Στο εμβληματικό έργο του προσεισμικού ελέγχου δημόσιων κτιρίων, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς και συνολικά στα έργα ανθεκτικότητας που έχουν δρομολογηθεί, εστίασε ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Στασινός, μιλώντας, την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου, στην Πάτρα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για τα 100 χρόνια ΤΕΕ, παρουσία εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θεσμικών εκπροσώπων και μηχανικών.
Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ επισήμανε τις αλλαγές που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια «με νέα καθήκοντα και νέες δουλειές για τους μηχανικούς, με νέες ψηφιακές υπηρεσίες από το ΤΕΕ για τους μηχανικούς που εν τέλει εξυπηρετούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό ολόκληρης της κοινωνίας και της Πολιτείας».
Στο επίκεντρο του μετασχηματισμού βρίσκεται, σύμφωνα με τον Γιώργο Στασινό, η ανθεκτικότητα της πατρίδας συνολικά και της κοινωνίας, ενώ το πλέον εμβληματικό έργο σε αυτή την κατεύθυνση είναι ο προσεισμικός έλεγχος των δημόσιων κτιρίων και συγκεκριμένα των σχολείων, πανεπιστημίων, νοσοκομείων, πυροσβεστικών σταθμών και αστυνομικών τμημάτων. Χαρακτηρίζοντάς το «έργο – ορόσημο», υπογράμμισε τη συμβολή του ΤΕΕ και των μηχανικών για την υλοποίησή του καθώς, σύμφωνα με τον Γιώργο Στασινό «το κράτος δεν μπόρεσε να το κάνει τα τελευταία 25 χρόνια και αν κάποτε ξεκινούσε υπό κανονικές συνθήκες δημόσιας διοίκησης θα χρειαζόταν 10 και πλέον χρόνια να το ολοκληρώσει». Έκανε γνωστό ότι ήδη έχουν ελεγχθεί εκατοντάδες κτίρια από το καλοκαίρι, οπότε και ξεκίνησε το πρόγραμμα, ενώ στόχος είναι να ολοκληρωθεί σε λίγους μήνες.
«Ο προσεισμικός έλεγχος είναι δουλειά αλλά είναι και προσφορά»
«Ο προσεισμικός έλεγχος των δημοσίων κτιρίων αποτελεί έμπρακτη απόδειξη του κοινωνικού ρόλου των μηχανικών γιατί μέσα από μια κατεξοχήν επιστημονική εργασία βοηθάμε την κοινωνία και την Πολιτεία να διασφαλίσει την ασφάλεια και τη ζωή των συνανθρώπων μας» τόνισε ο Γιώργος Στασινός και πρόσθεσε ότι «είναι δουλειά αλλά είναι και προσφορά».
Εξηγώντας τον ρόλο του ΤΕΕ στην υλοποίηση του προσεισμικού ελέγχου σε δημόσια κτίρια, σημείωσε ότι «δεν ήταν εύκολο να πειστεί μια κυβέρνηση να γίνει προτεραιότητα και να βρεθούν χρήματα, ήταν όμως απαραίτητο, πιέσαμε και έγινε πραγματικότητα με προσωπική πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού». «Ο προσεισμικός έλεγχος ήταν ένα αίτημα του ΤΕΕ επί δεκαετίες που τώρα υλοποιείται. Αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του πως οι μηχανικοί προσφέρουν στην κοινωνία μέσα από τη δουλειά τους» υπενθύμισε.
«Με το Εθνικό Μητρώο Υποδομών θα κάνουμε όλοι μαζί τη χώρα μας καλύτερη και πιο ανθεκτική»
Σύμφωνα με τον Γιώργο Στασινό, το ΤΕΕ και οι μηχανικοί αντιλαμβάνονται τη διάσταση της ανθεκτικότητας ως κυρίαρχη στον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό. Έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τα ψηφιακά έργα που υλοποιεί το ΤΕΕ όπως το Εθνικό Μητρώο Υποδομών που έχει ως κύριο στόχο την ανθεκτικότητα μέσα από τη συντήρηση των υποδομών. Μάλιστα, απηύθυνε δημόσια πρόσκληση προς όλους τους μηχανικούς που υπηρετούν στο δημόσιο, ειδικά στις τεχνικές υπηρεσίες των Δήμων και των Περιφερειών αλλά και στους εκλεγμένους στην Αυτοδιοίκηση, λέγοντας: «αγκαλιάστε το Εθνικό Μητρώο Υποδομών, με τη δική σας συμμετοχή, καταχωρώντας τα έργα που έχετε στην περιοχή σας, θα κάνουμε όλοι μαζί τη χώρα μας καλύτερη και πιο ανθεκτική».
Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ πρόσθεσε ότι: «και η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου έχει στόχο και την Ανθεκτικότητα, δίνοντας όπλα στην Πολιτεία σε περίπτωση καταστροφών, το ίδιο και ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης και η Ηλεκτρονική Έκδοση Οικοδομικών Αδειών».
Σε ό,τι αφορά τα νέα έργα που βελτιώνουν άμεσα την ανθεκτικότητα των Υποδομών και γίνονται με ευθύνη του ΤΕΕ, ο Γιώργος Στασινός ανέφερε:
· τις Έξυπνες Γέφυρες, όπου το ΤΕΕ ανέλαβε να προχωρήσει ένα κεντρικό σύστημα παρακολούθησης με αισθητήρες σημαντικών οδικών και σιδηροδρομικών γεφυρών.
· τις Έξυπνες Διαβάσεις, με το οποίο προσπαθούμε να φέρουμε στο παρόν την οδική και αστική ασφάλεια.
· τον Οδοφωτισμό μεγάλων οδικών αξόνων.
«Βρισκόμαστε δίπλα στην Πολιτεία σε κάθε πρωτοβουλία που προωθεί έμπρακτα την Ανθεκτικότητα, δηλαδή την ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας των πολιτών αλλά και τη βιωσιμότητα και την αειφορία των ιδιωτικών και δημοσίων επενδύσεων» επισήμανε.
«Τώρα είναι η ώρα μεγάλων έργων και αποφάσεων και στην Αχαΐα»
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Γιώργος Στασινός στην κρισιμότητα της επόμενης πενταετίας προκειμένου να αλλάξει επίπεδο η χώρα και η ζωή των πολιτών, τονίζοντας ότι «τώρα είναι η ώρα της ανάταξης και της δουλειάς, για το πέρασμα σε μια νέα εποχή». Έκανε λόγο για μια αληθινή ανάπτυξη που θα προέλθει και από ιδιωτικά και από δημόσια έργα, με σαφές πράσινο πρόσημο και περιβαλλοντικούς στόχους. Εστιάζοντας στην Αχαΐα σημείωσε ότι τώρα είναι η ώρα μεγάλων έργων και αποφάσεων, όπως:
· Η ολοκλήρωση του Νέου Οδικού άξονα Πάτρα – Πύργος
· Ο σιδηρόδρομος και η σχέση του με την πόλη
· Τα μεγάλα και μικρά έργα αστικών αναπλάσεων, με έμφαση στην Ανθεκτικότητα απέναντι στην κλιματική κρίση και στην ποιότητα της ζωής των πολιτών
· Η δημιουργία, επιτέλους, ολοκληρωμένου χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού.
· Οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά και η αναβάθμιση όλων των δικτύων ενέργειας και τηλεπικοινωνιών.
· Οι επενδύσεις σε λιμενικές υποδομές και μαρίνες.
· Έργα ύδρευσης, άρδευσης και αποχέτευσης που άμεσα απαιτούνται για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας.
· Ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός με έργα ουσίας και μακροπρόθεσμης απόδοσης για τη διάβρωση των ακτών.
· Οι εμβληματικές επενδύσεις αξιοποίησης σχολάζουσας δημόσιας περιουσίας με νέες χρήσεις.
· Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος με στόχους τόσο διατήρησης των προστατευόμενων περιοχών και ειδών όσο και βιώσιμης ανάπτυξης των τοπικών κοινοτήτων.
«Δεν είναι η ώρα να μεμψιμοιρούμε, το κρίσιμο είναι η αποτελεσματικότητα, όχι τα λόγια, τα έργα και τα αποτελέσματα, όχι οι φωνές» επισήμανε ο Γιώργος Στασινός.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ μίλησε για την ανάγκη διασφάλισης του υψηλού επιπέδου των Πολυτεχνείων και των Πολυτεχνικών Σχολών καθώς και των Ελλήνων Μηχανικών μέσα και από τη διασφάλιση υψηλότερων αμοιβών για το κατεξοχήν επιστημονικό έργο τους.
