Του Παναγιώτη Γιαλένιου, εκδότη του «Συμβούλου Επιχειρήσεων» και του symboulos.gr
Σημερινές ( 17/6) πρωινές φωτογραφίες του πεζόδρομου της Ρήγα Φεραίου στην Πάτρα, σε κάποια από τα πολυσύχναστα τμήματά της . Τα τραπεζοκαθίσματα έχουν μαζευτεί στα όρια του προ του κορωνοϊού κανονισμού. Η εικόνα σε συνδυασμό και με την αισθητική του πεζόδρομου δεν ικανοποιεί, και το ίδιο θα ισχύει και ώρες με κόσμο στον πεζόδρομο.
Προφανώς και το προηγούμενο διάστημα κάποιοι καταστηματάρχες το είχαν παρακάνει κλείνοντας με τις επιπλέον σειρές τραπεζοκαθισμάτων σχεδόν όλο το δρόμο και καταργώντας στην ουσία και τα δικαιώματα των πεζών. Τα ίδια και χειρότερα στον άλλο πολυσύχναστο πεζόδρομο της πόλης, την Ηφαίστου, ιδίως τις βραδυνές ώρες.
Ρωτήσαμε το chatgpt τι ισχύει στους πεζόδρομους των μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων με τα τραπεζοκαθίσματα .Ιδού μια απάντησή του :
Στις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, τα τραπεζοκαθίσματα στους πεζοδρόμους επιτρέπονται βάσει συγκεκριμένων κανονισμών και διαδικασιών που εξασφαλίζουν την αρμονική συνύπαρξη των επιχειρήσεων εστίασης και των πεζών. Παρακάτω παραθέτω τις βασικές αρχές και κανονισμούς που συνήθως εφαρμόζονται:
- Άδειες Χρήσης Χώρου: Οι επιχειρήσεις πρέπει να υποβάλουν αίτηση για άδεια χρήσης του δημόσιου χώρου. Η άδεια αυτή εκδίδεται από τις δημοτικές αρχές και συνήθως περιλαμβάνει συγκεκριμένους όρους σχετικά με τη θέση, το μέγεθος και τη διάταξη των τραπεζοκαθισμάτων.
- Ασφάλεια και Προσβασιμότητα: Πρέπει να διασφαλίζεται η ασφάλεια των πεζών και η απρόσκοπτη πρόσβαση για άτομα με αναπηρίες. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να παραμένει ελεύθερος χώρος στον πεζόδρομο για τη διέλευση των πεζών, καθώς και για την πρόσβαση σε κτίρια και άλλες εγκαταστάσεις.
- Κανονισμοί Υγιεινής: Οι επιχειρήσεις εστίασης οφείλουν να τηρούν αυστηρούς κανονισμούς υγιεινής για τον χώρο όπου τοποθετούνται τα τραπεζοκαθίσματα, εξασφαλίζοντας ότι ο χώρος διατηρείται καθαρός και τακτοποιημένος.
- Κανονισμοί Ωραρίου: Υπάρχουν συνήθως περιορισμοί σχετικά με το ωράριο λειτουργίας των εξωτερικών τραπεζοκαθισμάτων, ώστε να μειώνεται η ηχορύπανση και να διατηρείται η ησυχία σε κατοικημένες περιοχές.
- Εμφάνιση και Αισθητική: Οι δημοτικές αρχές μπορεί να θέτουν συγκεκριμένους κανονισμούς σχετικά με την εμφάνιση και την αισθητική των τραπεζοκαθισμάτων, ώστε να διασφαλίζεται η αρμονία με την αρχιτεκτονική και το χαρακτήρα της περιοχής.
- Τέλη Χρήσης: Οι επιχειρήσεις συνήθως πληρώνουν ένα ετήσιο τέλος για τη χρήση του δημόσιου χώρου, το οποίο μπορεί να εξαρτάται από το μέγεθος του χώρου που καταλαμβάνουν.
Αυτές οι πρακτικές και κανονισμοί διαφέρουν από πόλη σε πόλη, αλλά η βασική φιλοσοφία παραμένει η ίδια: να υποστηριχθούν οι επιχειρήσεις εστίασης ενώ ταυτόχρονα να διατηρείται η ποιότητα ζωής και η λειτουργικότητα των δημόσιων χώρων.
Τα πολύ λογικά παραπάνω θεωρούμε ότι είναι η βάση συζήτησης δήμου και εκπροσώπων της εστίασης. Και βεβαίως να ληφθεί υπόψη ότι οι κανονισμοί δεν αφορούν πεζόδρομους αλα καρτ αλλά το σύνολο της πόλης και την αισθητική της. Και η επιχειρηματικότητα και τα προβλήματά της δεν πρέπει να εστιάζονται σε αυτά των ολίγων αλλά των πολλών του χώρου.
Να αναζητηθεί η χρυσή τομή επομένως . Που δεν βρίσκεται ούτε στην πριν πέντε χρόνια περιόδο της πόλης αλλά ούτε και σε μια περίοδο όπου ο καθένας κάνει ότι θέλει.
Στο τέλος ας ρωτηθούν με ένα εύκολο αλλά ουσιώδες ερωτηματολόγιο και οι πολίτες.
ΙΔΟΥ ΤΙ ΜΠΟΡΈΙ ΝΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