Καθώς οι τομείς των μουσείων σε ολόκληρη την Ευρώπη διευρύνονται και η σημασία του πολιτισμού για την γενική ευημερία αναγνωρίζονται όλο και περισσότερο, η ποιότητα κάθε μουσείου και η συνεισφορά του στην κοινωνία γίνονται αντίστοιχα σημαντικές.
Με αυτό το σκεπτικό από το 1977 και έκτοτε μέχρι σήμερα, απονέμεται το «Ευρωπαϊκό Μουσείο της χρονιάς» σε μουσεία που κρίνονται σε διάφορους τομείς τα καλύτερα σε καινοτομία και αριστεία.
Έτσι την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο ανάδειξης του Μουσείου της χρονιάς 2024, το European Museum Forum, που υπάγεται στο Συμβούλιο της Ευρώπης, σε επίσημη τελετή που πραγματοποιήθηκε στην Πορτογαλία απένειμε το βραβείο Portimão στο Μουσείο Άλατος.
Το βραβείο αυτό αποτελεί μια τεράστια διάκριση με διεθνή απήχηση καθώς είναι ένα από τα σπουδαιότερα που δίνονται παγκοσμίως σε μουσεία και η αξία του είναι ακόμη μεγαλύτερη όταν συνεκτιμηθεί το γεγονός ότι για την διεκδίκησή του συμμετείχαν, μετά από επιλογή ειδικών αξιολογητών που είχε πραγματοποιηθεί σε προγενέστερο χρόνο, 50 μουσεία από 29 ευρωπαϊκές χώρες με πολύ υψηλές προδιαγραφές από πλευράς τεχνολογίας, έκτασης, προσωπικού και οικονομικών δεδομένων.
Το αιτιολογικό της κριτικής επιτροπής αναφέρει ότι το Μουσείο Άλατος είναι «ένα μουσείο γεμάτο καρδιά και ταπεινότητα που κάνει τη διαφορά. Ένα μουσείο που προωθεί την κοινή αίσθηση της ιστορίας, της βιομηχανικής κληρονομιάς και της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. Ένα μουσείο ιδιαίτερα φιλόξενο, δυναμικό και ελκυστικό που κάνει τους επισκέπτες να νιώθουν σαν στο σπίτι τους».
Με αυτό το σκεπτικό η κριτική επιτροπή, κατέταξε και συμπεριέλαβε το Μουσείο Άλατος στον κατάλογο των βραβευμένων πολιτιστικών ιδρυμάτων της Ευρώπης μεταξύ των οποίων από πλευράς Ελλάδος περιλαμβάνεται το Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης που είχε βραβευτεί πριν από 20 χρόνια και το Λαογραφικό Μουσείου Ιωάννας Παπαντωνίου στο Ναύπλιο που είχε βραβευτεί πριν από 40 χρόνια.