Ακριβότερα από 16,3% έως 19,3% θα κοστίσει εφέτος, σε σχέση με πέρυσι, το πασχαλινό τραπέζι, σύμφωνα με την εκτίμηση των παραγόντων της αγοράς. Που σημαίνει ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να βάλουν βαθειά το χέρι στην τσέπη για να καταφέρουν φέτος να ανταποκριθούν στοιχειωδώς στις εορταστικές απαιτήσεις των ημερών.
Του Γιώργου Ηλιόπουλου
Το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝ.ΕΜ.Υ.-ΕΣΕΕ) κατέγραψε, με επιτόπια τιμοληψία και συνεντεύξεις με «keyinformers» της αγοράς, τις τιμές τόσο από αλυσίδες σούπερ μάρκετ, όσο και από ειδικευμένα καταστήματα τροφίμων λιανικής (πχ ζαχαροπλαστεία, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία κλπ), καθώς και από τη Βαρβάκειο αγορά. Η εκτίμηση του κόστους για το φετινό πασχαλινό τραπέζι (6-8 ατόμων) κυμαίνεται από 89,04 έως 130,04 ευρώ. Με άλλα λόγια, οι καταναλωτές που θα προβούν στις ίδιες αγορές με πέρυσι από αντίστοιχα καταστήματα θα αντιμετωπίσουν μεταβολή της τάξης του 16,3% έως 19,3% σε σύγκριση με το 2023. Το εύρος των τιμών αποδίδεται στην καταγραφή σειράς προϊόντων διαφορετικής ποιότητας, σε αρκετές τοπικές αγορές και διαφορετικούς τύπους καταστημάτων. Μάλιστα για τον προσδιορισμό του κόστους του πασχαλινού τραπεζιού, συμπεριλαμβάνονται και οι τιμές των αγαθών που εντάσσονται στο «πασχαλινό εορταστικό καλάθι» αλλά και στο «καλάθι του νοικοκυριού».
Έλεγχοι για την ποιότητα
Από την μεριά του ο Αντιπεριφερειαρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέας Φίλιας, παρακολουθώντας γενικότερα την αγορά, τονίζει ότι: «Παρακολουθούμε μαζί με τις άλλες υπηρεσίες την αγορά. Υπάρχουν υπηρεσίες που είναι υπεύθυνες για να έρθει το παραδοσιακό αρνί στη σούβλα του πολίτη έχοντας πιστοποίηση της καταλληλότητας που αυτό μπορεί να έχει. Και να υπάρχει πιστοποίηση της προέλευσης, ώστε ο καταναλωτής να γνωρίζει τι παίρνει, εάν αγοράζει ελληνικό ή εισαγόμενο. Σε επίπεδο ελέγχων και συντονισμού είμαστε σε ετοιμότητα. Οι κρεοπώλες από την πλευρά τους καλούνται να φροντίζουν και τους δικούς τους πελάτες, μιας και η πελατεία είναι προσωποποιημένη. Η υπηρεσία μας θα είναι στο δρόμο για να εξασφαλίζουν την καταλληλότητα». Σε σχέση με το εάν θα υπάρξει επάρκεια κρέατος ο ίδιος τονίζει ότι η αγορά τροφοδοτείται επαρκώς. Από την άλλη μια μεγάλη μερίδα επαγγελματικών θα εισαγάγει κρέατα από το εξωτερικό για να καλύψει την ζήτηση σε αρνιά. Για τις τιμές ο ίδιος εξηγεί ότι οι υπηρεσίες μεριμνούν ώστε να επιβεβαιώνουν ότι τα κρέατα ανταποκρίνονται στην προέλευσή τους. Ξεκαθάρισε πάντως ότι οι έλεγχοι θα είναι συνεχείς μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο που αναμένεται η κορύφωση της ζήτησης.