Τέλος, έκανε μία προσωπική αναφορά λέγοντας: «έχω την τιμή να είμαι απόφοιτος της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και γνωρίζω καλά ότι εδώ προετοιμάζονται, επί πολλά χρόνια, επιστήμονες υψηλής στάθμης. Έζησα για χρόνια στην Πάτρα, έχω φίλους και συνεργάτες εδώ, γνωρίζω καλά την επαγγελματική και επιστημονική δυναμική που δίνει το Πανεπιστήμιο στον τόπο».
Ν. Φαρμάκης: Η πορεία του ΤΕΕ και της Περιφέρειας είναι κοινή και έτσι πρέπει να συνεχίσει
Στη σημασία που αποδίδει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στη σχέση με το ΤΕΕ αναφέρθηκε, στο πλαίσιο του χαιρετισμού του, ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης.
«Ζούμε σε μία Περιφέρεια που έχει την τύχη να διαθέτει ισχυρό ανθρώπινο δυναμικό μηχανικών και ισχυρά παραρτήματα του ΤΕΕ με καθοριστική συμβολή στην ανάπτυξη. Η Περιφέρεια αντιλαμβάνεται τη σχέση της με το ΤΕΕ ως γέφυρα διαλόγου για το σήμερα και αύριο. Ξέρουμε ότι έχουμε έναν πολύτιμο σύμβουλο και συνεργάτη για να παρέχει τεκμηριωμένες απαντήσεις» τόνισε.
Έκανε μία αναδρομή στην εποικοδομητική συμπόρευση, όπως τη χαρακτήρισε, σημειώνοντας ότι «η πορεία του ΤΕΕ και της Περιφέρειας είναι κοινή και έτσι πρέπει να συνεχίσει». Μεταξύ των παραδειγμάτων αυτής της συνεργασίας ανέφερε, την ανάπτυξη δικτύων χαμηλής και μέσης πίεσης φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα, καθώς και της ανάπτυξης αυτόνομων, έξυπνων, τηλεδιαχειριζόμενων δικτύων φωτισμού στους οδικούς άξονες και των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων, Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας όπου διαπιστώνεται ελλιπής φωτισμός.
«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ήταν από τις πρώτες που ανταποκρίθηκε στη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του ΤΕΕ για την υλοποίηση ενός έργου που βελτιώνει τα επίπεδα οδικής ασφάλειας σε μήκος 900 και πλέον χιλιομέτρων» όπως επισήμανε ο Νεκτάριος Φαρμάκης. Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, αναφέρθηκε και στη νέα σιδηροδρομική γραμμή προς το λιμάνι της Πάτρας εκφράζοντας την ελπίδα το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας να σταθεί αρωγός στη διεκδίκηση.
Απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο του ΤΕΕ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα συνεχίσει να στέκεται αρωγός των προσπαθειών για την οικονομική και κοινωνική πρόοδο. «Εύχομαι η νέα 100ετία να αποδειχθεί το ίδιο δημιουργική και καρποφόρα για το ΤΕΕ. Όσο περισσότεροι είμαστε τόσο καλύτερα είναι, όλοι μαζί λοιπόν» είπε κλείνοντας τον χαιρετισμό του.
Κ. Πελετίδης: «Πιστεύουμε ότι όλοι μαζί θα δημιουργήσουμε προϋποθέσεις τα παιδιά μας να ζουν καλύτερα από εμάς»
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης αναγνώρισε τη συμβολή του ΤΕΕ και των μηχανικών, χαρακτηρίζοντας «μεγάλη υπόθεση τα 100 χρόνια».
Ο Κώστας Πελετίδης έκανε λόγο για «υποστελέχωση σε μηχανικούς στους Δήμους» επισημαίνοντας ιδιαίτερα ότι «φεύγουν μηχανικοί με συνταξιοδότηση και μεγάλη εμπειρία κάτι που χαρακτήρισε «μεγάλο θέμα». «Πρέπει να υπάρχει στελέχωση όλων των υπηρεσιών του Δημόσιου τομέα και οι δήμοι να είναι πλήρως στελεχωμένοι για να μην χαθεί η γνώση» υπογράμμισε.
