Στην Πατρα το Σαββατοκύριακο 12-14 Οκτωβριου πραγματοποιήθηκε το 35° Πανελλήνιο Συνέδριο Αρτοποιών Ελλάδος στην Πάτρα. Οι εργασίες του συνεδρίου της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος (ΟΑΕ) διεξήχθησαν στο ξενοδοχείο «Porto Rio». Στη διάρκεια του συνεδρίου παρουσία 150 και πλέον αρτοποιών απ’ όλη τη χώρα, προέδρων σε συντεχνίες και αντιπροσώπων της ΟΑΕ, έθεσαν επί τάπητος σοβαρά θέματα και κυρίως οι επιπτώσεις της ακρίβειας και των χαμηλών εισοδημάτων στον κλάδο. Σύμφωνα με πληροφορίες τέθηκε το ζήτημα του κόστους λειτουργίας των αρτοποιείων αλλά και των πρώτων υλών, δεδομένου ότι οι τιμές την τελευταία πενταετία στο ψωμί έχουν αυξηθεί. Τονίστηκε ακόμη ότι δεν είναι δυνατόν οι συγκεκριμένες αυξήσεις να απορροφούνται συνέχεια από τους ίδιους τους επαγγελματίες του κλάδου. Επιπρόσθετα, εδώ και μια δεκαετία καταγράφεται σημαντική μείωση της κατανάλωσης στο ψωμί και σε και σε αρτοσκευάσματα που σε ετήσια βάση κυμαίνεται σε ποσοστό 3-4%, σε συνδυασμό και με την κάλυψη αναγκών των οικογενειών με φθηνά εισαγόμενα και βιομηχανοποιημένα, χαμηλής ποιότητας δηλαδή, αρτοσκευάσματα. Το συνέδριο ξεκίνησε το Σάββατο το απόγευμα με την εκλογή της τριμελούς εφορευτικής επιτροπής για την εκλογο-απολογιστική Γενική Συνέλευση της ΟΑΕ. Την Κυριακή 13 Οκτωβρίου στις εργασίες μετείχε ο Πρόεδρος της ΟΑΕ Μιχάλης Μούσιος και ακολούθησε γενική εισήγηση για τα θέματα που απασχολούν τον κλάδο. Παρουσίαστηκε ακόμη μελέτη για τον κλάδο της Αρτοποιίας» από τον Στέφανο Κομνηνό, Οικονομικό Αναλυτή της εταιρείας «Netrino Advisory» αλλά και προτάσεις για μείωση του ενεργειακού κόστους από τον Ιωάννη Αυγουστίδη, Σύμβουλο Ενέργειας. Στο συνέδριο παρέστη και ο Αντιπεριφερειαρχης Αχαΐας Φωκίωνας Ζαΐμης που τόνισε ότι «το επάγγελμα του αρτοποιου αλλά και των Μύλων που τους προμηθευτούν είναι ένα από αυτα που στηρίζουν την κοινωνία και που κρατουν την επιβίωση και συνοχή της. Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του να δουλέψουμε για την επίλυση τους προς την Πολιτεία και την Ε.Ε. Η ανάπτυξη του φούρνου της γειτονιάς σε μεγαλύτερη επιχείρηση δεν είναι αυτοσκοπός αλλά όταν επιχειρείται πρέπει να κρατά τις παραδοσιακές αξίες και την ποιότητα αναλλοίωτη».
18 Οκτωβρίου 2024
0 Comment
1003 Views