Η διασύνδεση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την Υγεία αναδείχτηκαν στη σχετική ημερίδα που διοργανώθηκε την Παρασκευή το απόγευμα στο ξενοδοχείο My Way στο πλαίσιο του 12ου Forum Υγεία. Την εκδήλωση οργάνωσαν ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσιοθεραπευτών, Περ. Τμ. Αχαΐας και Ηλείας και ο Σύλλογος Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος Κ.Υ. Χαλανδρίτσας.
Στον χαιρετισμό του ο εκδότης του «Σύμβουλου Επιχειρήσεων» Παναγιώτης Γιαλένιος τόνισε ότι : «Επιδιώξαμε να αναδειχτούν θέματα που αφορούν τις νέες τεχνολογίες και την Υγεία. Μας απασχολεί η επικαιρότητα της Υγείας και το ζήτημα της ψυχικής Υγείας, αλλά και ζητήματα που αφορούν τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Στη συνεδρία που σήμερα οργανώσαμε το θέμα που θέτουμε αφορά την Υγεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δίνοντας βάρος στις υγιείς πόλεις».
Χαιρετισμό απηύθυνε ο Αρχιμανδρίτης Θεόκλιτος Παντελίδης, εκ μέρους του Μητροπολίτη Πατρών Χρυσοστόμου και τόνισε ότι τα συμπεράσματα της εκδήλωσης θα πρέπει να ληφθούν ιδιαίτερα σοβαρά.
Ο Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Αχαΐας του κόμματος, τόνισε ότι το σημαντικό για την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι η εγγύτητα με την Υγεία. Γίνονται σημαντικές συζητήσεις για το εάν θα πρέπει να περάσει και ο τομέας της πρωτοβάθμιαw φροντίδας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ο ίδιος εμφανίστηκε θετικός στο να γίνει αυτό το βήμα.
Ο Γιάννης Καρβέλης, Διοικητής της 6ης ΥΠΕ, τόνισε ότι: « βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μεγάλο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου, αφορά τον καρκίνο του μαστού, τον καρκίνο του παχέως εντέρου και στα καρδιοαγγειακά νοσήματα. Η πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας μπορεί να αποτελέσει το συνδετικό κρίκο με την τοπική αυτοδιοίκηση και να υπηρετήσει ένα σημαντικό σκοπό».
Επίσης χαιρετισμό απηύθυνε διαδικτυακά ο Γιώργος Πατούλης, Πρόεδρος του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων και Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.
Ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης τόνισε μεταξύ αλλων ότι: « «Αυτό που λείπει είναι ότι δεν υπάρχει ένας κεντρικός σχεδιασμός. Δεν μπορούμε να εξαιρέσουμε την Υγεία από τον κεντρικό σχεδιασμό, εκχωρώντας αρμοδιότητες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση». Ο Δήμαρχος μίλησε επίσης και για την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της Υγείας σήμερα και υπογράμμισε ότι θα πρέπει να γίνουν γενναία βήματα για βελτίωση των συνθηκών»
O Γιώργος Μώρος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσιοθεραπευτών, Περ. Τμ. Αχαΐας και Ηλείας, στον χαιρετισμό του τόνισε ότι « ο φυσιοθεραπευτής είναι ο μόνος, πέρα από τους γιατρούς, που ασχολείται με τη λειτουργική αποκατάσταση του ασθενούς. Ένα ζητούμενο που υπάρχει είναι ότι υπάρχει ένα μεγάλο κενό στους ενήλικες νευρολογικούς ασθενείς. Δεν υπάρχουν ιδιωτικές και κρατικές δομές. Υπήρχε μια πρώτη σκέψη, οι φορείς και η Αυτοδιοίκηση να δημιουργήσουμε δομές που να απευθύνονται στην αποκατάσταση αυτών των ασθενών».
H Nταίζη Παπαθανασοπούλου, Κοινωνιολόγος & Κοινωνική Λειτουργός, Συντονίστρια του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων για τον Π.Ο.Υ., κεντρική ομιλήτρια της συνεδρίας αναφέρθηκε στις «Υγιείς πόλεις και Περιφέρειες στο δίκτυο του ΠΟΥ». Όπως είπε: « Το πρόγραμμα των υγιών πόλεων ιδρύθηκε το 1988. Από τότε μέχρι και το 1992 εφάρμοσαν μια μεθοδολογία για το πώς οι πόλεις επηρεάζουν την Υγεία. Οι πόλεις πλέον είναι 100 και μπαίνουν στη δοκιμασία να πιστοποιηθούν και να ακολουθήσουν συγκεκριμένες πολιτικές που θα είναι παράδειγμα για τις άλλες». Μέσω εθνικών δικτύων οι τοπικές αρχές έχουν πρόσβαση στη γνώση για τις υγιείς πόλεις. Φθάσαμε στο 2016 και στο παγκόσμιο συνέδριο προαγωγής Υγείας καθορίζονται οι τρεις παράγοντες προαγωγής υγείας. Ο πρώτος αφορά την Διοίκηση, ο δεύτερος αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ο τρίτος είναι η υγιής εγραμματοσύνη».
