Σε ανακοίνωσή τουη δημοτική παράταξη «σπιραλ» αναφέρεται στις «απαράδεκτες» όπως τις χαραχτηρίζει «συνθήκες μεταφοράς των εκθεμάτων του «Μουσείου Λαϊκής Τέχνης» από το Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο» ενόψει της ανακαίνισής του.
Η σχετική ανακοίνωησ έχει ως εξής:
Θα χαιρόμασταν να αποδεικνύονταν αναληθή όσα τραγικά δημοσιοποιήθηκαν τελευταία σχετικά με τις απαράδεκτες συνθήκες μεταφοράς των εκθεμάτων του «Μουσείου Λαϊκής Τέχνης» από το Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο. Δυστυχώς όμως, η ένοχη σιωπή της δημοτικής αρχής επιβεβαιώνει τους φόβους των δωρητών και τις αποκαλύψεις των τοπικών ΜΜΕ. Άλλη μια απρέπεια συντελείται με αποκλειστική ευθύνη του δημάρχου και της αρμόδιας Αντιδημαρχίας Πολιτισμού.
Το Μουσείο υπολειτουργούσε, ούτως ή άλλως, τα τελευταία χρόνια απαξιωμένο πλήρως από τη Λαϊκή Συσπείρωση και την ηθελημένη αδιαφορία της για την τοπική ιστορία, μέχρι που πέρσι έκλεισε εντελώς. Πρόσφατα αποφασίστηκε η μεταφορά των εκθεμάτων του (όλα δωρεές δημοτών και μεγάλης συλλεκτικής αξίας) από το παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο, λόγω ανακαίνισής του. Ο τρόπος μεταφοράς θυμίζει ανέκδοτο, αλλά αντί για γέλια προξενεί θυμό.
«Η μεταφορά πραγματοποιείται χωρίς πρωτόκολλο και χωρίς ειδικευμένο προσωπικό. Κινδυνεύουν να καταστραφούν σπάνια εκθέματα που αφορούν τη Λαϊκή Τέχνη και την Ιστορία της Πόλης μας. Δεν γνωρίζει κάνεις ποια θα είναι η μελλοντική του τύχη». Αυτά καταγγέλλουν επώνυμα οι Πατρινοί που κάποτε κόπιασαν για να δημιουργήσουν και να συντηρήσουν αυτό το Μουσείο, πριν το δωρίσουν στον Δήμο Πατρέων, ανάμεσά τους ο Σοφοκλής Κολαΐτης επίτιμος Πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου Πατρών, ο Γιώργος Παναγιωτόπουλος, πρώην Πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου Πατρών, η Τίνα Παπασωτηροπούλου, μέλος της Επιτροπής Μουσείου Λαϊκής Τέχνης Δήμου Πατρέων 2013-2024 και η Μελπομένη Κολαΐτη, πρώην Γενική Γραμματέας του Πολιτιστικού Κέντρου Πατρών.
Το σπιράλ ενώνει τη φωνή του με όσους διαμαρτύρονται για μία ακόμα ασέλγεια του Δήμου Πατρέων απέναντι στην τοπική μας ιστορία. Σε μια εποχή που αντίστοιχα εκθέματα και συλλογές θα έπρεπε να φυλάσσονται, να εκτίθενται και να αποτελούν πρωτογενές υλικό για τη δημιουργία του περίφημου «Μουσείο Πόλεως» που η Πάτρα διεκδικεί να αποκτήσει, η δημοτική αρχή αποδεικνύεται μικρόψυχη, ανίκανη και ενοχική.
Σημειώνεται πως τα συγκεκριμένα μουσειακά αντικείμενα αποτυπώνουν τον τρόπο παραγωγής της προβιομηχανικής κοινωνίας με αναφορές στην αγροτική ζωή, στις δραστηριότητες της υπαίθρου και στα αστικά παραδοσιακά επαγγέλματα (υφαντική, τυπογραφείο, πιλοποιείο, κηροπλαστείο, υποδηματοποιείο κ.α.). Το εκθεσιακό υλικό, η βιβλιοθήκη και το φωτογραφικό αρχείο του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης, που ιδρύθηκε το 1977, διαφυλάσσουν την πολιτιστική μας κληρονομιά κι αποτελούν κέντρο παιδείας, δημιουργίας και ευαισθητοποίησης των συμπολιτών μας σε θέματα διάσωσης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Καλούμε τον Δήμαρχο να δώσει εξηγήσεις και να λάβει άμεσα μέτρα.