Υπαρκτός ο κίνδυνος απώλειας του ζωικού κεφαλαίου της Αχαΐας σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος πανώλης! Δεν είναι υπερβολή, αλλά η οδυνηρή πραγματικότητα, αφού σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος πανώλης σε ένα κοπάδι, η εντολή που δίνεται, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα που ακολουθούνται, είναι να θανατώνονται.
Σε 35 ανέρχονται πλέον τα κρούσματα της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών μετά και από νέα αποτελέσματα των ελέγχων που πραγματοποιούνται από τα αρμόδια συνεργασία του ΥΠΑΑΤ.
Σύμφωνα με στοιχεία από το ΥΠΑΑΤ, νέα κρούσματα εντοπίστηκαν σε κτηνοτροφικές μονάδες στο Βαρθολομιό και στη Νεμούντα της Ηλείας και στη Βόνιτσα.
Αναμένονται επίσης τα αποτελέσματα των δειγμάτων από κτηνοτροφική μονάδα της Κομοτηνής, με τις πρώτες κλινικές ενδείξεις να είναι θετικές.
Μέχρι σήμερα έχουν διαπιστωθεί κρούσματα σε 35 εκτροφές σε όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα ζώα που έχουν θανατωθεί έως τώρα ανέρχονται σε 13 χιλιάδες, αλλά όπως είναι λογικό ο συγκεκριμένος αριθμός αναμένεται να αυξηθεί.
Του Γιώργου Ηλιόπουλου
Ήδη στην Θεσσαλία έχουν θανατωθεί 8000 αιγοπρόβατα μετά τον εντοπισμό των πρώτων κρουσμάτων.Επίσης κρούσμα βρέθηκε στην Κόρινθο και αυτό προκαλεί ανησυχία στις τοπικές υγειονομικές αρχές. Ωστόσο στην Αχαΐα μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κρούσμα, την ώρα που οι έλεγχοι έχουν πυκνώσει. Την Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024 πραγματοποιήθηκαν επιτόπιες επισκέψεις «σε 18 εκτροφές αιγοπροβάτων της περιοχής, ελέγχθηκαν κλινικά 2796 ζώα και ελήφθησαν 47 αιμοδείγματα που θα αποσταλούν στο Κτηνιατρικό Εργαστήριο Αναφοράς στην Αθήνα. Ταυτόχρονα συνεχίζονται οι κλινικές διερευνήσεις βάση επιδημιολογικής διερεύνησης σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Από τα έως τώρα ευρήματα δεν έχει προκύψει κανένα κρούσμα στην Περιφέρεια», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Απαγόρευση μετακίνησης σε όλη την χώρα Την απαγόρευση της μετακίνησης αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, την πάχυνση και τη σφαγή, σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια αποφάσισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας μετά τα κρούσματα πανώλης που εντοπίστηκαν στη Θεσσαλία και την Κόρινθο. Η απόφαση ελήφθη για προληπτικούς λόγους έχοντας ως στόχο τον περιορισμό εξάπλωσης και εκρίζωση της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, οι αρμόδιες υπηρεσίες, σε συνεργασία με τις Περιφέρειες συνεχίζουν την επιδημιολογική έρευνα σχετικά με την προέλευση των κρουσμάτων, αλλά και με την διαδρομή πιθανόν υπόπτων εισαγωγών.
Α. Φιλιας: «Δεν κινδυνεύουν οι καταναλωτές»
Μιλώντας στον «Σ.Ε.» ο Ανδρέας Φίλιας, Aντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, αναφέρει ότι: «Γίνονται έλεγχοι στην περιοχή της Κορινθίας και εργαστηριακοί και κλινικοί. Ο αποκλεισμός της μεταφοράς των αιγοπροβάτων είναι ένα μέτρο που προβλέπεται στην ελληνική αλλά και την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η επιστημονική κοινότητα το αποφάσισε και εμείς κάνουμε τον συντονισμό στην εφαρμογή αυτών των πρωτοκόλλων με στόχο την εξαφάνιση της νόσου». Πρόκειται πάντως για νόσο που δεν υπήρχε μέχρι σήμερα στην Ελλάδα και εάν ενδημήσει θα υπάρξει μεγάλη απώλεια σε ζωικό κεφάλαιο και θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα τόσο στην παραγωγή όσο και στην εξαγωγή προϊόντων στο εξωτερικό. Ο κ. Φίλιας ξεκαθαρίζει επίσης ότι η κατανάλωση τέτοιου κρέατος δεν είναι επιβλαβής για τον άνθρωπο. «Δεν είναι μια νόσο που προσβάλει τον άνθρωπο. Οι καταναλωτές να πηγαίνουν να ψωνίζουν κανονικά, ελέγχοντας όμως στοιχειωδώς εάν το σφάγιο έχει καρτελάκι. Αυτοί που λαμβάνουν συγκεκριμένες οδηγίες είναι οι κτηνοτρόφοι. Έχουμε ενημερώσει τους κτηνοτρόφους σε Αχαΐα, Δυτική Αχαΐα, Καλάβρυτα και Πύργο για τη νόσο». Μεγάλη όμως αγωνία επικρατεί για το ζωικό κεφάλαιο της περιοχής. «Δεν έχουμε κρούσμα επιβεβαιωμένο στην Αχαΐα. Το πρόβλημα όμως είναι ότι εάν εντοπιστεί έστω και ένα κρούσμα σφάζεται όλος ο πληθυσμός…» εξηγεί ο κ. Φίλιας.
