«Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υπηρεσία της Υγείας», ήταν το θέμα που αναλύθηκε στη συνεδρία πο διοργάνωσε το Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων (ΙΝΒΙΣ/ΕΚ ΑΘΗΝΑ) στο πλαίσιο του 12ου Forum Υγείας 2024, την Παρασκευή 10 Μαΐου 2024. To 12o Forum Υγείας πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο My Way (Λεωφ. Όθωνος-Αμαλίας 16, Πάτρα).
Την εκδήλωση συντόνισε ο Καθ. Χρυσόστομος Στύλιος, Διευθυντής Ινστιτούτου Βιομηχανικών Συστημάτων, ΕΚ «ΑΘΗΝΑ» και ο Παναγιώτης Γιαλένιος, εκδότης της εφημερίδας «Σύμβουλος Επιχειρήσεων». Όπως τόνισε ο κ. Στύλιος, η τεχνητή νοημοσύνη συνεισφέρει σημαντικά στα θέματα της Υγείας και θα μας δώσει τη δυνατότητα στις διάφορες εκφάνσεις της, όπως η ανάλυση δεδομένων και μεγάλων δεδομένων να γίνει εξατομικευμένη ιατρική. Στόχος να γίνουν έρευνες σε πολύ μεγάλη κλίμακα για να βρεθούν ιατρικά πρότυπα, δεδομένου ότι ακόμη και η ρομποτική ιατρική βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη.
Ο Δρ. Ηλίας Πολίτης, Ερευνητής ΙΝΒΙΣ/ΕΚ «ΑΘΗΝΑ», ανέπτυξε το θέμα: «Αξιοποιώντας την Τεχνητή Νοημοσύνη για την προώθηση της ισότιμης πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας και την υποστήριξη ανθρώπων σε ευάλωτες καταστάσεις» και σημείωσε ότι τα απομακρυσμένα περιοχές δεν έχουν πρόσβαση στις δομές υγείας με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά θνησιμότητας. Τα κύρια εμπόδια στις ευκαιρίες της περίθαλψης είναι οι οικονομικοί περιορισμοί, η γεωγραφική απομόνωση οι κοινωνικοί συσχετισμοί και οι συστημικός ανισότητες.
H Δρ. Κωνσταντίνα Μπαλή, Ηλεκτρολόγος Μηχ. και Μηχανικός Η/Υ, αναφέρθηκε στα «Φορητά συστήματα βιοαισθητήρων για την αδιάλειπτη παρακολούθηση κρίσιμων φυσιολογικών παραμέτρων». Οι φορητές συσκευές προσφέρουν ένα πλήθος διευκολύνσεων όπως ανταλλαγή δεδομένων, εξαγωγή βιολογικών παραμέτρων κ.α. Στις φορητές συσκευές περιλαμβάνεται μια μεγάλη γκάμα, όπως κινητό τηλέφωνο, υπολογιστής κλπ Σημαντικές είναι οι ιατρικές φορτές συσκευές που παρέχουν διαχείριση ροών δεδομένων ασθενών και διευκολύνουν στο να μην υπάρχουν ουρές σε ασθενείς στις μονάδες υγείας. Επίσης η μείωση της διαχείρησης των ροών των ασθενών προσφέρουν μείωση των σφαλμάτων κλπ. Επίσης προσφέρεται σημαντική κατάταξη των περιστατικών, ανάλογα με το βαθμό σοβαρότητάς τους. Στο πλαίσιο του έρογυ Intel Triage δημιουργήθηκε μια συσκευή που στόχο είχε να ανιχνεύει σε πραγματικό χρόνο τον καρδιακό ρυθμό, τον κορεσμό οξυγόνου, την αναπνευστική συχνότητα καθώς και τη θερμική άνεση του ασθενούς. Τοποθετείται στον καρπό του ασθενούς με τη μορφή ενός ρολογιού.
O Χάρης Ζαβέρδας, Biomedical Data Analyst, InSyBio IKE, παρουσίασε το «InSyBio Suite, Μια πλατφόρμα ανάλυσης βιοϊατρικών δεδομένων με τεχνητή νοημοσύνη και η εφαρμογή της στη διάγνωση και πρόγνωση ασθενειών των οστών». Η εταιρεία από την πλευρά της μπορεί να βοηθήσει ασθενείς με παχυσαρκία να ελέγξουν το βάρος τους χάρη στο metabolic ΑΙ, ένα σημαντικό εργαλείο που δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να έχει πλήρους αναφοράς της υγείας του ασθενούς. Δίνει τη δυνατότητα πρόβλεψης και ρύθμισης της γλυκόζης, ώστε τα επίπεδα να είναι στα φυσιολογικά όρια.
Ο Κωνσταντίνος Ρισβάς, Ηλεκτρολόγος Μηχ. Και Μηχανικός Η/Υ, Συνεργάτης ΙΝ.ΒΙ.Σ, αναφέρθηκε «στα μυστικά του οστικού ιστού: Μοντελοποίηση ικριώματος οστών για τρισδιάστατη εκτύπωση». Όπως τόνισε ο κ. Ρισβάς τα ικριώματα αυτά είναι ειδικού τύπου για την νάπτυξη κυττάρω ή μεταφορά φαρμάκων. Πρέπει να έχουν στοιχεία βιοαποκόδόμησης, οστεοαγωγιμότητας κ.α., Προαπαιτούμενο η ανάπτυξη αξιόπιστων και βιώσιμων μοντέλων και ο συνδυασμός τεχνογνωσίας και εκμετάλλευσης συνεργασιών.