Παράσταση διαμαρτυρίας από χθες το πρωί μέχρι και την επόμενη Τετάρτη 17 Απριλίου πραγματοποιούν έξω από το Δημαρχείο της Πάτρας οι παρατασιούχοι των προγραμμάτων κοινωφελούς, των ετών 2018, 2019, 2020. Χθες το πρωί δεκάδες άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από το δημαρχείο της Πάτρας και έκλεισαν τις πόρτες του πρώην Αρσακείου. Ο λόγος είναι ότι ζητούν την συμπαράσταση της δημοτικής αρχής διότι την Τετάρτη 17 Απριλίου στο Λασίθι της Κρήτης θα γίνει το δικαστήριο που θα κρίνει το μέλλον των συμβάσεών τους.
Εκείνο που ζητούν είναι ο δήμαρχος να στείλει τη νομική υπηρεσία του Δήμου και να ζητήσει να παραμείνουν στις θέσεις τους. Από την πλευρά του ο Αστυνομικός Διευθυντής Αχαΐας ενημέρωσε τον Δήμαρχο Πατρέων ότι η αστυνομία είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει σε αυτεπάγγελτη δίωξη και ενημέρωση του εισαγγελέα για κατάληψη σε δημόσιο κτήριο (Δημαρχείο), ενώ ζήτησε να προσέλθουν στελέχη της Δημοτικής Αρχής για τη σχετική διαδικασία.
Ο Δήμαρχος Πατρέων αρνήθηκε την οποιαδήποτε άσκηση διαδικασίας από πλευράς της Δημοτικής Αρχής εναντίον των συμβασιούχων της κοινωφελούς (ΟΑΕΔ) και δεν θα καταθέσει ενάντια στους, υποστηρίζοντας ότι η λύση στα ζητήματα αυτά είναι πολιτική και όχι οι διώξεις και καταστολή.
Συμπαράσταση από τον Δήμο
Σε ανακοίνωσή της η Δημοτική Αρχή αναφέρει ότι: « Οι εργαζόμενοι των συγκεκριμένων προγραμμάτων που έχουν περάσει από το Δήμο Πατρέων, ξεπερνούν τους 4000 και όλοι ζητούν το αυτονόητο: δουλειά. Όμως, ο Δήμος Πατρέων δεν έχει τέτοια οικονομική δυνατότητα και η κυβέρνηση αρνήθηκε την έκτακτη επιχορήγησή του. Έργα κρίσιμα, όπως η αντιμετώπιση κατολισθήσεων (σε Ζαβλάνι, Αρόη κτλ.), η δημιουργία νέων παιδικών σταθμών και άλλα πολλά, έγιναν μισθοδοσία των συμβασιούχων, μέσω αναμορφώσεων του προϋπολογισμού. Ξεπερνά τα 17 εκατομμύρια ευρώ, το ποσό που έχει πληρώσει μέχρι σήμερα ο Δήμος για την κάλυψη των δικαστικών αποφάσεων, με αποτέλεσμα να έχουμε οδηγηθεί σε λειτουργία με οριακό προϋπολογισμό.
Η Δημοτική Αρχή πορεύτηκε με την αλήθεια και το δίκιο στο θέμα όλων των συμβασιούχων. Τόσο αυτών που κάνουν σήμερα κατάληψη, όσο και των εκατοντάδων για τους οποίους βγήκαν αρνητικές αποφάσεις από το Λασίθι και έφυγαν από το Δήμο τους προηγούμενους μήνες. Το ίδιο έπραξε και για τους άλλους 450, για τους οποίους το δικηγορικό γραφείο ψάχνει σήμερα, μετά από την Πάτρα και το Ρέθυμνο, στην Αθήνα για «θετική» έδρα, με αποτέλεσμα να πηγαινοέρχεται η Νομική Υπηρεσία κάθε 2-3 μέρες και εντέλει τα προσωρινά μέτρα να αναβάλλονται, μέχρι να βρεθεί η «θετική έδρα».