Α. Τσάκωνας: «Μεγάλος ο χρόνος επώασης»
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος Aναστάσιος Τσάκωνας εξηγεί ότι δυστυχώς χρειάζονται 21 ημέρες για την επώαση της νόσου, δηλαδή από τη στιγμή που το ζώοπο θα παρουσιάσει συμπτώματα. «Αυτό έχει ένα μεγάλο κενό στο πότε θα δούμε τα συμπτώματα. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο ένα κρούσμα στην Κορινθία. Και δεν επιτρέπεται εφησυχασμός. Το πρόβλημα προέκυψε με τη μεταφορά ζώων μέσω Ρουμανίας όπου εκεί υπάρχει πανώλη. Αυτά τα ζώα είχαν έρθει στην χώρα μας και συγκεκριμένα στη Θεσσαλία ως παχυνόμενα για σφαγή. Δυστυχώς ο έμπορος αυτός τα έχει πουλήσει τα ζώα χωρίς χαρτιά, επειδή ακριβώς ήταν παχυνόμενα. Δεν μπορούμε πλέον να κάνουμε ιχνηλασιμότητα της νόσου και γι’ αυτό δεν ξέρουμε το μέγεθος του προβλήματος. Ενδέχεται να σταματήσει εδώ, ενδέχεται όμως το πρόβλημα να είναι τεράστιο» αναφέρει στον «Σ.Ε.». Με δεδομένο πάντως ότι αυτή την περίοδο έχουν απαγορευτεί οι σφαγές ζώων, είναι πιθανή μια άνοδο στην τιμή πώλησης του κρέατος. Και η απαγόρευση σφαγής έγινε λόγω της απαγόρευσης μεταφοράς των ζώων. «Δεν ξέρουμε ποιο είναι το μέγεθος της ζημίας. Έχουμε 20 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην χώρα και σφάχτηκαν 8000 πρόβατα στη Θεσσαλία. Φανταστείτε τι θα γίνει εάν γίνουν 200 τα κρούσματα», ξεκαθαρίζει ο κ. Φίλιας. Η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών προκαλείται από τον ιό PPRV και μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τα ζώα που μολύνει. Τα κύρια συμπτώματα περιλαμβάνουν: Υψηλό πυρετό, Έλκη στο στόμα, Διάρροια, Βήχα και δυσκολία στην αναπνοή, Εκκρίσεις από τα μάτια και τη μύτη. «Πρέπει πάντως να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα για την ανθρώπινη υγεία. Ακόμη και μολυσμένο κρέας να καταναλώσουμε δεν έχουμε κανένα θέμα γαιτί δεν μεταφέρεται στον άνθρωπο!», ξεκαθαρίζει ο κ. Τσάκωνας από την πλευρά του.
Γ. Βεσκούκης: «Αγωνία για τους κτηνοτρόφους»
Ο Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης, Κτηνοτροφίας και Αλιείας του Δήμου Δυτικής Αχαΐας Γιώργος Βεσκούκης, μιλώντας στον «Σ.Ε.» εξηγεί ότι: «Δεν υπάρχει κανένα κρούσμα στην περιοχή. Έχουν γίνει επισταμένοι έλεγχοι. Το ζήτημα μας καίει γιατί οι κτηνοτρόφοι είναι χιλιάδες. Περισσότερα είναι τα αιγοπρόβατα και γι΄αυτό αγωνιούμε, μήπως υπάρξουν σοβαρά κρούσματα».
Π. Σατολιάς: «Ζωτικής σημασίας η εξέλιξη της νόσου»
Ο Παύλος Σατολιάς Πρόεδρος του ΔΣ του Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων και κτηνοτρόφος μιλώντας στον «Σ.Ε.» σημειώνει ότι: « Στα Καλάβρυτα έχουν γίνει σημαντικοί έλεγχοι και ευτυχώς μέχρι στιγμής στα πρόβατα της περιοχής δεν έχει εντοπιστεί κρούσμα. Εάν εντοπιστεί κρούσμα μπαίνει σε καραντίνα ο στάβλος και σφάζονται όλα τα ζώα και απολυμαίνεται η γύρω περιοχή. Οι κτηνοτρόφοι στην περιοχή είναι πάνω από 1000 και οι περισσότεροι είναι μέλη του συνεταιρισμού, οπότε είναι ζωτικής σημασίας για την περιοχή μας το τι θα ακολουθήσει».