Το Φυσικό Αέριο στη Δυτική Ελλάδα, τα δίκτυα και η επιμόρφωση Μηχανικών και Τεχνικών αναλύθηκαν στην τελευταία συνεδρία του 13ου Forum Eνέργειας το περασμένο Σάββατο 6 Απριλίου, στην αίθουσα του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος. Μια εκδήλωση που διοργάνωσε το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, το Επιμελητήριο Αχαΐας και η Ομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ν. Αχαΐας. Την εκδήλωση συντόνισε ο Βαγγέλης Καραχάλιος, Πρόεδρος ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας και ο Βαγγελης Τσιμπλοστεφανάκης, Επιμελητής Μόνιμης Επιτροπής Ε Ενέργειας του ΤΕΕ Τμήματος Δυτικής Ελλάδος καυτηρίασε το γεγονός ότι στην περιοχή μας δεν παρέχονται οι ίδιες ευκαιρίες σε σχέση με τις υπόλοιπες της χώρας. Όπως ανέφερε ο κ. Καραχάλιος: «Το Τεχνικό Επιμελητήριο Δυτικής Ελλάδας από το 2011 που έλαβε το πρώτο μεγάλο «όχι» στην έλευση του Φυσικού Αερίου στην Δυτική Ελλάδα, ήταν μπροστάρης σε δύο μεγάλες στιγμές του έργου. Η πρώτη ήταν μια προγραμματική σύμβαση που έκανε με το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, με τη ΔΕΠΑ και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος το 2013. Η δεύτερη όταν ζητήθηκε από το Τεχνικό Επιμελητήριο Δυτ. Ελλάδας να κάνει τις χωροθετήσεις». Ο Βαγγέλης Τσιμπλοστεφανάκης στην τοποθέτησή του είπε: «Θυμάμαι το 2003 η αντίστοιχη ημερίδα του ΤΕΕ ήταν και πάλι για το φυσικό αέριο. Θυμάμαι τη δέσμευση των πολιτικών παραγόντων ότι γίνονταν μελέτες και ότι το επόμενο διάστημα μέχρι και το 2009 θα υπήρχε φυσικό αέριο στην Δυτική Ελλάδα. Τα συμπεράσματα πρέπει να προβληματίσουν. Και το λέω γιατί πλέον δεν μπορεί να περιμένει 21 ολόκληρα χρόνια για να αποκτήσει φυσικό αέριο. Και όλα αυτά ενώ γίνονταν παρεμβάσεις σε άλλες περιοχές. Και έτσι να μένει μια περιοχή σε υστέρηση γιατί δεν τις δίνονται απλά οι ίδιες ευκαιρίες».
Κλεομένης Μπάρλος, Πρόεδρος Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας: «Να μειώσουμε το κόστος παραγωγής των προϊόντων»
Ο Κλεομένης Μπάρλος, Πρόεδρος Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας στον χαιρετισμό του ανέφερε ότι: « Η ευφυία ενός λαού, η λειτουργιά των θεσμών και η επάρκεια και το κόστος της ενέργειας καθορίζουν την ευημερία του. Επίσης η ενέργεια και το κόστος της ενέργειας καθορίζεται από της πηγές της, την προσβασιμότητα σε αυτές και στο πλήθος και την ποιότητα των παραγωγών, την δυνατότητα και την επάρκεια του δικτύου φυσικού αερίου. Πάνω σε αυτά, όμως, καθοριστικό στη μεταφορά είναι και η εγγύτητα του τόπου παραγωγής της ενέργειας και του τόπου κατανάλωσης της ενέργειας. Διότι χρειάζονται λιγότερες επενδύσεις στα δίκτυα, όσο πιο κοντά είναι ο χώρος παραγωγής και ο τόπος κατανάλωσης της ενέργειας. Εκ μέρους της Βιομηχανίας έχω να πω ότι η Ελλάδα και ιδιαίτερα ο τομέας της Βιομηχανίας έχει δυστυχώς μια από τις υψηλότερες τιμές και κόστος ενέργειας σε όλη την Ευρώπη. Έχει εξαιρετικά μικρή δυνατότητα μεταφοράς λόγω πολύ μικρής δυνατότητας των δικτύων. Επίσης παρατηρείται εξαιρετικά χαμηλό αριθμό παραγωγών ενέργειας για αυτοκατανάλωση. Το αποτέλεσμα είναι το υψηλό κόστος παραγωγής καταναλωτικών προϊόντων. Μη μας εκπλήσσει το κόστος που πληρώνουμε για να «απολαύσουμε» καταναλωτικά αγαθά που μέχρι πρότινος ήταν φθηνά
