Σε αλλαγές του χάρτη των τιμολογίων ρεύματος προσανατολίζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ένα χρόνο μετά την έλευση των χρωματιστών τιμολογίων και του περίφημου κυμαινόμενου πράσινου, οι επιπτώσεις του οποίου για τους καταναλωτές ήταν μάλλον αμφιλεγόμενες. Το ισχύον θεσμικό πλαίσιο που καθιέρωσε τα ειδικά πράσινα τιμολόγια στα οποία ανήκει και η μεγάλη πλειοψηφία των καταναλωτών λήγει στις 31 Δεκεμβρίου του 2024. Με τις επικρίσεις να εντείνονται για το γεγονός ότι με το υφιστάμενο καθεστώς οι καταναλωτές έχουν μετατραπεί σε … ενεργειακούς trader που καλούνται να προβλέψουν τη διακύμανση των τιμών, η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει ως προσφορότερη λύση τη στροφή των καταναλωτών στα μπλε σταθερά τιμολόγια ρεύματος.
Σχετικές συζητήσεις έχουν ήδη γίνει και στη διάρκεια των συναντήσεων της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ με τους φορείς της αγοράς και τις εταιρείες ηλεκτρισμού. Στόχος του ΥΠΕΝ είναι να υιοθετηθεί και στη χώρα μας ένα μοντέλο αγοράς σύμφωνα με το οποίο η πλειονότητα των καταναλωτών θα έχει κλειδωμένες σταθερές τιμές ώστε να μην επηρεάζεται από τις ακραίες μεταβολές στις τιμές, ιδίως σε περιπτώσεις γεωπολιτικών κρίσεων και εντάσεων.
«Τα πράσινα τιμολόγια τελειώνουν ως θεσμική ρύθμιση στο τέλος του έτους. Θα δούμε πως θα το αντιμετωπίσουμε αυτό – τις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε ανακοινώσεις», ανέφερε σε δηλώσεις του ο υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας Θ. Σκυλακάκης.
Σημειώνεται ότι από το σύνολο των 7 εκατομμυρίων παροχών στη χαμηλή τάση, ένα ποσοστό της τάξης του 70% περίπου 4 με 5 εκατομμύρια καταναλωτές έχουν παραμείνει στο πράσινο τιμολόγιο.
Ενδεικτικό της τάσης που επικρατεί διεθνώς για τα σταθερά τιμολόγια είναι το γεγονός ότι το καλοκαίρι πήρε το πράσινο φως και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Ε.Ε. η υποχρεωτική προσφορά από τους παρόχους σταθερών τιμολογίων 12μηνης διάρκειας. Η σχετική Οδηγία δεν έχει ακόμη ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο και αυτό θα πρέπει να γίνει μέσα στους επόμενους μήνες. Η ψήφιση της οδηγίας αναμένεται να βοηθήσει τη στόχευση να στραφούν οι καταναλωτές στα σταθερά τιμολόγια.
Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες, τα σενάρια που θέλουν την υποχρεωτική μετακίνηση των καταναλωτών από τα πράσινα στα μπλε τιμολόγια δεν φαίνεται να προχωρούν καθώς μια τέτοια ρύθμιση θα ερχόταν σε αντίθεση με τη νομοθεσία περί ελεύθερης αγοράς. Υπενθυμίζεται ότι η μετάπτωση δια νόμου στο ειδικό πράσινο τιμολόγιο έγινε μια φορά και έκτοτε οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν το προϊόν της αρεσκείας τους.
Σε κάθε περίπτωση στόχος της κυβέρνησης είναι η Ελλάδα να συγκλίνει με την Ε.Ε. και η πλειονότητα των καταναλωτών να κλειδώνει σταθερές τιμές. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται διάφορα σενάρια όπως για παράδειγμα να επιτραπεί στους παρόχους να θέσουν στους πελάτες τους το ερώτημα να στραφούν σε σταθερές συμβάσεις.
Βεβαίως δε θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να δοθεί και μια μικρή παράταση στα ειδικά πράσινα τιμολόγια και μετά το 2024, προκειμένου να εξασφαλιστεί περισσότερος χρόνος για να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι και η αγορά, δηλαδή οι πάροχοι φέρονται να είναι σύμφωνοι με την προτροπή να μετακινηθούν οι καταναλωτές σε σταθερά τιμολόγια, αντιδρούν ωστόσο στις σκέψεις αυτό να συμβεί με κάποια υποχρεωτική ρύθμιση. Άλλωστε θεωρείται ότι είναι ανυπέρβλητες οι δυσκολίες του εγχειρήματος να υπάρξει άμεση μαζική μετακίνηση των καταναλωτών στα σταθερά τιμολόγια με δεδομένο ότι θα απαιτηθούν αντίστοιχες κινήσεις μεγάλης κλίμακας αντιστάθμισης της ενέργειας που αγοράζουν οι πάροχοι από το χρηματιστήριο ενέργειας, εγχείρημα αρκετά περίπλοκο. Αντίθετα εάν η μετάβαση αυτή στα σταθερά τιμολόγια γίνει σταδιακά μέσα από καμπάνιες ενημέρωσης και αλλαγής της κουλτούρας των καταναλωτών, τότε το εγχείρημα καθίσταται πιο εφικτό.