Η τιμή του αρνιού
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η ζήτηση για το αρνί είναι παραδοσιακά υψηλή. Οι τιμές όμως παρουσίασαν αύξηση σε σχέση με πέρυσι, κάτι που είναι αισθητό. Και εκείνο που καταγράφεται είναι λιγότερες ποσότητες κρέατος και πιο συγκρατημένες αγορές. Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Λιανοπωλητών Κρεοπωλών Πατρών και Προαστίων Ν. Αχαΐας Κωνσταντίνος Θεοδοσόπουλος, μιλώντας στον «Σ.Ε.» αναφέρει ότι: «Σιγά-σιγά ξεκινάει φέτος η ζήτηση σε κρέας. Η κίνηση είναι υποτονική. Μέχρι και τη Μεγάλη Τετάρτη δεν είχε υπάρξει ζωηρό ενδιαφέρον, πιστεύω από Μεγάλη Πέμπτη μέχρι και Μεγάλο Σάββατο η πλειονότητα θα σπεύσει να προμηθευτεί τα απαραίτητα για το τραπέζι. Οι παραγγελίες που έχουμε είναι λιγότερες σε κιλά σε σχέση με πέρυσι και άλλες χρονιές. Ο κόσμος πλέον κοιτάζει να συμπληρώσει το τραπέζι του και με άλλα είδη, για παράδειγμα γαρδουμπάκια, που είναι και πιο οικονομικά. Οι τιμές στο αρνί είναι λίγο πιο αυξημένες από πέρυσι. Το αρνί κυμαίνεται από 12 έως 14 ευρώ το κιλό και το κατσίκι από 12 έως και 15 ευρώ το κιλό. Υπάρχει μια δυσκολία γενικότερα στον κόσμο. Έχουμε αγοράσει σαφώς λιγότερες ποσότητες σε σχέση με πέρυσι». Κάποιοι καταναλωτές θα προτιμήσουν να κάνουν τις αγορές τους από τα κρεοπωλεία των σούπερ- μάρκετ, εκείνο όμως που ξεκαθαρίζει ο κ. Θεοδοσόπουλος είναι ότι η ποιότητα δεν είναι ίδια. Στα κρεοπωλεία, κατά τον ίδιο, ο καταναλωτής θα βρει κρέας ανώτερης ποιότητας και όχι εισαγόμενο.
Η κίνηση στα σούπερ-μάρκετ
Οι καταναλωτές θα σπεύσουν για μια ακόμη χρονιά να προμηθευτούν τα απαραίτητα στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ- μάρκετ. Τις προηγούμενες ημέρες κατέγραψαν τις τιμές και από τα τέλη της εβδομάδας σπεύδουν να κάνουν τις απαραίτητες προμήθειες . Ο Χάρης Ανδρικόπουλος, της γνωστής αλυσίδας σούπερ- μάρκετ, μιλώντας στον «Σ.Ε.» τονίζει ότι: «Η εικόνα για το Πάσχα είναι ότι οι καταναλωτές κινήθηκαν διερευνητικά. Τα ψώνια ξεκίνησαν από Μεγάλη Πέμπτη και κορυφώνονται το Μεγάλο Σάββατο. Τις προηγούμενες ημέρες υπήρχε κινητικότητα, καθώς οι περισσότεροι ρωτούσαν, συνέκριναν τις τιμές και ακολούθως προγραμμάτιζαν. Σε σχέση με τις τιμές εκείνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι το αρνί θα κυμανθεί στα 10 ευρώ στα σούπερ-μάρκετ, λαμβάνοντας υπόψη και την κυβερνητική εντολή. Θα υπάρξει ζήτηση στα κρεοπωλεία μας από αρκετούς καταναλωτές». Για το πώς διαμορφώνονται πλέον οι τιμές στα σούπερμάρκετ, καθώς διαπιστώνονται γενικότερα αυξήσεις σε διάφορα είδη, ο κ. Ανδρικόπουλος εξηγεί ότι: «Το τελευταίο τρίμηνο υπάρχει μια τάση σταθεροποίησης των τιμών. Δεν έχει γίνει σε όλα τα προϊόντα αυτό. Κάποια έχουν σταθεροποιηθεί, κάποια άλλα έχουν παρουσιάσει αύξηση στην τιμή και κάποια μειώνονται. Γενικότερα, πάντως, οι τιμές των προϊόντων έχουν «φρενάρει» και δεν αυξάνονται με τους ρυθμούς που είχαν καταγραφεί το προηγούμενο διάστημα. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είμαστε σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο. Όσο κάποια προϊόντα επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή, όπως για παράδειγμα το λάδι ή το κακάο, τόσο θα παρουσιάζουν διακυμάνσεις στις τιμές τους. Από το Υπουργείο είχε υπάρξει πρόσκληση για συγκράτηση τιμών, όμως σε βάθος χρόνου οι δυνάμεις της αγοράς εξισορροπούν την προσφορά και την ζήτηση». Σε σχέση με την επάρκεια κρέατος, ο ίδιος τονίζει ότι οι προμήθειες γίνονται σταδιακά από τα σούπερ- μάρκετ και θα υπάρξει τροφοδότηση με διάφορα είδη.