Το θέμα αυτό δεν μπορεί να το λύσει ο Δήμος Πατρέων. Δημιουργήθηκε από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, και αυτοί μπορούν να το λύσουν. Στόχος όσων αξιοποιούν την αγωνία και την απελπισία των συμβασιούχων, είναι να χτυπήσουν τη Δημοτική Αρχή και τον πολιτικό φορέα που τη στηρίζει. Είναι σε εντεταλμένη υπηρεσία, έχουν σχέδιο, αξιοποιούν τις ανάγκες των εργαζομένων».
Μάλιστα ο Δήμος καλεί όλους σε συγκέντρωση στο Δημαρχείο, σήμερα Παρασκευή 12 Απριλίου, στις 10:00 π.μ. και τη Δευτέρα 15/4 στο Υπουργείο Εσωτερικών.
Όπως τονίζει ο Δήμος απαιτεί:
- Να δοθεί εδώ και τώρα η χρηματοδότηση πουν δικαιούται ο Δήμος Πατρέων, σύμφωνα με το Νόμο «Καλλικράτη», καθώς και τα παρακρατηθέντα (από 91 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, ο Δήμος λαμβάνει 24).
- Εδώ και τώρα έκτακτη επιχορήγηση του Δήμου Πατρέων για την κάλυψη της μισθοδοσίας και της ασφάλισης των συμβασιούχων του ΟΑΕΔ που παραμένουν στο Δήμο με δικαστικές αποφάσεις.
- Άμεση προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων του δήμου μέσω ΑΣΕΠ, μοριοδότηση όλων όσων εργάστηκαν στο Δήμο (μέσω ΟΑΕΔ κλπ.) και απέκτησαν εμπειρία.
- Να καταργηθεί ο νόμος που απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου.
- Μισθός και δικαιώματα, σύμφωνα με τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, ανάλογα με την ειδικότητα των συμβασιούχων μέσω προγραμμάτων.
Άμεσα δημοτικό συμβούλιο ζητά ο Κ.Σβόλης
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Πατρέων Κώστας Σβόλης έκανε την εξής προσωπική δήλωση με αφορμή τα θλιβερά γεγονότα σήμερα τα ξημερώματα σήμερα στο Δημαρχείο: «Οι τραμπουκισμοί και η βία δεν έχουν θέση στη δημοκρατία. Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Πατρέων φέρει ευθύνη για τα θλιβερά γεγονότα που έλαβαν χώρα στο Δημαρχείο. Ο κόκκινος φασισμός θα πρέπει να καταδικασθεί από όλους. Να συγκληθεί άμεσα Δημοτικό Συμβούλιο!»
Η παράταξη “Πάτρα, Σπουδαία και Πάλι” καταγγέλλει την βία ενάντια στους παρατασιούχους της κοινωφελούς εργασίας του Δήμου Πατρέων
Η παράταξη «Πάτρα Σπουδαία και Πάλι» εκφράζει με ανακοίνωσή της «τη βαθιά της ανησυχία για τα γεγονότα που καταγγέλλεται ότι έλαβαν χώρα σήμερα τα ξημερώματα σε βάρος συμβασιούχων εργαζομένων του Δήμου. Η αυτονόητη καταγγελία των ξυλοδαρμών πρέπει να γίνει άμεσα και από τη δημοτική αρχή. Οι υπεύθυνοι πρέπει να αναζητηθούν και να λογοδοτήσουν. Το κλίμα που έχει δημιουργηθεί δυστυχώς καλλιεργεί πράξεις για τις οποίες δεν μπορεί να είναι περήφανοι ούτε οι φυσικοί ούτε οι ηθικοί αυτουργοί τους. Συνιστούμε αυτοσυγκράτηση και συστράτευση στον αγώνα των εργαζομένων για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και ζωής. Από όποιο πόστο κατέχει ο καθένας η υπεράσπιση του δικαιώματος στην εργασία είναι στόχος που μπορεί να φέρει την ενότητα, και η ενότητα την αποτελεσματικότητα.
