Σημαντικές ευκαιρίες να ενισχύσουν την παραγωγικότητά τους κατά 30%-50%, αξιοποιώντας την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) και καινοτομίες του «εργοστασίου του μέλλοντος». Σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα της Bain and Company, καθώς οι επιχειρήσεις μηχανολογικού εξοπλισμού δέχονται έντονες πιέσεις, όπως προκλήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, αυξανόμενες προσδοκίες πελατών και εντεινόμενο ανταγωνισμό, οι κορυφαίες εταιρείες του κλάδου επιδιώκουν να αξιοποιήσουν την καινοτομία.
Η ενσωμάτωση της ΤΝ κρίνεται ολοένα και περισσότερο ως επείγουσα από στελέχη επιχειρήσεων μηχανολογικού εξοπλισμού. Σύμφωνα με την έρευνα της Bain, 75% των στελεχών του ευρύτερου τομέα προηγμένης μεταποίησης δήλωσαν ότι η ενσωμάτωση αναδυόμενων τεχνολογιών, όπως η ΤΝ, είναι η κορυφαία προτεραιότητά τους, όσον αφορά τη Μηχανολογική Μελέτη και το R&D.
Ο τομέας βιομηχανικού εξοπλισμού μπορεί να επιτύχει έως και 50% αύξηση της παραγωγικότητας από τις καινοτομίες του “εργοστασίου του μέλλοντος”
Οι πρωτοπόροι του κλάδου χρησιμοποιούν την ΤΝ για την επίλυση κομβικών προβλημάτων στις προμήθειες, τη συναρμολόγηση, τη συντήρηση, τον ποιοτικό έλεγχο και τα logistics. Οι εταιρείες, που διαδραματίζουν ηγετικό ρόλο, βρίσκουν τις τεχνολογίες της ΤΝ ιδιαίτερα χρήσιμες για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της βιωσιμότητας της εφοδιαστικής αλυσίδας τους, ενόψει των συνεχόμενων μακροοικονομικών και γεωπολιτικών διαταραχών.
Στο μεταξύ, η Bain εντόπισε τρεις τομείς, στους οποίους οι εταιρείες αξιοποιούν επιτυχώς το GenAI σήμερα: την ελαχιστοποίηση των ελαττωμάτων και τη βελτίωση του ποιοτικού ελέγχου, την αύξηση της παραγωγικότητας και τη βελτιστοποίηση της διαχείρισης της αποθήκης.
Μετάβαση σε ψηφιακές λύσεις
Ο βιομηχανικός τομέας χρησιμοποιεί σήμερα περισσότερους μικροεπεξεργαστές και τεχνολογίες του Internet of Things (IoT) από κάθε άλλο τομέα, μια ένδειξη ότι οι εταιρείες μηχανολογικού εξοπλισμού ενσωματώνουν γρήγορα τις ψηφιακές λύσεις.
H ανάλυση της Bain καταδεικνύει ότι οι εταιρείες μηχανολογικού εξοπλισμού, που ηγούνται ήδη στον τομέα των ψηφιακών λύσεων, διπλασιάζουν τις αποδόσεις των μετοχών τους σε σύγκριση με τον μέσο όρο του κλάδου.
«Οι εταιρείες μηχανολογικού εξοπλισμού, που θα ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση των πελατών για ψηφιακές λύσεις, θα επιτύχουν υψηλότερα κέρδη, ενισχυμένη ικανοποίηση πελατών τους και αποτιμήσεις συγκρίσιμες με αυτές των εταιρειών λογισμικού», τονίζει η εταιρεία.
Αντί να παράγουν, κυρίως, τυποποιημένα φυσικά προϊόντα, η σημερινή έκθεση διαπιστώνει ότι πολλές εταιρείες αναπτύσσουν εξατομικευμένες ψηφιακές λύσεις για τους πελάτες προσαρμοσμένες σε συγκεκριμένους κλάδους. Με αυτήν τη στροφή, οι εταιρείες επικεντρώνονται σε μικρότερο αριθμό πελατών σε συγκεκριμένα τμήματα του κλάδου, αυξάνοντας το εύρος των προσφορών προς αυτούς τους πελάτες.
Η Bain καταλήγει ότι στο μέλλον οι εταιρείες μηχανολογικού εξοπλισμού θα σχεδιάζουν προϊόντα με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, θα πωλούν περισσότερα προϊόντα ως υπηρεσίες και θα αξιοποιούν τις κυκλικές αγορές. Και οι τρεις προσεγγίσεις μπορούν να υποστηρίξουν ένα κυκλικό επιχειρηματικό μοντέλο.
(πηγή: www.sepe.gr)