«Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υπηρεσία της Υγείας», ήταν το θέμα που αναλύθηκε στη συνεδρία πο διοργάνωσε το Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων (ΙΝΒΙΣ/ΕΚ ΑΘΗΝΑ) στο πλαίσιο του 12ου Forum Υγείας 2024. Την εκδήλωση συντόνισε ο Καθ. Χρυσόστομος Στύλιος, Διευθυντής Ινστιτούτου Βιομηχανικών Συστημάτων, ΕΚ «ΑΘΗΝΑ» και ο Παναγιώτης Γιαλένιος, εκδότης της εφημερίδας «Σύμβουλος Επιχειρήσεων». Όπως σημείωσε ο κ. Γιαλένιος το συγκεκριμένο θέμα αφορά συνολικά την κοινωνία και όχι μόνο το οικοσύστημα της Υγείας.
Από την πλευρά του ο κ Στύλιος, ανέφερε ότι η τεχνητή νοημοσύνη συνεισφέρει σημαντικά στα θέματα της Υγείας και η τεχνολογία έρχεται να δώσει μια ακόμη ώθηση σε αυτόν τον τομέα. Το ΙΝΒΙΣ από την πλευρά του έχει επικεντρώσει στα θέματα της τεχνητής νοημοσύνης, των μεγάλων δεδομένων, της κυβερνοασφάλειας και που έχουν άμεση σχέση με την Ιατρική. Για παράδειγμα ο τομέας της κυβερνοασφάλειας αφορά άμεσα την Ιατρική αφού τα δεδομένα των ασθενών, όπως η ασθένειά τους, η αγωγή που ακολουθούν και οι ιατρικές πράξεις πρέπει να παραμείνουν ασφαλείς.
«Πολλές φορές δεν θέλουμε ούτε οι οικείοι μας να γνωρίζουν τι συμβαίνει, φανταστείτε τώρα, να γνωρίζει μια μεγάλη ομάδα άλλη τα πάντα για εμάς», ανέφερε ο κ. Στύλιος και σημείωσε ότι το ΙΝΒΙΣ έχει ρίξει μεγάλο μέρος της έρευνάς του σε αυτόν τον τομέα. Το Ινστιτούτο είναι ανοικτό στο να συνεργαστεί με φορείς, όπως νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα. Ένα σημαντικό κομμάτι επίσης που καλύπτει η έρευνα του Ινστιτούτου αφορά τη διάγνωση και αυτό είναι ένα πολύτιμο κομμάτι για την επιστήμη.
Δρ. Ηλίας Πολίτης, Ερευνητής ΙΝΒΙΣ/ΕΚ «ΑΘΗΝΑ»
Προαπαιτούμενο η πρόσβαση στην περίθαλψη
Ακολούθως ο Δρ. Ηλίας Πολίτης, Ερευνητής ΙΝΒΙΣ/ΕΚ «ΑΘΗΝΑ», ανέπτυξε το θέμα: «Αξιοποιώντας την Τεχνητή Νοημοσύνη για την προώθηση της ισότιμης πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας και την υποστήριξη ανθρώπων σε ευάλωτες καταστάσεις» και σημείωσε ότι τα απομακρυσμένα περιοχές δεν έχουν πρόσβαση στις δομές υγείας με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά θνησιμότητας. Τα κύρια εμπόδια στις ευκαιρίες της περίθαλψης είναι οι οικονομικοί περιορισμοί, η γεωγραφική απομόνωση οι κοινωνικοί στιγματισμοί και οι συστημικός ανισότητες.
