Υπογράφηκε χθες η σύμβαση του έργου εγγειοβελτιωτικές παρεμβάσεις των Παραλίμνιων Περιοχών Αμβρακίας – Αμφιλοχίας και Βάλτου στην Αντιπεριφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στο Μεσολόγγι.
Στην τελετή υπογραφής ήταν παρόντες ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Υποδομές, Νίκος Ταχιάος, o Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Κωνσταντίνος Μαγουλάς ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Δήμαρχος της Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου, Σπύρος Διαμαντόπουλος, ο Αναστάσιος Αρανίτης, Γενικός Διευθυντής του ομίλου Intrakat, o Aντώνης Κοτσώνης Γενικός Διευθυντής Υδραυλικών, Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών και η Γεωργία Καστραντά, Διευθύντρια Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Έργων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, στο Μεσολόγγι, για να δρομολογήσουμε την υλοποίηση ενός ακόμη σπουδαίου έργου για την Αιτωλοακαρνανία. Τις εγγειοβελτιωτικές παρεμβάσεις των Παραλίμνιων Περιοχών Αμβρακίας – Αμφιλοχίας και Βάλτου», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, επισημαίνοντας ότι με την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων, θα αρδεύονται 33.500 στρέμματα καθαρής έκτασης.
Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών σημείωσε ότι πρόκειται για το 4ο μεγάλο έργο στην Αιτωλοακαρνανία από την αρχή του έτους
Το εγγειοβελτιωτικό έργο περιλαμβάνει αρδευτικά και αντιπλημμυρικά έργα, έργα αποχέτευσης – αποστράγγισης και μεταφοράς και διανομής νερού για άρδευση, καθώς και πρόβλεψη για την εξυπηρέτηση των αναγκών της περιοχής, μελλοντικά. Η σύμβαση αποτελείται από δύο σημαντικά εγγειοβελτιωτικά υποέργα: Των παραλίμνιων περιοχών Αμβρακίας και Αμφιλοχίας και των περιοχών της επαρχίας Βάλτου, δηλαδή μίας γεωγραφικής ζώνης με σπάνιο, υδάτινο πλούτο. Η ευρύτερη περιοχή του έργου βρίσκεται δυτικά του Αχελώου και περιλαμβάνει τις περιοχές Αµβρακίας – Αµφιλοχίας, Κατούνας – Κονοπίνας και Βάλτου και βρίσκεται στα διοικητικά όρια των Δήμων Αμφιλοχίας και Ξηρόμερου.
Συνολικά, στο πλαίσιο του έργου θα κατασκευαστούν μία λιμνοδεξαμενή ωφέλιμου όγκου 17.000 κυβικών μέτρων, 9 δεξαμενές, 3 αντλιοστάσια, 46 τάφροι,121 χλμ. αγωγών για μεταφορά και διανομή νερού σε 11 ζώνες άρδευσης, και πολλά ακόμη συνοδά έργα, όπως αντιπλημμυρικά – αποχετευτικά δίκτυα, οχετοί, διευθετήσεις ρεμάτων, αγροτικά δίκτυα κτλ. Τα έργα θα εκτείνονται σε μία ιδιαίτερα μεγάλη περιοχή που προσεγγίζει τα 38.000 στρέμματα και με την ολοκλήρωσή τους θα αρδεύονται με σύγχρονο τρόπο πάνω από 33.000 στρέμματα γης στην Αμβρακία και την περιοχή της επαρχίας Βάλτου, διευκολύνοντας έτσι την αξιοποίηση της γεωργικής περιοχής, στην οποία περιλαμβάνονται σημαντικές καλλιεργήσιμες εκτάσεις, με ελαιώνες, οπωρώνες κτλ. Σημειώνεται ότι οι συνολικές ανάγκες σε νερό για την άρδευση των συγκεκριμένων έργων ανέρχονται σε πάνω από 9 εκατ. κυβικά μέτρα νερού.
Xθες το μεσημέρι η ηγεσία του Υπουργείο επισκέφθηκε το Κέντρο Λειτουργίας της Ολυμπίας Οδού στο Ρίο και την υποδέχτηκε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ολυμπίας Οδού, Παναγιώτης Παπανικόλας και εκπρόσωποι των αρμόδιων κατασκευαστών που ακολούθως τους ενημέρωσαν για την πρόοδο της κατασκευής της Πατρών- Πύργου.