Μια ξεχωριστή εμπειρία είχαν την ευκαιρία να ζήσουν οι μαθητές, οι μαθήτριες και οι δασκάλες της έκτης τάξης του 64ου Δημοτικού Σχολείου Πάτρας το πρωί της Τετάρτης 20 Μαρτίου 2024. Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πατρών ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα της διεύθυνσης του σχολείου προσπάθησαν να φέρουν παιδιά και ενήλικες σε «επαφή» με την ιστορία του ηπειρώτικου λαϊκού πολιτισμού, εστιάζοντας στην περίοδο της ελληνικής επανάστασης του 1821.
Κατά τη δίωρη αυτή επίσκεψη ο κ. Χάιδας Αλέξανδρος, Πρόεδρος και χοροδιδάσκαλος του ιστορικού συλλόγου της Πάτρας, μέσω συζήτησης και παράλληλης προβολής διαφανειών προσπάθησε να κάνει τους/τις μαθητές/τριες συμμέτοχους/ες του κλίματος και των γεγονότων της εποχής πριν, κατά και μετά την επανάσταση στην Ήπειρο, όπως επίσης, να εστιάσει στη συμβολή σημαντικών προσωπικοτήτων τόσο στην απελευθέρωση του Γένους όσο και στην πορεία της νεότερης και σύγχρονης Ελλάδας. Ακολούθως, η υπεύθυνη της ιματιοθήκης, κ. Χατζηγιάννη Γεωργία, παρουσίασε λεπτομερώς τη Βλάχικη Βορειοτζουμερκιώτικη φορεσιά, την Αρτινή με σαρακατσάνικα στοιχεία και την ηπειρώτικη φουστανέλα, δίνοντας την ευκαιρία και σε μερίδα μαθητών και μαθητριών με πολύ μεγάλη χαρά να ενδυθούν τις εν λόγω φορεσιές. Σημειώνεται και η γλαφυρή και γεμάτη συγκίνηση περιγραφή της ιστορίας των ιδιαίτερων περιοχών καταγωγής των ενδεδυμένων με παραδοσιακές φορεσιές μελών του Συλλόγου, Χορμοβίτη Αθανασίας, Ζάκκα Αιμιλίας και Παπασπυρόπουλου Θανάση.
Τέλος, έγινε παρουσίαση του βασικού οργάνου της ηπειρώτικης παραδοσιακής ζυγιάς, του ντεφιού, ενώ στο κλείσιμο όλοι σε έναν κύκλο συμμετείχαν στην εκμάθηση ενδεικτικών παραδοσιακών ηπειρώτικων χορών, σκορπίζοντας πολύ μεγάλη ικανοποίηση και ενθουσιασμό σε παιδιά και δασκάλες.
Οι εκπαιδευτικοί των τάξεων κ. Αναστασία Κρεσταινίτη και Γεωργία Δαββέτα εξέφρασαν την μεγάλη ικανοποίησή τους για την παρουσία του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πατρών, εξαίροντας τα πολλαπλά (εκ)παιδευτικά οφέλη που απορρέουν από τέτοιου είδους εκπαιδευτικές επισκέψεις.