Στους οικονομικούς περιορισμούς συμπεριλαμβάνονται η έλλειψη ασφαλιστικής κάλυψης, το υψηλό κόστος φροντίδας και οι περιορισμένοι οικονομικοί πόροι που αποτρέπουν πολλούς από την πρόσβαση στις απαραίτητες ιατρικές θεραπείες. Η γεωγραφική απομόνωση εντοπίζεται σε άτομα σε αγροτικές ή απομακρυσμένες περιοχές που συχνά έχουν μειωμένη πρόσβαση σε ιατρικές εγκαταστάσεις, ειδικούς και υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης. Οι κοινωνικοί στιγματισμοί αφορούν
διακρίσεις με βάση τη φυλή, το φύλο, την αναπηρία ή την κατάσταση υγείας και μπορούν να αποθαρρύνουν τα άτομα από το να αναζητήσουν φροντίδα και να οδηγήσουν σε άνιση μεταχείριση. Επίσης οι συστημικές ανισότητες αφορούν ανεπαρκείς υγειονομικές πολιτικές και υποχρηματοδοτούμενα συστήματα υγείας, όπως επίσης και έλλειψη υπηρεσιών προσαρμοσμένων σε διάφορες πληθυσμιακές ομάδες διαιωνίζουν τις ανισότητες. Παρουσίασε ακόμη το έργο
«EGALETARIAN» που αντιμετωπίζει την συστηματική και δομική διάκρισης και βελτίωση της ισότητας στην πρόσβαση υπηρεσιών υγείας και φροντίδας, αλλά και την ενίσχυση της ισότιμης πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας και φροντίδας για άτομα σε ευάλωτες καταστάσεις.
Δρ. Κωνσταντίνα Μπαλή, Ηλεκτρολόγος Μηχ. Και Μηχανικός Η/Υ
Φορητό ρολόι σωτήριο για τον ασθενή
H Δρ. Κωνσταντίνα Μπαλή, Ηλεκτρολόγος Μηχ. Και Μηχανικός Η/Υ,
αναφέρθηκε στα «Φορητά συστήματα βιοαισθητήρων για την αδιάλειπτη παρακολούθηση κρίσιμων φυσιολογικών παραμέτρων». Μεταξύ άλλων παρουσίασε μια φορητή συσκευή που δίνει την δυνατότητα ελέγχου της κλινικής εικόνας του ασθενούς. Η συσκευή εντοπίστηκε και υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου IntelTriage. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα φορητό ρολόι και πρόκειται για Συσκευή εύκολη στη χρήση,άνετη και φιλική προς τον ασθενή.
Τοποθετείται στον καρπό του ασθενούς με τη μορφή ρολογιού για την παρακολούθηση των μεταβολών στη δυναμική της ροής του αίματος(PPG).
Δίνει την δυνατότητα για άμεση ενσωμάτωση στην υπάρχουσα υποδομή WiFi του νοσοκομειακού περιβάλλοντος.
Ανιχνεύει σε πραγματικό χρόνο και αποστέλλει στο κεντρικό σύστημα του νοσοκομείου :καρδιακό ρυθμό(HR), κορεσμό οξυγόνου στο αίμα(SpO2), αναπνευστική συχνότητα (RR). Γενικότερα πάντως οι ιατρικές φορητές συσκευές έχουν πλήθος δυνατοτήτων όπως για παράδειγμα μέσω ηλεκτροδερμικής δραστηριότητας (EDA) ή γαλβανική απόκριση του δέρματος (GSR) να καταγράφουν την αγωγιμότητα του δέρματος που μεταβάλλεται.
Χάρης Ζαβέρδας, Biomedical Data Analyst, InSyBio IKE
« Ανάλυση δεδομένων με ακρίβεια και χαμηλό κόστος»
Ο Χάρης Ζαβέρδας, Biomedical Data Analyst, InSyBio IKE, ανέπτυξε το θέμα : «InSyBio Suite: Μια πλατφόρμα ανάλυσης βιοϊατρικών δεδομένων με τεχνητή νοημοσύνη και η εφαρμογή της στη διάγνωση και πρόγνωση ασθενειών των οστών».
Όπως ανέφερε, μέχρι σήμερα το πρόβλημα είναι ότι τα υπάρχοντα μοντέλα πρόβλεψης των ασθενειών είναι ακριβά, χρειάζονται μεγάλο όγκο δεδομένων και εξαιρετικά περίπλοκα και είναι δύσχρηστα. Το πρόβλημα επιλύεται με την InSyBio Suite, μια πλατφόρμα ανάλυσης βιοιατρικών δεδομένων με την οποία μπορούμε να γλιτώσουμε έως και 80% περισσότερο χρόνο και χρήματα, υπάρχει ακρίβεια στην πρόβλεψη, απαιτεί λιγότερο όγκο δεδομένων και το σημαντικότερο απλοποιεί την διαδικασία ανάλυσης.