Η παράταξή μας «Πάτρα Σπουδαία και Πάλι» καταγγέλλει τα γεγονότα που έλαβαν χώρα σήμερα στην πόλη μας από όπου και αν προέρχονται.
Οι συμβασιούχοι διεκδικούν δικαίωμα στην εργασία. Αξίζουν τον σεβασμό όλων ανεξαρτήτως αν ο οποιοσδήποτε συμφωνεί ή διαφωνεί με τις μεθόδους που προτάσσουν για την διεκδίκησή της.
Άλλωστε μην ξεχνάμε ποιοι τους οδήγησαν στις μεθόδους αυτές…»
Ανακοίνωση της παράταξης «σπιράλ»
Πόσος λαϊκισμός καλύπτει τον πανικό; Γιατί δεν ζητάει ποτέ συγνώμη η δημοτική αρχή; Ποιος έδειρε τους συμβασιούχους τα ξημερώματα;
Και άλλα ουσιαστικά ερωτήματα με αφορμή το «καπέλωμα» του αγώνα των συμβασιούχων
Η Πάτρα είναι η μόνη πόλη της χώρας όπου οι συμβασιούχοι που πέρασαν από τον δήμο («4.500 άτομα αθροιστικά» σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Διοίκησης) καταφεύγουν στα δικαστήρια προσδοκώντας επιστροφή και επανα-πρόσληψη. Βρέθηκε κάποτε κάποιος δήμαρχος, βλέπετε (το 2018, ο Κώστας Πελετίδης) και τους παρότρυνε να ακολουθήσουν αυτή τη διαδικασία. «Θα είμαι δίπλα σας στον αγώνα σας» τους είπε τότε. Ε, τώρα δεν είναι. Μόνο που η «συγνώμη» δεν ανήκει στο λεξιλόγιο της δημοτικής αρχής. Γιατί;
Και επειδή το ζήτημα αποφασίζουν να μην το επανεκκινήσουν με μια «συγνώμη», επιλέγουν να καλύψουν τον πανικό τους με άκρατο λαϊκισμό. Ο μεγάλος πανικός προέκυψε την Πέμπτη 11 Απριλίου όταν μια φουρνιά συμβασιούχων έκανε κατάληψη στο Δημαρχείο. Πως απάντησε ο δήμαρχος μας; Βάζοντας όλα τα στελέχη του (καθένα, μάλιστα, με ξεχωριστή ανακοίνωση!) να καλέσουν τον κόσμο της Πάτρας σε κινητοποίηση την επομένη, «καπελώνοντας» ουσιαστικά τη δράση των διαμαρτυρόμενων. Κάλεσε κι όλα τα σωματεία που ορίζει το κόμμα. Πόσο λαϊκισμό, αλήθεια, αντέχει αυτή η πόλη;
Δυστυχώς η κινητοποίηση στιγματίστηκε από ξυλοδαρμό συμβασιούχων τα ξημερώματα! Πόσο «άγνωστοι» στη δημοτική αρχή είναι οι δράστες αυτής της άνανδρης επίθεσης;
Ακολουθεί σειρά επιπλέον σχετικών ερωτημάτων, ενίοτε ρητορικών;
- Τι απέφεραν οι προηγούμενες πορείες με το αίτημα «δουλειά για όλους», ώστε να αισιοδοξούμε πως η νέα κινητοποίηση έχει ελπίδες να πετύχει;
- Αλήθεια, ποιο ακριβώς είναι το ζητούμενο πίσω από το αίτημα «να πληρώνει το κράτος τους μισθούς»; Να προσληφθούν στο Δήμο Πατρέων 4,5 χιλιάδες εργαζόμενοι;
- Είναι άραγε σαφές πως πολλοί από τους συμπολίτες μας που ζητούν επίμονα εργασία από τον δήμο, έχουν πειστεί πως δεν υπάρχουν δουλειές και ευκαιρίες στον ιδιωτικό τομέα; Ποιος είναι αυτός που μπαίνει εμπόδιο –εδώ και δέκα χρόνια!- σε κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια στην περιοχή, σε κάθε επένδυση, σε κάθε άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας;