Δημήτρης Νικολακόπουλος, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ν. Αχαΐας: «Αναγκαία η προσβασιμότητα στις ΑΠΕ»
Ο Δημήτρης Νικολακόπουλος, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ν. Αχαΐας εξήγησε ότι: «Επιχειρήσεις χωρίς φθηνή ενέργεια δεν θα μπορέσουν να υπάρξουν. Κάποια στιγμή τα προϊόντα θα είναι δυσανάλογα ακριβά σε σχέση με άλλες περιοχές που θα αναγκαστούν να κλείσουν. Οπότε, δημιουργούμε επιχειρήσεις-φαντάσματα, ανέργους, πόλεις φαντάσματα και περιοχές που δεν μπορούν να αντέξουν. Ακούμε χρόνια για το φυσικό αέριο και εγώ συμμετείχα εδώ και χρόνια σε διάφορες εκδηλώσεις και επιτέλους φτάνει στη Δυτική Ελλάδα. Πάντα λέγαμε ότι έπρεπε να έρθει με αγωγό όμως ζητούσαμε εναλλακτικούς τρόπους. Οι επιχειρήσεις πρέπει να έχουν προσβασιμότητα στις ΑΠΕ και χρηματοδοτικά εργαλεία τέτοια που να μπορέσουν να αναπτυχθούν επάνω σε αυτόν τον τομέα και να αναπτύξουν δικές τους ενέργειες και φωτοβολταϊκά συστήματα αλλά και να συνδεθούν με το φυσικό αέριο. Στόχος είναι να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις μελλοντικές προκλήσεις που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη λειτουργία τους».
Δημήτρης Αυλωνίτης, Head of Commercial Division της εταιρείας enaon EDA: «Τον Δεκέμβριο φυσικό αέριο σε σπίτια στην Πάτρα»
Ο Δημήτρης Αυλωνίτης, Head of Commercial Division της εταιρείας enaon EDA που είναι διαχειριστής του Δικτύου Διανομής Φυσικού Αερίου σε διάφορες περιοχές της χώρας, μεταξύ αυτών στην Δυτική Ελλάδα, Ήπειρο και Πελοπόννησο εξήγησε με ποιο τρόπο θα έρθει το Φυσικό Αέριο στην Δυτική Ελλάδα. «Ένας από τους βασικούς στόχους για την εταιρεία είναι η άρση της ενεργειακής απομόνωσης μιας σειράς πόλεων. Μεταξύ αυτών είναι η Πάτρα, το Αγρίνιο και ο Πύργος. Στην Πάτρα, η κατασκευή του δικτύου έχει ξεκινήσει με αφετηρία τη Βιομηχανική Περιοχή γιατί εκεί θα δημιουργηθούν οι δεξαμενές που θα εξυπηρετήσουν την πόλη συνολικά. Είχαμε αντιληφθεί και το έντονο ενδιαφέρον των βιομηχανιών της ΒΙΠΕ και θέλαμε η τροφοδοσία να ξεκινήσει από εκεί. Ο στόχος είναι η τροφοδοσία να ξεκινήσει τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους και ήδη έχουμε υπογράψει συμβάσεις με βιομηχανίες της ΒΙΠΕ και μέχρι τέλος Δεκεμβρίου θα έχει γίνει μια πρώτη επέκταση του δικτύου εντός του αστικού ιστού της Πάτρας με στόχο να ξεκινήσει μια τροφοδοσία και εκεί. Για το Αγρίνιο και τον Πύργο η ενεργοποίηση του πρώτου τμήματος θα ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2025. Συνολικά θα κατασκευαστούν σε πρώτη φάση 207 χιλιόμετρα δικτύου και στις τρεις πόλεις και θα εξυπηρετηθούν περισσότερα από 7000 σημεία παράδοσης που θα τροφοδοτούνται από τέσσερις σταθμούς LNG και τέσσερις σταθμούς μέση πίεσης που υποβιβάζει την πίεση για την τροφοδοσία του αστικού ιστού την πίεση του δικτύου από τα 19 στα 4 bar. To έργο συγχρηματοδοτείται από την Περιφέρεια που είναι πολύτιμος συμπαραστάτης μας. Θέλω επίσης να σχολιάσω τι σημαίνει τροφοδοσία με εικονικό αγωγό, δηλαδή με υγροποιημένο φυσικό αέριο. Για τον τελικό καταναλωτή δεν αλλάζει τίποτα, τόσο στην αδειάληπτη παροχή που θα προσφέρεται όσο και στην τιμή η οποία θα προσφέρεται».
