Του Παναγιώτη Γιαλένιου, εκδότη του «Συμβούλου Επιχειρήσεων»
Editorial του αφιερώματος του «Συμβούλου Επιχειρήσεων» στο Καρναβάλι της Πάτρας.
Εξ αρχής ένα προσωπικό ξεκαθάρισμα. Προερχόμενος εκτός Πάτρας και έχοντας ως φοιτητής την πρώτη επαφή με την Πρωτεύουσα του Καρναβαλιού, δεν μπορώ να μεταφέρω αντίστοιχα βιώματα με αυτά που θα διαβάσετε στις επόμενες μεστές σελίδες του σημερινού μας αφιερώματος. Κείμενα από γέννημα-θρέμμα Πατρινούς Καρναβαλιστές που από τα μικράτα τους έχουν ζήσει πολλές πτυχές της κορυφαίας αποκριάτικης εκδήλωσης στη χώρα μας και μιας από τις σημαντικότερες στην Ευρώπη. Ένα Καρναβάλι με ιστορία κοντά δύο αιώνων καταγραμμένη σε δεκάδες βιβλία, σε πολλά ντοκιμαντέρ, σε δεκάδες κινηματογραφικές ταινίες, ιδίως του παλιού καλού ελληνικού κινηματογράφου. Κυρίως όμως αποτυπωμένη στην καρδιά και στο μυαλό εκατοντάδων χιλιάδων πατρινών που επί γενεές γενεών συγκροτούν ένα μοναδικό γεγονός, μίγμα τεράστιας ενεργητικότητας και άπειρης φαντασίας.
Όμως αν και μη στην πράξη καρναβαλιστής, βιώνω επί δεκαετίες και καταγράφω τη μαγεία του Πατρινού υπερθεάματος και αισθάνομαι την αγωνία χιλιάδων συμπολιτών για το πώς εκτός από διασκέδαση και πεδίο χαράς αυτός ο κορυφαίος θεσμός της πόλης θα εξελιχθεί κάποια στιγμή και σε ένα πραγματικό «εκτοξευτήρα» ανάπτυξής της.
Στην κατεύθυνση αυτή ο «Σύμβουλος Επιχειρήσεων» όλα αυτά τα χρόνια αφιερώνει τακτικά τις σελίδες του σε απόψεις και προτάσεις που βοηθούν στο να γίνει πράξη η «απογείωση» του πατρινού Καρναβαλιού σε ψηλότερες βουνοκορφές, πέραν από τις έως τώρα κατακτημένες.
Παράλληλα έχοντας στο ενεργητικό μας πολλές δεκαετίες αναπτυξιακών δράσεων στο πλαίσιο του Δικτύου Forum Ανάπτυξης, είναι πολλές οι σχετικές με το Καρναβάλι και την αναπτυξιακή του διάσταση εκδηλώσεις που έχουμε διοργανώσει, με σημαντικό απόηχο που υπάρχει σε ένα χρήσιμο αρχείο, ανοικτό σε κάθε ενδιαφερόμενο.
Συνεχίζουμε και σήμερα από αυτήν τη σκοπιά τη δική μας συμβολή στο όραμα ενός Καρναβαλιού της Πάτρας συνεχώς εξελισσόμενου και διαρκώς προσαρμοζόμενου στις ανάγκες της εκάστοτε εποχής, με μόνιμο στόχο να ηγείται της Καρναβαλικής «μέθης» σε εθνικό επίπεδο και να γίνει πόλος έλξης από παντού στη γη.
Ζητήσαμε να μας μεταφέρουν τις σκέψεις τους για τη σχέση του Καρναβαλιού με την Πάτρα σε τρείς χρόνους ( παρελθόν –παρόν και μέλλον) συμπολίτες με ενεργό ρόλο και ισχυρά βιώματα με το Καρναβάλι της Πάτρας.
Ακολουθούν σελίδες στο σημερινό αφιέρωμα με πλούσιες τέτοιες εμπειρίες και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες σκέψεις και προτάσεις.
Χωρίς η συζήτηση για το παρόν και το μέλλον του Πατρινού Καρναβαλιού να ξεκινά από το μηδέν, με δεδομένο ότι υπάρχει τεράστιο υλικό που μπορεί να αξιοποιηθεί με προτάσεις και ιδέες προερχόμενες από διαφορετικές κατευθύνσεις και προσεγγίσεις, ελπίζουμε και με τη δική μας συμβολή να μαζευτούν αυτές οι κρίσιμες σταγόνες που θα ξεχειλίσουν τη διάθεση και τη φαντασία όλων όσων παίρνουν κρίσιμες αποφάσεις για τον κορυφαίο πολιτιστικό θεσμό της πόλης.
Θα προσπαθήσουμε το επόμενο διάστημα να ανοίξουμε περαιτέρω τη δημόσια συζήτηση για τη σχέση Καρναβάλι –Πάτρα και με άλλες δράσεις, αξιοποιώντας την πολύ χρήσιμη βιωματική κυρίως ύλη των ενεργών πολιτών-αρθρογράφων του σημερινού μας αφιερώματος, που τους ευχαριστούμε για τη συμβολή τους.
…………………………………….
Στις σελίδες του αφιερώματος που μπορείτε να ξεφυλίσετε στην ψηφιακή του έκδοση παρακάτω , τα βιωματικά κείμενα «ντύνονται» καρναβαλικά με επίσημες αφίσες του Θεσμού ( από το αρχείο του Δήμου Πατρέων) που καλύπτουν το σχεδόν ¼ του αιώνα που διάγουμε, έναν αιώνα που χαρακτηρίζεται από την ταχύτητα των εξελίξεων, την ανάγκη διαρκούς προσαρμογής των ανθρώπων σε νέα δεδομένα και κυρίως από την παρουσία μια μόνιμης «μάσκας» στα πρόσωπα και τα γεγονότα.
Μιας «μάσκας» που όμως έχει προ πολλού απολέσει το ρόλο της διαμεσολάβησης με στόχο τη γονιμότητα ( όπως με πρωτότυπο τρόπο περιγράφεται σε ένα υπέροχο άρθρο του σημερινού αφιερώματος) και έχει γίνει μάσκα είτε δήθεν προστασίας μας από τα βλαβερά παράγωγα της «εξέλιξής» μας είτε παραποίησης της πραγματικότητας γύρω μας.
Ας πετάξουμε αυτή τη μάσκα μακριά και ας ξαναβάλουμε τη μάσκα της παιδικότητάς μας όχι με τάσεις ομοιομορφίας αλλά διαφορετικότητας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΕ ΜΟΡΦH PDF TO ΑΦΙΕΡΩΜΑ