινη διασύνδεση κυρίως προέρχεται από την κοινή μας ανθρώπινη μοίρα, από τη μοίρα που έχουμε όλοι μπροστά στη ζωή και το θάνατο μπροστά στην τραγωδία και την κωμωδία, αυτά που μας ενώνουν διότι αναπόφευκτα όλοι τα περνάμε.
Η ανθρώπινη επαφή, η επικοινωνία, η κατανόηση είναι αυτά που μας δίνουν δύναμη, μας βοηθούν να ακούσουμε, να εκφραστούμε, να βρούμε λύσεις, να περάσουμε δηλαδή από αυτήν διαδικασία την μοναδικά ανθρώπινη, να συνδεθούμε με τον άλλον, να πάρουμε και να δώσουμε ενέργεια. Κι αυτό θα το νιώσουμε μόνο με τους ομοίους μας, με τους ανθρώπους.
Σαφώς η Τεχνική Νοημοσύνη επηρεάζει και διαμορφώνει τις διαπροσωπικές σχέσεις και την αλληλεπίδραση που παρουσιάζω παρακάτω αλλά εγκυμονεί πάρα πολλά ηθικά διλήμματα.
Ας τα δούμε ένα ένα
Διευκολύνει ενισχύει την επικοινωνία.
Παραδείγματος χάρη βρίσκεις γρήγορα μια πληροφορία, κερδίζεις χρόνο οργανώνοντας την ομάδα σου μια συνάντηση, να βρεις βοήθεια σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο. Αν κάνεις την κατάλληλη ερώτηση θα πάρεις την κατάλληλη απάντηση σε σχέση με κάτι που θέλεις να κάνεις.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να προσφέρει συναισθηματική υποστήριξη και συμβουλές
Υπάρχουν εφαρμογές με ερωτοαπαντήσεις που βοηθάνε. Ένα από αυτά έχω δουλέψει η ίδια μαζί με τους μαθητές μου τους coaches, είναι το Rocky Robbot το οποίο προσφέρει ατομικές εξειδικευμένες ερωτήσεις αλλά και πηγές πληροφοριών.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη βοηθάει να φτιάξεις εξατομικευμένο περιεχόμενο
Παραδείγματος χάρη, άρθρο, μια διαφήμιση, περιεχόμενο για τα social media και λοιπά και λοιπά μέχρι και ολόκληρο βιβλίο.
Ηθικά διλήμματα
Ο αλγόριθμός μπορεί να αλλάξει, να μαγειρέψει να παραποιήσει το περιεχόμενο είτε αφορά κάποιο βίντεο audio άρα λοιπόν εγείρει θέματα με την εμπιστοσύνη και την αυθεντικότητα των αλληλεπιδράσεων. Εύκολα ο άλλος με τον οποίο συνομιλείς ή συνεργάζεσαι μπορεί να σε ρωτήσει αν αυτά που λες είναι δικά σου, σε αντιπροσωπεύουν, μπορείς να τα εφαρμόσεις μπορείς να ζήσεις με αυτά ή μου λες τα λόγια κάποιου άλλου.
Από τη μια πλευρά λοιπόν είναι το θέμα της αυθεντικότητας και από την άλλη της αξιοπιστίας.
Στα θέματα των ηθικών προβληματισμών περιλαμβάνεται και η ιδιωτικότητα.
Ο αλγόριθμος μαζεύει πληροφορίες από παντού αδιακρίτως ή δεν γνωρίζουμε ακόμη ακριβώς άρα μπορεί να πάρει το δικό σου περιεχόμενο και να το αλλάξει ή να το χρησιμοποιήσει κάποιος άλλος άρα λοιπόν έχουμε θέματα και με τη διαδικτυακή ασφάλεια.
Μπορείς εύκολα να πεις ότι το έγραψες εσύ αυτό το κείμενο, όταν δεν το έχεις γράψει και είναι συνδεδεμένα κομμάτια από κείμενα άλλων.
Πώς αισθάνεσαι όταν το χρησιμοποιείς αυτό; Να το ηθικό δίλημμα!
Έχεις ή δεν έχεις ενοχές; Τι σου λέει η συνείδησή σου; Τι θα έλεγε ο Σωκράτης σε αυτό το ηθικό δίλλημα;
Όντως είναι ανθρώπινοι προβληματισμοί που καθορίζουν τις ανθρώπινες σχέσεις που για να υπάρχουν χρειάζονται να βασίζονται στην εμπιστοσύνη.