Ακολούθως εξήγησε ότι : «έχει μεγάλη σημασία ο τόπος που ζούμε, γιατί επηρεάζει την Υγεία τους. Όλο και περισσότερο θα έχουμε μεγαλύτερα ποσοστά. Από ένα μέγεθος και πάνω πρέπει να κάνουμε σημαντικές παρεμβάσεις για να μην υπάρχουν προβλήματα».
H Άννα Μαστοράκου, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας μίλησε για το «Οδοιπορικό ένταξης της ΠΔΕ στις Υγιείς Περιφέρειες».
«Υπάρχει μια τεχνογνωσία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για το πώς εισάγεις όλες αυτές τις πολιτικές. Η Ελλάδα έχει ιδιαιτερότητες ανά περιοχή και διαφορετικά χαρακτηριστικά» τόνισε η κ. Μαστοράκου.
Ακολούθως τόνισε ότι στόχοι για τον Παγκόσμιο Οργανισμο Υγείας είναι η εξασφάλιση καθολικής πρόσβασης σε ποιοτική περίθαλψη χωρίς οικονομικές δυσκολίας. Επίσης η προστασία από μια κατάστασης έκτακτης ανάγκης και η εξασφάλιση καλύτερης Υγείας και ευεξίας σε όλες τις ηλικίες.
Τόνισε ότι στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος υπάρχουν προβλήματα πρόσβασης στην Υγεία και το δίκτυο των υγιών Περιφερειών Υγείας (Regions for Health Network (RHN)) έρχεται να μειώσει αυτό το κενό.
«Γεωγραφικά έχουμε δυσκολίες πρόσβασης και αυτό είναι ζήτημα κράτους και Περιφέρειας. Οι Περιφέρειες διαχειρίζονται ευρωπαϊκά προγράμματα» τόνισε.
Σημείωσε ότι κατά την διάρκεια της πανδημίας έμεινε το μήνυμα στον πολίτη ότι μπορεί να παραγγείλει διαδικασίες, λόγω της αλληλεπίδρασης από απόσταση. Επίσης τόνισε ότι χρειάζεται δρόμος για να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουν οι πολίτες τα ζητήματα Υγείας και απαιτείται επανεκπαίδευση του πληθυσμού.
Ο Γρηγόρης Αλόκριος, MSc. Γενικός Ιατρός, Επιστημονικός Υπεύθυνος. Κ.Υ. Χαλανδρίτσας, μίλησε για την «Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας: Διαχείριση της αρρώστιας ή της υγείας;». Σημείωσε ότι η πρωτοβάθμια υγεία στη χώρα μας υστερεί στο να μπορεί να αντιμετωπίζει άμεσα περιστατικά και ασθενείς που δεν χρειάζεται να συρρέουν στα νοσοκομεία και οι ασθενείς στους διαδρόμους δημιουργώντας αναμονές. Ακολούθως αναφέρθηκε στην ανάγκη εμβολιασμού του πληθυσμού μέσω της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας η οποία παίζει καθοριστικό ρόλο στο να εξισορροπηθεί το σύστημα Υγείας. Ακολούθως επεσήμανε ότι η πρωτοβάθμια υγεία είναι σημαντική για την προσβασιμότητα και την προσπελασιμότητα του ασθενούς στις δομές υγείας και έχει ρόλο «φιλτραρίσματος» των περιστατικών.
Ο Ανάργυρος Δ. Μαριόλης, Πρόεδρος Ελληνικής Ακαδημίας Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής & Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας- Διευθυντής Κέντρου Υγείας Αρεόπολη μίλησε διαδικτυακά για την « δύναμη της σύμπραξης των φορέων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας».
« Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για τα δίκτυα της πρωτοβάθμιας Υγείας. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να αποκαλύπτεται ως μια τοπική κυβέρνηση. Δεδομένου ότι η λειτουργία της αυτή κατανέμεται σε πολλά όργανα. Την πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας πρέπει να την αναδείξουμε ως ευρύ κοινωνικό όραμα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τέλος ο Νίκος Καστρίνιος, Product Manager – Health, WINGS ICT Solutions, αναφέρθηκε στις καλές πρακτικές της εταιρείας και ειδικότερα το Starlit μια πλατφόρμα που δίνει τη δυνατότητα παροχής υπηρεσιών με πραγματικές μετρήσεις σε πραγματικό χρόνο. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται φορητό πιεσόμετρο, έξυπνο ρολόι, φορητό θερμόμετρο, σπιρόμετρο κ.α.
ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ VIDEO ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΣΤΟ
https://forumanaptixis.gr/conference/12o-Forum-igias/item/190