Σύσκεψη υπό τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Στρατάκο, καθώς επίσης τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΕΦΕΤ και του ΕΛΓΟ – Δήμητρα πραγματοποιείται σήμερα Κυριακή 28 Ιουλίου 2024 στην Πάτρα για τη λήψη έκτακτων μέτρων σχετικά με την εξέλιξη της νόσου της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών.
Η σύσκεψη πραγματοποιείται απο τις 10 το πρωί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπου έχουν κληθεί οι συναρμόδιες υπηρεσίες.
Στο symboulos.gr μιλώντας με ειδικούς για το πρόβλημα διαπιστώνουμε ότι δεν αφορά μεμονωμένες περιοχές αλλά λόγω των πολλών τρόπων μετάδοσής του ,εν δυνάμει υπάρχει τεράστιος κίνδυνος συνολικά για την κτηνοτροφία της χώρας και προφανώς της Δυτικής Ελλάδας.
Βεβαίως αυτό που πολλές φορές μας τονίζουν είναι ότι η νόσος δεν μεταδίδεται με κανέναν τρόπο στον άνθρωπο και αυτό είναι το καθησυχαστικό μήνυμα των ειδικών, κάτι που θα προκύψει και απο την σημερινή σύσκεψη στην Περιφέρεια.
Αυτό που κυρίως μας επισημαίνουν ειδικοί για τον τρόπο μετάδοσης της νόσου είναι ότι αυτή γίνεται μέσω άμεσης επαφής μεταξύ μολυσμένων και υγιών ζώων, καθώς και μέσω της εισπνοής αερομεταφερόμενων σταγονιδίων. Η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα σε περιοχές με υψηλή συγκέντρωση ζώων, ιδιαίτερα σε αγορές ή κατά την μεταφορά των ζώων. Και στη μετάδοση μεσω μεταφοράς θα πρέπει να προστεθούν και όλες οι δράσεις μεταφοράς που σχετίζονται με την κτηνοτροφία όπως είναι η εφοδιαστική αλυσίδα σε αυτήν, η καθημερινή συλλογή γάλακτος κλπ.
Λόγω αυτών των κινδύνων που αφορούν το ζωικό κεφάλαιο της χώρας μας οι κτηνοτρόφοι θα πρέπενα είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Πόσο μάλλον που πέραν της απώλειας του ζωικού κεφαλαίου η αναπλήρωσή του που απαιτεί χρόνο και χρήμα. Οπως όμως τονίζουν σε διάφορα ρεπορταζ πληγέντες κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας σε καμία περίπτωση όλη αυτή η διαδικασία δεν καλύπτεται απο τα ποσά αποζημίωσης ανα ζώο που γίνονται γνωστά απο τις αρμόδιες υπηρεσίες.
ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΣΧΕΤΙΚΆ ΜΕ ΤΗ ΝΟΣΟ ΤΗΣ ΠΑΝΩΛΗΣ ΣΕ ΜΙΚΡΑ ΜΥΡΗΚΑΣΤΙΚΑ
Κοινή ανακοίνωση Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ΠΑΣΟΚ -Κινήματος Αλλαγής και των βουλευτών Μανόλη Χνάρη – Χριστίνας Σταρακά, υπεύθυνων Κ.Τ.Ε. Αγροτικής Ανάπτυξης
Η εμφάνιση για πρώτη φορά στη χώρα μας και συγκεκριμένα στην περιοχή της Θεσσαλίας, κρουσμάτων πανώλης σε αίγες και πρόβατα έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους Έλληνες κτηνοτρόφους.
Η αιγοπροβατοτροφία, σημαντικός κλάδος της ελληνικής κτηνοτροφίας, συμβάλλει σημαντικά στη διατροφική ασφάλεια της πατρίδας μας, στηρίζει την τοπική οικονομία των ορεινών και ημιορεινών περιοχών και από την εκτροφή και την υγεία των ζώων εξαρτάται απόλυτα το εθνικό μας προϊόν, η φέτα.
Παρόλο που δεν προσβάλει τον άνθρωπο και δεν αφορά άμεσα τη δημόσια υγεία, πρόκειται για ένα σοβαρό νόσημα με σοβαρές απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο και την εθνική οικονομία.
Μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί αυτή η εξέλιξη στη Θεσσαλία, καθώς ο κτηνοτροφικός κόσμος μετά την καταστροφή του Daniel προσπαθεί να αποκαταστήσει το ζωικό του κεφάλαιο όπως μπορεί χωρίς καμία οικονομική βοήθεια από τους κρατικούς φορείς.
Οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για την «άμεση» αποκατάσταση του ζωικού κεφαλαίου από αξιόπιστες αγορές αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι στη τύχη τους.
Τα τελευταία χρόνια, η υποστελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών και οι μειωμένοι αριθμητικά κτηνιατρικοί έλεγχοι στα σημεία εισόδου της χώρας έχουν επιτρέψει την εμφάνιση σημαντικών ζωονόσων ασθενειών. Η επιστράτευση κτηνιάτρων από το ΥΠΑΑΤ χωρίς να τους χορηγείται το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας είναι ενδεικτικό της κυβερνητικής προχειρότητας.
Στον φράχτη των συνόρων μας υπάρχει μια «τρύπα» κυβερνητικής αδιαφορίας που επέτρεψε παλιότερα την ευλογιά των προβάτων, τη γρίπη των πτηνών, τον καταρροϊκό πυρετό, την αφρικανική πανώλη των χοίρων, την οζώδη νόσο των βοοειδών και πρόσφατα την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών να εισέλθουν στη χώρα μας.
Σε όλο το δυστοπικό και καταστροφικό περιβάλλον προστίθεται το γεγονός ότι οι κτηνοτρόφοι των οποίων τα ζώα θανατώνονται υποχρεωτικά λόγω εφαρμογής των μέτρων “stamping out” αποζημιώνονται με ελάχιστα ποσά, που δεν επαρκούν ούτε για την αποκατάσταση του ζωικού κεφαλαίου και φυσικά για την απώλεια εισοδήματος. Αλήθεια στην κυβέρνηση δεν τους απασχολεί πως θα καταφέρουν να ζήσουν αυτές οι κτηνοτροφικές οικογένειες;
Όλες αυτές οι πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας είναι καταστροφικές για την κτηνοτροφία της χώρας και όσο παρατείνονται είναι αμφίβολο πλέον εάν είναι αντιστρέψιμες.
Η κυβέρνηση από παρατηρητής της κατάστασης οφείλει να προσγειωθεί στη πραγματικότητα πριν γιγαντωθεί το φαινόμενο. Κυρίως, όμως, πρέπει να μας δώσει εξηγήσεις τόσο για του ανύπαρκτους ελέγχους των συνόρων καθώς και για τα μέτρα που θα λάβει σε συνεργασία με την Ε.Ε. για την καταπολέμηση του φαινομένου.
Για το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής η προστασία της δημόσιας υγείας με συστηματικούς κτηνιατρικούς ελέγχους, η διατήρηση της καλής διαβίωσης των ζώων, η υποστήριξη των κτηνοτρόφων για τα ζώα που απεβίωσαν λόγω της πανώλης καθώς και για όσα ζώα θα βρίσκονται σε περιορισμό, η εξασφάλιση της ασφάλειας των ζωικών προϊόντων από τις παράνομες ελληνοποιήσεις, η ενίσχυση των κτηνιατρικών υπηρεσιών με επιστημονικό προσωπικό, είναι οι βασικοί πυλώνες πάνω στους οποίους χτίζουμε τις βάσεις για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου και για την αποφυγή παρόμοιων καταστάσεων στο μέλλον.