Δεν χρειάζεται να εθελοτυφλούμε μπροστά στην Τεχνητή Νοημοσύνη αλλά να είμαστε εκεί παρόντες για να διαμορφώσουμε το μέλλον της με μέτρο τις αυθεντικές συνδέσεις και τις ουσιαστικές ανθρώπινες σχέσεις.
Ως ανθρώπινο γένος βρισκόμαστε όσο ποτέ άλλοτε στον κυκεώνα της υπερπληροφόρησης στα σκουπίδια μέχρι τις πληροφορίες ζωτικής σημασίας και της υπερταχύτητας της τεχνολογίας που ξεπερνά τις ανθρώπινες δυνατότητες κατανόησής της.
Θα ήθελα να αναφέρω το σχετικό άρθρο μου που έχει στο κέντρο του την άποψή μου ότι η σύγχρονη τεχνολογία τρέχει πιο γρήγορα από το μυαλό του μέσου ανθρώπου. Με συνέπεια να μην μπορούμε να την κατανοήσουμε και στη συνέχεια να την αξιοποιήσουμε άμεσα προς όφελός μας και ταυτόχρονα να προφυλαχθούμε από τις επιπτώσεις της.
Σε αυτό το περιβάλλον λοιπόν το πολυποίκιλο ,πολυσύνθετο και φυσικά ανασφαλές και αβέβαιο, χρειαζόμαστε πάρα πολύ να ενισχύσουμε τις αυθεντικές ουσιαστικές σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων, όπως μας λέει και η Brene Brown η υπ’ αριθμόν 1 στον κόσμο στοχάστρια των συναισθημάτων.
Οφείλουμε να πάρουμε από την ουσιαστική ανθρώπινη διασύνδεση, δύναμη, χαρά και ενέργεια ώστε να ανταποκριθούμε επιτυχώς στην παραπάνω αποστολή της αμοιβαία ωφέλιμης αξιοποίησης της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Όπως είπα στην αρχή του άρθρου μου, η ενσυναίσθηση, η συμπόνια, η ευγνωμοσύνης και η κατανόηση, είναι συναισθήματα που δεν μπορούν να αντικατασταθούν από κανένα αλγόριθμο με οποιαδήποτε μορφή, chatbot, serry, Robot, ή virtual assistant.
Όσο καλά και να τα γνωρίζει ο αλγόριθμος μέσα από τη λογική και την εκπαίδευσή του σε αυτά, δεν έχει την κοινή μοίρα που μας ενώνει εμάς τους ανθρώπους, τη ζωή και το θάνατο.
Η κοινή αυτή μοίρα ανήκει μόνο στους ανθρώπους και μόνο ο άνθρωπος μπορεί να την ζήσει, να την κατανοήσει και να βοηθήσει ουσιαστικά τον άλλον να την αντέξει.
* Η Βαρβάρα Χ. Ασημακοπούλου είναι κορυφαία Executive & Team Coach, με πολλές διακρίσεις, συγγραφέας και ομιλήτρια με διεθνή αναγνώριση και φήμη και μια από τις λίγες γυναίκες στοχαστές ηγεσίας στην Ελλάδα. Η αγάπη της για την ελληνική φιλοσοφία την έκανε να συνδυάσει με πολύ επιτυχία το coaching με τη φιλοσοφία. Συνεργάζεται με το ΕΚΠΑ και υλοποιεί διαπιστευμένα προγράμματα coaching σε ιδιώτες και εσωτερικά σε εταιρείες, εγκεκριμένα από τον ηγετικό και παγκόσμιο επαγγελματικό οργανισμό International Coaching Federation. Έχει εκδώσει τα βιβλία «Η τέχνη της ειρήνης στον εργασιακό χώρο», «Εσωτερική Χειραφέτηση» coaching και φιλοσοφία, «Αναστοχασμοί» το ημερολόγιο του Coach και σε λίγες μέρες κυκλοφορεί στη διεθνή αγορά το νέο βιβλίο της «Philosophical Leadership» Βe a better leader through the lens of classical philosophy.
Έχει συνεργασθεί με πάρα πολλές διακεκριμένες εταιρείες και έχει βοηθήσεις φιλόδοξους ανθρώπους, CEO, στελέχη και επαγγελματίες να εξελιχθούν, να διευρύνουν τους ορίζοντές τους και να εκπληρώσουν τους πιο υψηλούς τους στόχους.