Στη συνέχεια μίλησε για την ανάπτυξη καλώντας να εξετάσουμε τι γίνεται σήμερα με τη νέα γενιά και διερωτώμενος αν ζει καλύτερα. «εμείς ζήσαμε καλύτερα από τους γονείς μας, η νέα γενιά ζει καλύτερα από εμάς; Έχει καλύτερες προοπτικές;» είπε και πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, χρήσιμοι είμαστε όλοι και θα πρέπει να παλέψουμε για σημαντικά ζητήματα». Στο σημείο αυτό, έφερε ως παράδειγμα τη χωροθέτηση έργων ΑΠΕ. Ο Κώστας Πελετίδης τοποθετήθηκε και για το τρένο στην Πάτρα αναφέροντας ότι «είναι αδιανόητο το 2024 η τεχνική να βρίσκεται στο απόγειο και να κάθεσαι να συζητάς ότι θα περάσει επιφανειακά μία βαριά κατασκευή από μία πόλη. Είναι πρόκληση».«Για κανένα λόγο δεν μπορείς να θάψεις το μέλλον μίας πόλης» σημείωσε και πρόσθεσε «σας θέλουμε συμπαραστάτες».
«Πιστεύουμε ότι όλοι μαζί θα δημιουργήσουμε προϋποθέσεις τα παιδιά μας να ζουν καλύτερα από εμάς», τόνισε ο Δήμαρχος Πατρέων.
Β. Καραχάλιος: Το ΤΕΕ στη Δυτική Ελλάδα έχει βάλει την επιστημονική του σφραγίδα σε μεγάλα έργα
Στην καθοριστική συμβολή και το εύρος των παρεμβάσεων του ΤΕΕ στα 100 χρόνια από την ίδρυσή του καθώς και στον ρόλο του Περιφερειακού Τμήματος της Δυτικής Ελλάδας αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος Περιφερειακού Τμήματος Δυτικής Ελλάδας του ΤΕΕ Βαγγέλης Καραχάλιος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το ΤΕΕ στη Δυτική Ελλάδα, ως σύμβουλος της Πολιτείας, έχει καταθέσει τα τελευταία χρόνια τεκμηριωμένες θέσεις και έχει βάλει την επιστημονική του σφραγίδα σε μεγάλα έργα όπως η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, η Ολυμπία Οδός, το φράγμα Πείρου, Παραπείρου και άλλα. Τόνισε ότι το Περιφερειακό Τμήμα στήριξε σε «χαλεπούς καιρούς» τεκμηρίωσε τη βιωσιμότητα της έλευσης του φυσικού αερίου στη ΒΙΠΕ της Πάτρας, στις πόλεις της Πάτρας, του Αγρινίου και του Πύργου μέσω μεταφοράς υγροποιημένου αερίου και αποκεντρωμένων δικτύων, υπενθύμισε.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις σημαντικές προκλήσεις που υπάρχουν μπροστά όπως η ενεργειακή μετάβαση, οι ΑΠΕ και τα έργα διάβρωσης ακτών. Ο Βαγγέλης Καραχάλιος στάθηκε ιδιαίτερα στη σιδηροδρομική σύνδεση της Δυτικής Πελοποννήσου, συναρτώντας τη με το αναπτυξιακό μέλλον της Δυτικής Ελλάδας, ενώ υπογράμμισε και την ανάγκη χρηματοδότησης της υπογειοποίησης της νέας διπλής ηλεκτροκίνητης γραμμής.
Σχετικά με τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το Περιφερειακό Τμήμα, ο Βαγγέλης Καραχάλιος ανέφερε το «Δυτική Ελλάδα 2040» που θα αποτελέσει, όπως είπε, «σταθερό όργανο διαλόγου και παρακολούθησης θεμάτων μακροπρόθεσμης στρατηγικής ανάπτυξης που θα χρησιμοποιεί τις γνώσεις των μηχανικών», όπως εξήγησε.
Υπογράμμισε ότι «τα τελευταία χρόνια είναι σίγουρο ότι το ΤΕΕ ανέβηκε στα μάτια της κεντρικής διοίκησης που το εμπιστεύθηκε σε μεγάλο βαθμό» και επισήμανε τη σημασία που έχει «να παράγει επιστημονικό έργο και να απαντά με τη γλώσσα της επιστήμης στα προβλήματα της κοινωνίας».
Μπορείτε να δείτε το βίντεο της εκδήλωσης στο youtube.