Με στόχο τη συνέχιση εργασίας των ανθρώπων της ΚοινΣΕπ «Οι Γέφυρες» μετά και το κλείσιμο του καταστήματος στην οδό Πατρέως με αφορμή το κυλικείο στο προαύλιο του Αρσακείου που πρόκειται να δημοπρατηθεί ο ΣΟΨΥ ΠΑΤΡΑΣ απέστειλε επιστολή προς τον δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη.
Όπως αναφέρεται στην επιστολή:
“Κύριε Δήμαρχε,
Πριν ενάμιση χρόνο περίπου όλο το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΟΨΥ ΠΑΤΡΑΣ σύσσωμο και η Διοικούσα Επιτροπή της Κοιν.Σ.Επ. Ένταξης Οι Γέφυρες, παρουσία του Προέδρου της ΠΟΜΑμεΑ κυρίου Χαροκόπου Αντώνη, σας επισκεφτήκαμε στο γραφείο σας, στο Δημοτικό Μέγαρο. Ο λόγος της συνάντησης μας ήταν ένας και μοναδικός. Τι μπορούμε να κάνουμε από κοινού ώστε οι άνθρωποι της ΚοινΣΕπ Οι Γέφυρες (ψυχικά ασθενείς) θα συνεχίσουν να έχουν δουλειά μετά το κλείσιμο του καταστήματος επί της οδού Πατρέως 86. Παρουσία της Αντιδημάρχου κυρίας Τογιοπούλου Αναστασίας μας παραθέσατε τις απόψεις σας, οι οποίες ήταν οι εξής:
- Δεν έχει προβλεφθεί στο χώρο του Αρσακείου, Κυλικείο.
- Είχατε τις αμφιβολίες σας, σχετικά με το εάν θα μπορούν τα άτομα με ψυχιατρική εμπειρία να εργαστούν στον συγκεκριμένο χώρο.
- Προσπαθούσατε με κάθε τρόπο, με τη βοήθεια της κα Αντιδημάρχου Τογιοπούλου Αναστασίας (νομικός στο επάγγελμα) να ερμηνεύσετε το νόμο που διέπει τις ΚοινΣΕπ Ένταξης και ΚοιΣΠΕ για απευθείας ανάθεση άνευ διαγωνισμού.
- Υποσχεθήκατε ότι εάν υπάρξει χώρος προβλεπόμενος για κυλικείο θα προτιμηθεί η ΚοινΣΕπ Ένταξης Οι Γέφυρες (σχολιάσατε ότι οι περισσότεροι δημοτικοί υπάλληλοι φέρνουν το καφέ μαζί τους και δεν είστε σίγουρος και εσείς και η παράταξή σας ότι θα δημιουργηθεί χώρος κυλικείου στο Αρσάκειο)
Οι συζητήσεις αυτές, πραγματοποιήθηκαν προεκλογικά πριν τη νέα σας θητεία.
Μαθαίνουμε το Σάββατο 8 Ιουνίου 2024 το μεσημέρι, ότι δημοπρατείται ο χώρος του κυλικείου του Αρσακείου.
Λυπούμεθα κύριε Δήμαρχε διότι για ακόμη μία φορά διαπιστώνουμε ότι η ψυχοκοινωνική και επαγγελματική αποκατάσταση των ψυχικά ασθενών για εσάς είναι ανύπαρκτη.
Συνηθίζετε τις προτάσεις που σας καταθέτουμε κατά καιρούς να τις δημοσιοποιείτε πολύ πριν από εμάς στα ΜΜΕ. Ένα κομμάτι που μας πονάει ιδιαίτερα, διότι όπως γνωρίζετε προσπαθούμε να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας (Κοινωνία Πάτρας με το καλύτερο δυνατό τρόπο στα ψυχιατρικά νοσήματα που δυστυχώς αυξάνονται καθημερινά χωρίς να υπολογίζετε τις παραπομπές που οι δικές σας υπηρεσίες μας στέλνουν καθημερινά.
Κύριε Δήμαρχε, πρέπει επιτέλους να καταλάβετε ότι οι συμπολίτες μας με ψυχιατρική εμπειρία είναι υπαρκτοί, είναι συνάνθρωποι, είναι εδώ, είναι μαζί μας, είναι μέσα στην κοινωνία μας, Ψηφίζουν, Απαιτούν, Δικαιούνται. Να γνωρίζετε ότι το θέμα αυτό θα δοθεί στα ΜΜΕ για τη συμπεριφορά σας”.
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΠΑΤΡΑΣ
Με ανακοίνωσή της η Δημοτική αρχή Πάτρα απαντα ως εξής στο ΣΟΨΥ Πάτρας και στην πρόεδρό του: ανακοίνωσης.
“Η κα. Χριστίνα Μπίκου, Πρόεδρος του Συλλόγου Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία – ΣΟΨΥ Πάτρας, «θυμίζει» δήθεν στο Δήμαρχο, ότι στην πόλη υπάρχουν οι ψυχικά πάσχοντες, υπενθύμιση που τη συνδέει με την παραχώρηση του κυλικείου του Δημαρχείου για διαχείριση στο ΣΟΨΥ.
Μάλλον δεν βγήκαν τα απαραίτητα συμπεράσματα απ’ το κλείσιμο του καφέ «Γέφυρες», για το οποίο φτάσαμε στο σημείο να κατηγορούνται οι πατρινοί για έλλειψη στήριξης, γιατί δεν προτιμούσαν τις «Γέφυρες» σε σχέση με άλλες καφετέριες!
Δεν κατάλαβε ούτε τότε η κα. Μπίκου, ότι η εργασία και η προστασία των ψυχικά πασχόντων δεν μπορεί να αφήνεται στους νόμους της αγοράς, στο άνοιγμα καφέ και κυλικείων και ότι χρειάζεται ολόπλευρη στήριξη από το κράτος, εξασφάλιση μόνιμης και σταθερής δουλειάς, που είναι βασικό στοιχείο της κοινωνικής ένταξης των πασχόντων.
Της υπενθυμίζουμε, λοιπόν, με τη σειρά μας, ότι ο αγώνας για πρόληψη, θεραπεία, εργασία, κοινωνική ένταξη, ολόπλευρη στήριξη των ψυχικά πασχόντων, δεν μπορεί να στηρίζεται σε ΜΚΟ και ΚοινΣΕΠ, ούτε στην επιχειρηματική δραστηριότητα –ακόμα και όταν αυτή βαφτίζεται «κοινωνική».
Αυτό που χρειαζόμαστε είναι η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου ενιαίου δικτύου δομών ψυχικής υγείας, κεντρικά σχεδιασμένου, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους και απαλλαγμένου από κάθε είδους επιχειρηματική δραστηριότητα, στο πλαίσιο μιας κοινωνίας που θα λειτουργεί με άξονα τις λαϊκές ανάγκες”.