Φωκίων Ζαΐμης, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Αχαΐας: «Το στοίχημα που με επιμονή κερδίσαμε»
Ο Φωκίων Ζαΐμης, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Αχαΐας επεσήμανε την κοινή προσπάθεια που έγινε για να αποκτήσει η περιοχή φυσικό αέριο. «Είμαστε σε ένα καλό στάδιο, κυρίως μετά από έντονες χρονιές, το 2019 αλλά και το 2020. Ήταν δύσκολες χρονιές στο θέμα του αγωγού, γιατί πραγματικά υπήρχε ένα «σιδηρούν παραπέτασμα» για την Δυτική Ελλάδα, αποκλεισμού για τα δίκτυα της ενέργειας. Δεν θέλω να πω το γιατί και δεν θέλω να ανοίξω την κουβέντα, αυτή όμως ήταν η πραγματικότητα. Δεν ήταν μια κυβερνητική πολιτική που ανέτρεψε τα πράγματα, αλλά μια νίκη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ήταν από τις λίγες περιπτώσεις που η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, με τα διάφορα επιμελητήρια και τον ΣΕΒ, συμφώνησαν ότι χωρίς δίκτυο φυσικού αερίου δεν υπάρχει περίπτωση να βγούμε από τη φτωχοποίηση που έχει μπει η Δυτική Ελλάδα. Ήταν ένα στοίχημα που περάσαμε αρκετές δύσκολες συζητήσεις και διαπραγματεύσεις για να το καταφέρουμε. Σημασία έχει ότι φθάσαμε εδώ που φθάσαμε. Αυτή τη στιγμή στην περιοχή γίνονται τρία μεγάλα έργα στο θέμα του φυσικού αερίου. To πιο εμβληματικό είναι ο αγωγός EAST MED, που συζητιέται εδώ και δεκαετίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι ένα έργο ώριμο. Το έργο στην Ελλάδα προχωράει. Κατόπιν αίτησης του μελετητή το έργο πέρασε από το Περιφερειακό Συμβούλιο με μεγάλη μάλιστα πλειοψηφία». Το άλλο έργο που εκτελείται, σύμφωνα με τον κ. Ζαΐμη, είναι το έργο μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Μεγαλόπολη, ένα έργο που μελετάει η ΔΕΣΦΑ που είχε σταματήσει το 2011 ως μη βιώσιμο, από το οποίο κόπηκε το κομμάτι της Πάτρας. «Θεωρούμε ότι αυτό το έργο θα γίνει γιατί το επιβάλλουν οι ανάγκες της οικονομίας» τόνισε ο κ. Ζαΐμης. Και το τρίτο έργο είναι του υγροποιημένου φυσικού αερίου, τα αστικά δίκτυα Πάτρα, Πύργος και Αγρίνιο. «Είναι ένα πολύ σημαντικό έργο, γιατί θα βοηθήσει την Πάτρα, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και είναι ένα έργο που «συνεργάζεται» με τα υπόλοιπα», κατέληξε ο κ. Ζαΐμης. Και συμπλήρωσε ότι όταν ο αγωγός έρθει στη ΒΙΠΕ ίσως υπάρξει διασύνδεση με τα Καλάβρυτα μέσω δεξαμενής που πλέον δεν θα την έχει ανάγκη η Βιομηχανική Περιοχή.
Δημήτρης Τζιλιάνος, Εκπρόσωπος ΔΕΣΦΑ Α.Ε. :«Ολοκληρωμένη η χάραξη για την Πάτρα»
Ο Εκπρόσωπος της ΔΕΣΦΑ Α.Ε. Δημήτρης Τζιλιάνος εξήγησε μεταξύ άλλων ποιο είναι το πλάνο της εταιρείας για την τροφοδοσία της Δυτικής Ελλάδα με φυσικό αέριο. «Ο αγωγός υψηλής πίεσης θα καταλήγει στην Πάτρα και το μήκος του είναι 145 χιλιόμετρα. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 98 εκ. ευρώ. Οι προδιαγραφές του είναι να μπορεί να δεχτεί υδρογόνο στο πλαίσιο μεταφοράς υδρογόνου έως και 100%. Στο έργο έχουν υπάρξει υποδομές για την σύνδεση και άλλων πόλεων. Υπάρχει δυνατότητα επέκτασης προς την πόλη του Πύργου και του Αγρινίου. Προκειμένου να μετασχηματιστεί η τροφοδότηση και μελλοντικών περιοχών. Η χάραξη και ο σχεδιασμός του έργου, για τον τρόπο που θα φθάσει στην Πάτρα, έχουν ολοκληρωθεί. Είναι σε εξέλιξη η προετοιμασία των τοπογραφικών της τελικής χάραξης ώστε μόλις ολοκληρωθούν να υποβληθεί ο φάκελος έκδοσης της άδειας εγκατάστασης». Σε σχέση με το LNG ο ίδιος επεσήμανε ότι αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο στη ναυτιλία, τα τρένα, αλλά και σε δίκτυα πόλεων, βιομηχανίες και άλλους καταναλωτές. Επίσης, σε σχέση με το σταθμό της Ρεβιδθούσας, ο κ. Τζιλιάνος εξήγησε ότι θα δοθεί η δυνατότητα τροφοδοσίας των πλοίων με LNG, μειώνοντας με τον τρόπο αυτό σε σημαντικό ποσοστό τους ρύπους των πλοίων.