Πτώση τζίρου κατά 40% στην αγορά σε σχέση με πέρυσι
Η κατάσταση πάντως που έχει διαμορφωθεί και στα εμπορικά καταστήματα δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας στους εμπόρους. Δεν θα μπορέσουν οι περισσότεροι να ισοσκελίσουν τις απώλειες των προηγούμενων περιόδων. Η κίνηση μέχρι στιγμής είναι υποτονική, καθώς τα μόνα ψώνια που έγιναν αφορούσαν κυρίως βαφτιστήρια.
Μιλώντας στον «Σ.Ε.» ο Γιώργος Βαγενάς, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας της Πελοποννήσου, ΝΔ Ελλάδος και Ιονίων Νήσων, τονίζει ότι: «Η κίνηση δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας, καθώς παρουσιάζει πτώση γύρω στο 40% σε σχέση με πέρυσι. Τα μηνύματα δεν είναι ενθαρρυντικά και ήδη Δευτέρα και Τρίτη δεν υπήρχε κίνηση στα καταστήματα. Η πτώση είναι σημαντική και θα έχει αντίκτυπο και στην λειτουργία μας. Ευελπιστούμε μέχρι το Σάββατο να υπάρξει αύξηση στην κατανάλωση, όμως είναι μέχρι στιγμής ανησυχητικά τα μηνύματα σε ό,τι αφορά την κατανάλωση. Η πτώση αποδίδεται στην έλλειψη χρημάτων. Οι πολίτες έχουν υποχρεώσεις, πρέπει να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ και από εκεί και πέρα προσπαθούν να τα βγάλουν στοιχειωδώς πέρα. Υπάρχει και η φορολογία εισοδήματος, είναι τέλος του μήνα και είναι πραγματικά δύσκολα τα πράγματα». Σε σχέση με τις προσδοκίες του εμπορικού κόσμου, ο ίδιος εξηγεί ότι «περιμένουμε απλά τις τελευταίες ημέρες να δούμε μια αύξηση στους τζίρους μας. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να ισοσκελίσουμε τις απώλειες των προηγούμενων ημερών. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα γενικότερα. Και η εικόνα δεν αφορά μόνο την Πάτρα, αλλά Πελοπόννησο και Ιόνια Νησιά. Οι καταναλωτές δεν ψωνίζουν και δεν υπάρχει πλέον και η έννοια της ανοιξιάτικης σεζόν ώστε να αγοράσουν ρούχα. Δεν μπορούν έτσι οι συνάδελφοι να ελπίζουν σε αύξηση των τζίρων από τα εποχικά είδη. Φυσικά περιορίζεται συνεχώς η δυνατότητα των καταναλωτών να ψωνίσουν πράγματα».
Από την πλευρά της η Πρόεδρος του Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών Ερμίνα Διονυσάτου αναφέρει ότι: «H Kυριακή των Βαΐων δυστυχώς ήταν μια «νεκρή» ημέρα. Από Δευτέρα όμως άρχισε να κινείται και πάλι η αγορά. Δεν περιμένουμε πολλά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα καλύψουμε και τα ελλείμματα που υπάρχουν και στα ταμεία μας εδώ και καιρό. Πιστεύουμε από την Τετάρτη που μπήκε και το Δώρο θα υπάρξει κίνηση μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο. Θα υπάρξει κινητικότητα, όχι όμως εντυπωσιακή και σίγουρα όχι σε βαθμό να καλύψουμε τις ανάγκες του μήνα». Σε σχέση με τις συνήθειες των καταναλωτών εκείνο που παρατηρείται είναι ότι προσπαθούν να καλύψουν τις πάγιες ανάγκες και να δώσουν δώρα στα βαφτιστήρια και από εκεί και πέρα το εορταστικό τραπέζι. Εάν μείνουν χρήματα ίσως γίνουν και κάποιες περαιτέρω αγορές. «Είναι δύσκολες ημέρες και το λιανικό εμπόριο παρουσιάζει πτώση. Ο Φεβρουάριος φέτος σε σχέση και με πέρυσι ήταν πιο χαμηλός. Οι καταναλωτές προσπαθούν να δώσουν δώρα στα μικρά παιδιά και έρχονται σε δεύτερη μοίρα οι προσωπικές ανάγκες». Ίσως πάντως με τα ψώνια της τελευταίας στιγμής τα ταμεία των καταστημάτων να γεμίσουν, καθώς οι περισσότεροι περίμεναν την καταβολή του Δώρου μέχρι και τη Μεγάλη Τετάρτη για να μπορέσει η αγορά να πάρει ώθηση.
