«Χρόνια Πάθηση και Αναπηρία» ήταν η εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας & Νοτίων Ιονίων Νήσων – Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, το πρωί του Σαββάτου 11 Μαΐου στο πλαίσιο του 12ου Forum Ανάπτυξης. Μια εκδήλωση που κατέδειξε ότι στην περιοχή υπάρχουν πολλές συλλογικότητες που έχουν αγκαλιάσει τις διάφορες παθήσεις και μέσω αυτών βρίσκουν διέξοδο οι ασθενείς με χρόνια προβλήματα, πρφοκειμένου να αντιμετωπίσουν και να περιορίσουν τις χρόνιες ασθένειές τους.
Συντονιστής ο Αντώνιος Χαροκόπος, Αντιπρόεδρος Ε.Σ.Α.μεΑ, Πρόεδρος Π.ΟΜ.Α.μεΑ Δ.Ε. & Ν.Ι.Ν. που αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα της συνεδρίας, καθώς αναδεικνύονται μια σειρά από προβλήματα των ασθενών.
Αγλαΐα Σαλαμούρα, Πρόεδρος Συλλόγου Πρόληψης και Βοήθειας Ατόμων με Θαλασσαιμία (Μεσογειακή Αναιμία) «Πάτρα 82’»
Η μετάγγιση που σώζει ζωές
*Η Αγλαΐα Σαλαμούρα, Πρόεδρος Συλλόγου Πρόληψης και Βοήθειας Ατόμων με Θαλασσαιμία (Μεσογειακή Αναιμία) «Πάτρα 82’», αναφέρθηκε στην « Θαλασσαιμία ως χρόνια πάθηση». Oυσιαστικά πρόκειται για ασθένεια που οδηγεί τα ερυθρά αιμοσφαίρια να παίρνουν σχήμα δρεπανιού και να προκαλούν σοβαρές βλάβες στον οργανισμό. Οι μεταγγίσεις αίματος είναι μια μέθοδος αντιμετώπισης της ασθένειας. Η μετάγγιση διαρκεί έως τέσσερις ώρες και γίνονται κάθε τρεις με τέσσερις εβδομάδες. Μετά τη μετάγγιση ο οργανισμός λαμβάνει υψηλές ποσότητες σιδήρου και προκαλούνται αρκετές βλάβες.
Ανδρομάχη (Μάχη) Σαλαμαλίκη Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα «ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.»- Παράρτημα Πάτρας
Αντιμετώπιση ρευματικών παθήσεων με ιαματικά λουτρά
*Η Ανδρομάχη (Μάχη) Σαλαμαλίκη Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα «ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.»- Παράρτημα Πάτρας, μίλησε για τις « θεραπευτικές ιδιότητες των ιαματικών νερών στις ρευματικές παθήσεις». Η Ελλάδα είναι μια από τις πιο πλούσιες χώρες με ιαματικές πηγές, καθώς υπάρχουν 65 λουτροπόλεις. Ωστόσο, δεν γίνονται σε όλες τις λουτροπόλεις ιαματικά μπάνια. Υπάρχουν διάφορες μορφές θεραπείες μέσω του νερού, πολλές από τις οποίες είναι καθοριστικές για την πορεία του ασθενούς. Εξετάζεται επίσης παράλληλα το είδος της ιατρικής θεραπείας για την ασθένεια που υπάρχει, προκειμένου να υπάρχει σημαντικός συνδυασμός και να επιτευχθεί το μέγιστο θεραπευτικό αποτέλεσμα
Νικόλαος Χουλιάρας, Πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών-Παράρτημα Αχαΐας
Η ιατρική παρακολούθηση των τετραπληγικών
*Ο Νικόλαος Χουλιάρας, Πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών-Παράρτημα Αχαΐας εξήγησε ποια είναι τα «Προβλήματα υγείας στην τετρα/παραπληγία και τρόποι άμβλυνσης αυτών». Τονισε την ανάγκη παρακολούθησης των ατόμων από πολλές ειδικότητες για να αντιμετωπίσουν τις επιπλοκές. Ο λόγος είναι ότι ο οργανισμός καταπονείται και υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης του ανοσοποιητικού. Ανέφερε επίσης ποια είναι τα χρόνια προβλήματα των τετρα/παραπληγικών και οι δυσκολίες στην καθημερινότητά τους.
Χαράλαμπος Κοτζαμανίδης, Ταμίας Σωματείου Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Π.Ε. Αχαΐας
Η ψυχολογία καθοριστικός παράγοντας της ασθένειας
* Ο Χαράλαμπος Κοτζαμανίδης, Ταμίας Σωματείου Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Π.Ε. Αχαΐας, υπογράμμισε ποια είναι η «σημασία της αποδοχής της χρόνιας νόσου».
«Είμαστε ενεργά μέλη ενός κόσμου που μας έχει ανάγκη για να προχωρήσει. Τα σωματεία παίζουν τεράστια σημασία όπως και η επαφή με άλλους ασθενείς ώστε ο πάσχον να αντιληφθεί ότι δεν αγωνίζεται μόνος του. Διάφορες δράσεις γίνονται στο σωματείο γιατί παίζει καθοριστικό ρόλο η ψυχολογία όπως επίσης και σε όλα τα αυτοάνοσα» τόνισε χαρακτηριστικά. Ανέφερε ακόμη ότι είναι σημαντική η ενίσχυση των ασθενών να αντιμετωπίσουν το φόβο και την ανασφάλεια που τους ακολουθεί. Επίσης η κόπωση και πόνος στα άτομα με Ελκώδη Κολίτιδα έχει επιπτώσεις στα ίδια και κυρίως στον τρόπο εισόδου τους στην αγορά εργασίας.