O νυν Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας και καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής αναφέρει στον «Σ.Ε.»
Ποιο είναι το όραμά σας για το Πανεπιστήμιο Πατρών. Τι πρέπει να γίνει ακόμη για να καλυτερεύσουν οι συνθήκες λειτουργίας του;
Η δημιουργία ξενόγλωσσου μεταπτυχιακού του τμήματος Φιλοσοφίας και προπτυχιακού του τμήματος Μηχ. Η/Υ και Πληροφορικής στη Κίνα, η στήριξη της Κοινωνικής Μέριμνας, οι παρεμβάσεις στις Φοιτητικές Εστίες, η στήριξη των νεοδιοριζόμενων μελών ΔΕΠ, η ενίσχυση της έρευνας και η αντιμετώπιση της Καθημερινότητας και της Γραφειοκρατίας. Η εκκίνηση κατασκευής κτιρίων για τα τμήματα που δεν έχουν με βάση την ημερομηνία δημιουργίας τους.
Κάνοντας έναν απολογισμό της θητείας σας τι έχετε πετύχει μέχρι και σήμερα;
Με μεγάλες πλειοψηφίες στη Σύγκλητο σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε τον Στρατηγικό Σχεδιασμό του Ακαδημαϊκού Χάρτη του Πανεπιστημίου, ξεκινήσαμε πρόγραμμα ανακαίνισης και κατασκευής φοιτητικών εστιών και αδειοδοτήσαμε το Φοιτητικό Εστιατόριο, στηρίξαμε τη κοινωνική μέριμνα (αγορά ΙΧ για ΑΜΕΑ), αυξήσαμε τα έσοδα του Πανεπιστημίου, ήλθαν θέσεις ΔΕΠ, ΕΕΠ, νομικού συμβούλου και δικηγόρων, ολοκληρώσαμε και παραδώσαμε τα κτίρια των Μηχ. Η/Υ και Πληροφορικής και του τμήματος Οικονομικών Επιστημών, θεσμοθετήσαμε αρχική χρηματοδοτική ενίσχυση για νεοδιοριζόμενα μέλη ΔΕΠ, το πρόγραμμα ΜΕΔΙΚΟΣ, βραβεία καλύτερης δημοσίευσης και ερευνητική εργασίας, πιστοποιήσαμε κατά ISO υπηρεσίες του Πανεπιστημίου, υλοποιήσαμε εσωτερικό κανονισμό και οργανισμό, διοργανώσαμε το φεστιβάλ καλωσορίσματος των πρωτοετών-Welcome UP και προχωρήσαμε στις κρίσεις του προσωπικού. Επίσης λειτουργήσαμε στη Κίνα κοινά προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα με Κινέζικα Πανεπιστήμια, η συστηματική δουλειά και βελτίωση στις Διεθνείς Κατατάξεις, συμμετέχουμε στο προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων και κάναμε τα πρώτα βήματα για τη δημιουργία παραρτήματος του Πανεπιστημίου μας στην Αλεξάνδρεια υπό την αιγίδα της βουλής των Ελλήνων.
Ποια η θέση σας για την λειτουργία μη κρατικών Πανεπιστημίων; Εκτιμάτε ότι πρέπει να λειτουργήσουν; Είναι σε θέση τα δημόσια πανεπιστήμια να τα ανταγωνιστούν;
Πρώτα πρέπει να λυθούν τα όποια συνταγματικά θέματα ανακύπτουν για να είναι καθαρό το τοπίο. Πιστεύω και εργάζομαι για το Δημόσιο Πανεπιστήμιο, το οποίο αν ενισχυθεί από την Πολιτεία δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Η ενίσχυση όμως πρέπει να είναι έμπρακτη σε προσωπικό, εξοπλισμό, ενίσχυση της έρευνας, σε εξοπλισμό, σε κτήρια, σε φοιτητική μέριμνα, σε μείωση των εισακτέων και ενίσχυση του αυτοδιοίκητου.
Ένα ζήτημα που κατά καιρούς είχε προκαλέσει σημαντικές συζητήσεις ήταν η συνεργασία ιδιωτικού τομέα και Πανεπιστημίων με στόχο την κάλυψη των θέσεων στην αγορά εργασίας. Θεωρείτε ότι έχει δημιουργηθεί το κατάλληλο πλαίσιο λειτουργίας μιας τέτοιας σχέσης ή ευνοούνται οι φωνές που κάνουν λόγο για «εισβολή» των εταιρειών και της επιχειρηματικότητας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση;
Η σύνδεση με όρους συνεργασίας και αμοιβαιότητας του Δημόσιου Πανεπιστημίου και των επιχειρήσεων είναι προς όφελος και των δύο. Με ένα ξεκάθαρο πλαίσιο αυτή η σύνδεση θα βοηθήσει στην δημιουργία καλά αμειβομένων θέσεων εργασίας, στην ανάπτυξη και την ευημερία. Δεν πρέπει το Δημόσιο Πανεπιστήμιο να είναι φοβικό αλλά να ανοιχθεί σε συνεργασίες.