Ευστάθιος Οικονομίδης, Αντιπρόεδρος Δ.Σ ΣΕΒΠΕΔΕ, Διευθυντής Εργοστασίου Πατρών Αθηναϊκής Ζυθοποιίας ΑΕ : «Τα πλεονεκτήματα του αερίου στη Βιομηχανία»
Ο Ευστάθιος Οικονομίδης, Αντιπρόεδρος Δ.Σ Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτ. Ελλάδας, Διευθυντής Εργοστασίου Πατρών Αθηναϊκής Ζυθοποιίας ΑΕ ανέφερε πόσο θα βοηθήσει ενεργειακά το φυσικό αέριο της βιομηχανίες της Δυτικής Ελλάδας. «Προφανώς η έλευση του φυσικού αερίου θα αναβαθμίσει την περιοχή μας. Το σημαντικότερο είναι ότι δεν αποθαρρύνει επενδυτικά πλάνα και ταυτόχρονα δημιουργεί ευκαιρίες. Επίσης δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας για την εγκατάσταση και συντήρηση δικτύων και εγκαταστάσεων. Τέλος, δημιουργεί θέσεις εργασίας στο εμπόριο και τη διανομή εξοπλισμού» επεσήμανε ο κ. Οικονομίδης. Τα πλεονεκτήματα της χρήσης του φυσικού αερίου είναι τα εξής: • Μεγαλύτερη απόδοση σε σχέση με άλλους υδρογονάνθρακες. • Μικρότερο κόστος εγκατάστασης και συντήρησης, • Μικρότερες ανάγκες σε χώρο – δε χρειάζεται αποθήκευση σε δεξαμενές. • Μεγαλύτερος βαθμός απόδοσης και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής του εξοπλισμού. • Μικρότερο μέγεθος καυστήρων / λεβήτων. Ευκολία εγκατάστασης Καθαρότερη πηγή Ενέργειας. • Μικρότερες εκπομπές CO2 σε σχέση με τα άλλα καύσιμα και δεν προκαλεί όξινη βροχή διότι δεν περιέχει SO2 και αιωρούμενα σωματίδια.
Δημήτρης Βαργιάμης, Γ.Γ. ΓΣΕΒΕΕ, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Υδραυλικών Ελλάδας : «Δράσεις εξειδίκευσης τεχνικών στο νέο περιβάλλον»
Ο Δημήτρης Βαργιάμης, Γ.Γ ΓΣΕΒΕΕ, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Υδραυλικών Ελλάδας σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η εισαγωγή του φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα παρέχει τη δυνατότητα σε χιλιάδες μεσαίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις να να συμπιέσουν τα κόστη. «Θεωρείτε ότι υπήρξε η πολιτική βούληση να πάει το φυσικό αέριο σε όλη τη χώρα; Φυσικά όχι γιατί θα ερχόταν και εδώ. Υπάρχει ο σχεδιασμός των εκάστοτε κυβερνήσεων για να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις μια ισορροπημένης ανάπτυξης σε όλη τη χώρα; Η ιστορία δείχνει ότι δεν υπήρξε για να έρθει το φυσικό αέριο στην περιοχή», ανέφερε ακόμα. Ο κ. Βαργιάμης μέσα από την σημαντική εμπειρία του στην χρήση του φυσικού αερίου για πάνω από 20 χρόνια στη Βόρεια Ελλάδα, όπου και δραστηριοποιείται, μετέφερε χρήσιμη τεχνογνωσία σε ό,τι αφορά τα αναγκαία τεχνικά επαγγέλματα που θα αναπτυχθούν, παράλληλα με την έλευση και διανομή του φυσικού αερίου στην Πάτρα και τη Δυτική Ελλάδα. Παρουσίασε βασικές πλευρές του κανονισμού πιστοποίησης τέτοιων επαγγελμάτων, με έμφαση στο ρόλο των θερμοϋδραυλικών. Ανέφερε μάλιστα ότι σχεδιάζεται πρόγραμμα σεμιναρίων εξειδίκευσης των ενδιαφερομένων τεχνικών, μέσω του ΙΜΕ