«Κρατήσαμε τις τιμές όμως η κίνηση μειώθηκε»
Τα πασχαλινά τσουρέκια και κουλούρια είναι τα είδη αρτοποιίας που επίσης προτιμούνται. Και όπως αναφέρει ο Κώστας Τηλιγάδης, Γραμματέας Συντεχνίας Αρτοποιών Πάτρας: «Υπάρχει μια πτώση σε σχέση με πέρυσι στην κίνηση κατά 20%. Είναι λογικό αφού ο κόσμος δεν κυκλοφορεί. Οι τιμές είναι συγκρατημένες και σε κάποια είδη υπάρχει μια ελαφρά αύξηση. Προσπαθούμε να κρατήσουμε τις τιμές για να μπορέσει και ο καταναλωτής να αγοράσει. Ωστόσο, παρά το ότι κάνουμε αυτή την προσπάθεια, ο κόσμος δεν κυκλοφορεί και όποιοι κυκλοφορούν, απλά δεν κρατούν τσάντες». Σε σχέση με τις συνήθειες των καταναλωτών, εκείνο που παρατηρείται είναι ότι η πλειονότητα θα προτιμήσει να αγοράσει κουλούρια έτοιμα, καθώς αποφεύγουν οι περισσότεροι την ταλαιπωρία της παρασκευής στο σπίτι. Το ίδιο και με τα τσουρέκια που απαιτούν γνώση για να πετύχουν και η η παρασκευή τους είναι δύσκολη. «Τα τσουρέκια είναι δύσκολο το να παρασκευαστούν και οι περισσότεροι θα τα αγοράσουν από τα αρτοποιεία ή τα ζαχαροπλαστεία. Το ίδιο και με τα κουλούρια. Κάποιοι ίσως τηρήσουν πάντως το έθιμο και φτιάξουν στο σπίτι, όμως για να καλύψουν την ζήτηση θα πάρουν έτοιμες τις ποσότητες που χρειάζονται», αναφέρει ο κ. Τηλιγάδης. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τιμές στα κουλούρια ξεκινούν από 12 μέχρι και 16 ευρώ το κιλό, ενώ στα τσουρέκια ξεκινούν από 6 μέχρι και 10 ευρώ, ανάλογα με το είδος.
Σταθερή η ζήτηση για τα γλυκά
Ο , εξηγεί από την πλευρά του ότι: «Την Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο γίνονται οι περισσότερες αγορές εν όψει Πάσχα και την Κυριακή του Πάσχα από όσους πρόκειται να κάνουν επισκέψεις σε φιλικά σπίτια. Αυτή την περίοδο έχουν ζήτηση τα τσουρέκια, τα πασχαλινά σοκολατένια αυγά και τα κουλούρια. Τώρα σε ότι αφορά το γιορτινό τραπέζι του Πάσχα εκεί οι παραγγελίες αφορούν οικογενειακά γλυκά, όπως τούρτες κλπ». Στο ερώτημα εάν οι τιμές είναι ίδιες, ο ίδιος αναφέρει ότι δεν έχουν αλλάξει, παρότι ορισμένες πρώτες ύλες, όπως το κακάο έχουν αυξηθεί υπέρμετρα. Σε σχέση με την κατανάλωση δεν υπάρχει καμία αλλαγή καθώς οι περισσότεροι θα προτιμήσουν ένα ποιοτικό γλυκό για τους καλεσμένους αλλά και για την οικογένεια. «Οι περισσότεροι δίνουν παραγγελίες και επιλέγουν να το πάρουν όσο πιο κοντά γίνεται την ημ