Του Παναγιώτη Γιαλένιου εκδότη του «Σύμβουλου Επιχειρήσεων» και του symboulos.gr
Ορισμένες πρώτες παρατηρήσεις μας επί της πρότασης του υποψήφιου πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ Κινήματος Αλλαγής και Δήμαρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα προς τους συνυποψήφιούς του για την ηγεσία του Κινήματος με σκοπό να εκπονηθεί «σχέδιο για τη διάσωση της Αττικής» μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ετών:
- Αρχικά αποτελεί ουσιαστική και χρήσιμη κοινωνικά πρόταση. Ακουμπά μια πραγματική ανάγκη εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών στην πληγωμένη Αττική και εκατομμυρίων σε όλο το λεκανοπέδιο, που η ποιότητα ζωής και η υγεία τους θίγονται σοβαρά από τις φυσικές καταστροφές στον τόπο τους. Υπό την έννοια αυτή ξεπερνά τα όρια μιας εσωκομματικής διαμάχης και ακουμπά πραγματικές ανάγκες- στα όρια της επιβίωσής του- σε ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας
- Είναι έξυπνη πολιτικά πρόταση τόσο στο εσωκομματικό έδαφος όσο και στο ευρύτερο πολιτικό σκηνικό. Θεωρούμε, παρά τους όποιους αστερίσκους εγερθούν, ότι πολύ δύσκολα θα υπάρχει αρνητική απάντηση από τους αποδέκτες της επιστολής Δούκα υποψήφιους προέδρους και αν αυτό συμβεί δεν θα αποτελεί ευφυή στάση. Παράλληλα είναι κίνηση που είναι βέβαιο ότι θα ενεργοποιήσει συνολικότερα το πολιτικό σκηνικό στο πλαίσιο του κομματικού ανταγωνισμού.
Επειδή όμως δεν είναι μια πρόταση καινοφανής (όχι τυχαία η χρήση της λέξης για να τονίσει πέραν της πρωτιάς και το αρνητικό πρόσημο που κομίζουν προηγούμενες προτάσεις διάσωσης από φυσικές καταστροφές) η πρόταση Δούκα εμπεριέχει και στοιχεία κινδύνου να χαρακτηριστεί προεκλογικό εφεύρημα και «μια από τα ίδια». Και αυτό αν:
- Περιοριστεί στο εσωκομματικό περιβάλλον κορυφής του ΠΑΣΟΚ και γίνει στην ουσία θέμα debate μεταξύ των υποψήφιων προέδρων και όχι δημιουργική ενωτική πρόταση, «προίκα» και συγκολλητική ουσία ενότητας του κινήματος για τον τελικό νικητή.
- δεν περιέχει από την αρχή ως το τέλος της την έννοια της υπέρβασης ιδίως στο έδαφος της αποτυχίας προηγούμενων προτάσεων διάσωσης. Μια υπέρβαση που θα στηρίζεται στην κατανόηση των πραγματικών αναγκών των πολιτών που στοχεύει η πρόταση διάσωσης( των πολιτών και όχι όσων διαπραγματεύονται στο όνομά τους εξυπηρετώντας άλλες σκοπιμότητες). Μια υπέρβαση που θα ενισχύει πραγματικές λύσεις σε καθημερινά προβλήματα επιβίωσης των πολιτών σε όλο το φάσμα και δεν θα εξυπηρετεί γενικότερες επιλογές «ανάπτυξης» κομμένες και ραμμένες στα μέτρα ολιγοπωλίων που αναζητούν να απορροφήσουν τεράστια κονδύλια με το πρόσχημα της διάσωσης από τις ποικιλόμορφες φυσικές καταστροφές.
- δεν κινητοποιήσει την κοινωνία την οποία αφορά η διάσωση όχι γενικά και αόριστα ως ένα προσκλητήριο εθελοντικής συμμετοχής αλλά ως «πρακτικός οδηγός επιβίωσής της». Στην κοινωνία ανήκουν και τα κομματικά μέλη και η πρόταση διάσωσης αποτελεί ευκαιρία παρακίνησής τους σε έναν ουσιαστικό και ενεργητικό ρόλο στην όλη διαδικασία που θα δίνει βάρος στην «πράξη» και δεν θα εξαντλείται στην θεωρητική ανάλυση και την ψηφιακή «καφενειακή» έκφραση κριτικής. Φυσικά στην όλη διαδικασία κινητοποίησης της κοινωνίας καθοριστικό ρόλο θα έχει ο τρόπος εκπαίδευσής της που θα προτείνεται στο σχέδιο και απο αυτό θα κριθεί σε μεγαλο βαθμό και η επιτυχία του.
- δεν στηριχθεί στις πραγματικά υγιείς δυνάμεις των τοπικών κοινωνιών που έχουν επηρεαστεί από τις φωτιές στην Αττική.
Ένα πρώτο εχέγγυο μιας σοβαρής συνέχειας στην πρόταση Δούκα αποτελεί το πρόσωπο που υποδεικνύει ως συντονιστή της ομάδας που θα κληθεί να την συγκροτήσει. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Παναγιώτης Δημόπουλος είναι μια εξαιρετική επιλογή που έχει τις επιστημονικές γνώσεις και τη συνθετική ικανότητα για μια τέτοια αποστολή. Κυρίως όμως είναι άνθρωπος που ακούει τους συνομιλητές του και δίνει έδαφος σε προτάσεις με επιχειρήματα , όπως και προσωπικά μέσα από την πολύχρονη θεσμική συνεργασία μας σε αναπτυξιακές δράσεις έχω διαπιστώσει. Προσόν βασικό για το θετικό προχώρημα μιας τόσο σοβαρής πρωτοβουλίας που η επιτυχία της θα υπερβαίνει τα στενά κομματικά πλαίσια.
H κεντρική φωτογραφία απο αναρτηση στο X της