Παρουσιάζεται την Πέμπτη 25 Απριλίου, στις 7 το απόγευμα, στο Πολύεδρο, το βιβλίο «Σκηνογραφία και Ιστορία της Τέχνης, Σχεδιασμός Περφόρμανς και Οπτικός Πολιτισμός» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καρδαμίτσα.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι Κωνσταντίνος Κυριάκος, Καθηγητής Ιστορίας του Θεάτρου και του Ελληνικού Κινηματογράφου, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών , Παν. Πατρών, Λίνα Ρόζη– Αναπληρώτρια καθηγήτρια Θεατρολογίας, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Παν. Πατρών, Αντώνης Βολανάκης– Εικαστικός/ Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Παν. Πατρών και Μαρίνα Κοτζαμάνη– Συντονισμός του πάνελ, Επιστημονική επιμέλεια και εισαγωγή της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου, Αναπληρώτρια καθηγήτρια Θεατρολογίας, ΤΘΣ, Πρόεδρος, Τμήμα Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών, Παν. Πελοποννήσου.
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου
Το βιβλίο αυτό αναδεικνύει τη σημασία της αγνοημένης τέχνης της σκηνογραφίας ως προς τον σχεδιασμό παραστάσεων και επιτελέσεων στο θέατρο αλλά και πέρα από αυτό, αξιοποιώντας πρόσφατα μεθοδολογικά και κριτικά εργαλεία. Στο επίκεντρο των νέων αυτών αντιλήψεων για την σκηνογραφία βρίσκεται ο χώρος και το έργο ως πολυαισθητηριακή εμπειρία η οποία συν-δημιουργείται από τους καλλιτέχνες και το κοινό. Η προσέγγιση δίνει έμφαση στις σχέσεις σωμάτων, αντικειμένων και αισθήσεων στον χώρο που παράγουν ατμόσφαιρες, δηλαδή περιβάλλοντα με θεατρική και συγκινησιακή φόρτιση. Παράλληλα, ενθαρρύνει κριτικές αναζητήσεις που αμφισβητούν κυρίαρχες και κανονιστικές αντιλήψεις σχετικά με τον χώρο. Οι μελέτες περίπτωσης που απαρτίζουν το βιβλίο καλύπτουν ερευνητικά πεδία σε εντυπωσιακά μεγάλο εύρος, από το θέατρο, την περφόρμανς, το χορό, τον κινηματογράφο και τη μουσική συναυλία έως την αρχιτεκτονική, την εικαστική εγκατάσταση, τη μόδα και την πολιτιστική κληρονομιά. Το βιβλίο ενθαρρύνει ολιστικές προσεγγίσεις της γνώσης και της καλλιτεχνικής δημιουργίας σε σύγχρονο πλαίσιο.