«Το πρόβλημα στην ανάλυση βιοϊτραικών δεδομένων, πέρα από περίπλοκη είναι και εξαιρετικά κοστοβόρα και εγκυμονεί κινδύνους στη διαδικασία. Τα διάφορα δεδομένα χρειάζονται διάφορα είδη ανάλυσης. Τα μοντέλα πρόβλεψης χρειάζονται πολλές ομάδες επιστημόνων για την ανάλυσή τους, καθιστώντας όμως περίπλοκη την διαδικασία» εξήγησε ο κ. Ζαβέρδας. Η InSyBio Suite απλοποιεί σημαντικά την όλη διαδικασία και επιταχύνει την ανάλυση των δεδομένων. Δέχεται ως είσοδο διάφορα είδη βιοϊτραικών δεδομένων και παρέχει την δυνατότητα ενδελεχούς ανάλυσης των δεδομένων. Με άλλα λόγια απλοποιεί την διαδικασία ανάλυσης και βοηθάει σημαντικά στην πρόβλεψη ασθενειών και δυσάρεστων καταστάσεων των ασθενών.
Κωνσταντίνος Ρισβάς, Ηλεκτρολόγος Μηχ. Και Μηχανικός Η/Υ, Συνεργάτης ΙΝ.ΒΙ.Σ.
Δημιουργώντας τρισδιάστατα μοντέλα οστικών κυττάρων
Ο Κωνσταντίνος Ρισβάς, Ηλεκτρολόγος Μηχ. Και Μηχανικός Η/Υ, Συνεργάτης ΙΝ.ΒΙ.Σ. ανέπτυξε το θέμα : «Αποκαλύπτοντας τα μυστικά του οστικού ιστού: Μοντελοποίηση ικριώματος οστών για τρισδιάστατη εκτύπωση». Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα Osteonet & Regeneration EU Projects που αποσκοπούν στη δημιουργία ενός διεπιστημονικού ερευνητικού δικτύου με ειδικούς από τους χώρους της τεχνολογίας και της ιατρικής με στόχο την εκπαίδευση της ομάδας τεχνολόγων και επιστημόνων για την εκμετάλλευση των χαρακτηριστικών 3Δ μοντέλων οστικών κυττάρων. Προαπαιτούμενο του προγράμματος είναι η μεταφορά γνώσης και προώθηση της καινοτομίας. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι με τα προγράμματα αυτά αναπτύσσονται αξιόπιστα και βιώσιμα 3Δ μοντέλα κυττάρων υγιών και γηρασμένων οστικών ιστών. Όλες αυτές οι διεργασίες σκοπεύουν ακόμα στην ενίσχυση της γνώσης σχετικά με γήρανση οστών, την βιολογία των οστών, την απόκριση οστών σε φάρμακα, την χρήση 3Δ μοντέλων κυττάρων. Οι κλινικές δοκιμές επικεντρώνονται σε βασικά / βιομηχανικά εργαστήρια έρευνας, στους κλάδους της φαρμακευτικής, της μηχανικής ιστών και της αναγεννητικής ιατρικής, και σε καινοτόμα πρωτόκολλα εξατομικευμένης και πιο αποτελεσματικής θεραπείας δυσλειτουργιών οστών σε ηλικιωμένους.
Εκείνο που λαμβάνεται υπόψη για τη δημιουργία ενός τεχνητού οστού είναι η γεωμετρία. Ειδικότερα το ποσοστό οστεοπόρωσης, ο αριθμός, η διάμετρος των πόρων καθώς και το πάχος του οστού. Μετά από αυτά τα δεδομένα εκείνο που προκύπτει είναι να γίνει τρισδιάστατη εκτύπωση ενός ικριώματος, να καλλιεργηθούν κύτταρα σε βιοαντιδραστήρα κ.α.