Την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2024 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Πρέσβη της Ελλάδας στην Αίγυπτο, Νικ. Παπαγεωργίου με τον Υπουργό Ανώτερης Εκπαίδευσης & Επιστημονικής Έρευνας της Αιγύπτου, Δρα Mohamed Ayman Ashour. Ιδιαιτέρως παραγωγική ήταν η συζήτηση ως προς τις δυνατότητες διεύρυνσης της διμερούς συνεργασίας και τις εξελίξεις στο ζήτημα λειτουργίας παραρτήματος του Πανεπιστημίου Πατρών στην Αλεξάνδρεια.
Κατά τη συνάντηση σημειώθηκε συναίνεση στην ίδρυση παραρτήματος του Πανεπιστημίου Πατρών στην Αλεξάνδρεια και στην ανάπτυξη σχεδίου δράσης για τη δημιουργία κοινών προγραμμάτων σπουδών και προγραμμάτων ανταλλαγής φοιτητών.
Ο Υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης και Επιστημονικής Έρευνας, Δρ. Ayman Ashour, υπεδέχθη τον Πρέσβη της Ελλάδας στο Κάιρο, κ. Νικόλαο Παπαγεωργίου στα κεντρικά γραφεία του Υπουργείου στη Νέα Διοικητική Πρωτεύουσα, παρουσία του επικεφαλής του Τομέα Πολιτιστικών Θεμάτων και Υποτροφιών, Δρα Sherif Saleh, προκειμένου να συζητηθούν τρόποι ανάπτυξης της συνεργασίας στον τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης και της επιστημονικής έρευνας.
Στην αρχή της συνάντησης, ο Δρ. Ayman Ashour τόνισε τη σημασία των σχέσεων Αιγύπτου-Ελλάδας, επισημαίνοντας τις επιτυχίες που έχουν σημειωθεί στα κοινά ερευνητικά προγράμματα σε διάφορους τομείς και το ενδιαφέρον της Αιγύπτου να ενισχύσει την ακαδημαϊκή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης και της επιστημονικής έρευνας.
Κατά τη συνάντηση, οι δύο πλευρές συζήτησαν τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας, μέσω της ανταλλαγής ερευνητών και φοιτητών και της θέσπισης κοινών προγραμμάτων σπουδών, τα οποία θα συμβάλλουν στην άνοδο του ακαδημαϊκού επιπέδου των φοιτητών, στην ενίσχυση των πολιτιστικών ανταλλαγών και στη δημιουργία ισχυρών δικτύων επιστημονικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Ο Δρ. Ashour αναφέρθηκε επίσης στην αξιοσημείωτη πρόοδο που επιτεύχθηκε στην Αίγυπτο στον τομέα των υποδομών, τονίζοντας ότι αυτή η πρόοδος έχει δημιουργήσει ένα ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της επιστημονικής έρευνας. Αυτό φάνηκε στην ίδρυση παραρτημάτων πολλών διεθνών πανεπιστημίων στην Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου, γεγονός που ενισχύει τη θέση της Αιγύπτου ως κορυφαίου εκπαιδευτικού και επενδυτικού προορισμού.
Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο πλευρές συζήτησαν τα βήματα ίδρυσης παραρτήματος του Ελληνικού Πανεπιστημίου Πατρών στην Αλεξάνδρεια, το οποίο θα προσφέρει προγράμματα σπουδών στους τομείς της μηχανικής, των τεχνών, της κοινωνιολογίας, της διοίκησης και της υγείας, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο.
Οι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης τον τόπο ίδρυσης του παραρτήματος του Πανεπιστημίου Πατρών στην Αλεξάνδρεια, το οποίο θα ανοίξει νέους ορίζοντες για φοιτητές και ερευνητές εντός του Κυβερνείου και θα επιτρέψει την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειρογνωμοσύνης σε διάφορους κλάδους. Επιπλέον, θα εμπλουτισθεί η πολιτιστική σκηνή στην Αλεξάνδρεια και θα ενισχυθούν οι ιστορικοί και πολιτισμικοί δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών.
Από την πλευρά του, ο Πρέσβης της Ελλάδος εξήρε το βάθος των στρατηγικών σχέσεων μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας, τονίζοντας την αξιοσημείωτη και ραγδαία εξέλιξη στις πτυχές της διμερούς συνεργασίας, προαναγγέλλοντας ελπιδοφόρες προοπτικές στο μέλλον των σχέσεων των δύο χωρών.
Στο τέλος της συνάντησης, οι δύο πλευρές τόνισαν τη σημασία ενίσχυσης της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Αιγύπτου- Ελλάδας στον ακαδημαϊκό τομέα. Επίσης, συμφωνήθηκε η ανάπτυξη σαφούς οδικού χάρτη για την ενίσχυση της συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης της έναρξης κοινών ερευνητικών προγραμμάτων και προγραμμάτων ανταλλαγής φοιτητών.
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Καθηγητής Χρήστος Ι. Μπούρας, ανέφερε σχετικά: «Με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση ενημερώθηκα για τη θετική εξέλιξη της συνάντησης, στην οποία συζητήθηκε και η Ίδρυση παραρτήματος του Πανεπιστημίου Πατρών στην Αλεξάνδρεια. Η σημαντική αυτή πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Πατρών, υπό την καθοδήγηση του Αντιπρύτανη Καθ. Δ. Μαντζαβίνου, γίνεται στο πλαίσιο της εξωστρέφειας και της διεθνοποίησης του Ιδρύματος και αδιαμφισβήτητα αποτελεί μία ιστορική στιγμή σε εθνικό επίπεδο, με πολιτική και ακαδημαϊκή σημασία, αφού συνεπάγεται τη δημιουργία του πρώτου παραρτήματος ελληνικού Πανεπιστημίου στο εξωτερικό. Θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε το παράρτημα αυτό να αποτελέσει ελκυστικό ακαδημαϊκό προορισμό τόσο για διεθνείς, όσο και για Αιγύπτιους φοιτητές.