- Δεν είναι τεράστια ειρωνεία πως αυτοί που αντιπαλεύουν τα μονοπώλια, είναι οι ίδιοι που δεν επιτρέπουν σε κανέναν να τους πάρει το αποκλειστικά δικό τους, το μονοπώλιο σε λαϊκούς αγώνες και διαμαρτυρίες; Πόσο μεγάλη ύβρις απέναντι στους αγωνιζόμενους εργαζόμενους είναι αυτό το καπέλωμα του αγώνα τους;
- Υπάρχει, άραγε, προηγούμενο στην αυτοδιοικητική ιστορία της χώρας όπου η ίδια δημοτική αρχή ανοίγει ένα καινούργιο δημαρχείο (έστω με τέσσερα χρόνια καθυστέρηση) και πριν καν συμπληρωθεί μήνας το κλείνει μόνη της (διεκδικώντας μάλιστα λύση σε πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε);
- Τέλος, για τους εργαζόμενους θα νοιαστεί κανείς; Για την Πάτρα; Για τους δημότες της; Υπάρχει δημοτική αρχή στην πόλη ή μήπως ένα κομματικό ιερατείο παίζει χοντρά πολιτικά παιχνίδια, νιώθοντας πανίσχυρο και θεωρώντας πιόνια του 214.000 κατοίκους;
Το πλέον αμείλικτο ερώτημα, βέβαια, που από σήμερα θα ακολουθεί τη δημοτική αρχή είναι το «Ποιος έδειρε τους συμβασιούχους;». Οφείλουν να απαντήσουν.
Ανακοίνωση της «ΩΡΑΣ ΠΑΤΡΩΝ»
Ανακοίνωση της ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
Αναφορικά με την κατάληψη του Δημαρχείου Πατρέων από τους συμβασιούχους εργαζομένους
Η σημερινή κατάληψη του Δημαρχείου της Πάτρας ανέδειξε με τον πιο εμφανή τρόπο το πρόβλημα που ταλανίζει για χρόνια εκατοντάδες οικογένειες συμβασιούχων του Δήμου. Οι εργαζόμενοι εναγωνίως αναζητούν μόνιμη και σταθερή εργασία, πράγμα που είναι δικαίωμα κάθε πολίτη αυτής της χώρας. Η Νέα Αριστερά έχει σταθερή θέση ότι οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες των Δήμων της χώρας μας πρέπει να καλυφθούν άμεσα με μόνιμες προσλήψεις και όχι με 8μηνους συμβασιούχους που βρίσκονται σε διαρκή ομηρία.
Ο εμπαιγμός των εργαζομένων δεν έχει όρια. Ο Δήμαρχος της Πάτρας είναι καιρός να λειτουργήσει στα πλαίσια της «ανυπακοής», την οποία ο ίδιος και η Λαϊκή Συσπείρωση σε όλη την Ελλάδα επικαλούνται, απέναντι στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και στον νόμο Βορίδη, στηρίζοντας τους εργαζόμενους στους δικαστικούς τους αγώνες και απαιτώντας την αναγκαία χρηματοδότηση.
Οριστική λύση του προβλήματος χωρίς προκήρυξη μόνιμων θέσεων με βάση τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες δεν θα προκύψει. Οι άνθρωποι που έχουν προσφέρει όλο αυτό το διάστημα πρέπει να έχουν προτεραιότητα με ενισχυμένη μοριοδότηση στην πλήρωση αυτών των θέσεων. Αυτό είναι δίκαιο και αυτή είναι η μόνη δυνατή διέξοδος από το αδιέξοδο.