Καίρια ερωτήματα που αφορούν τις προοπτικές ανάπτυξης της Δυτικής Ελλάδας αναδείχτηκαν στη συνεδρία που διοργάνωσε το Οικονομικό Επιμελητήριο -10ο Περιφερειακό Τμήμα Βορειοδυτικής Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, στο πλαίσιο του 27ου Forum Ανάπτυξης, το Σάββατο 23 Νοεμβρίου.
Συντονιστής ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Βορειοδυτικής Πελ/σου και Δυτικής Ελλάδος Γιώργος Παππάς, ο οποίος εισαγωγικά τόνισε ότι με την συγκεκριμένη συνεδρία στόχος είναι να ξεκαθαριστούν οι προοπτικές της περιοχής στον Πρωτογενή Τομέα, Βιομηχανία, Τουρισμό, Υποδομές.
Ο Νίκος Γιαννακόπουλος Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών σχολίασε στοιχεία που αφορούν την Δυτική Ελλάδα, η οποία συνεισφέρει στο ΑΕΠ της χώρας σε ποσοστό 4,4%, όταν το Λεκανοπέδιο συνεισφέρει 48%.
«Η συζήτηση περί προοπτικών σε περιφερειακό επίπεδο ξεκινά με την παρατήρηση ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος με την Αττική που παραμένει ίδια τα τελευταία 20 χρόνια. Ταυτόχρονα με την συζήτηση περί σύγκλισης το ζήτημα παραμένει πολύ μεγάλο», ανέφερε ο κ. Γιαννακόπουλος.
Η ανεργία πάντως στην Δυτική Ελλάδα έχει πέσει στο 10% από το 21% πριν μια πενταετία. Η πτώση κατά τον κ. Γιαννακόπουλο δεν είναι αποτέλεσμα πολιτικών που υλοποιούνται σήμερα, αλλά είναι μια πορεία που διαμορφώνεται από ευρύτερες τάσεις που αφορούν την ελληνική οικονομία. Ωστόσο το ποσοστό απασχόλησης, δηλαδή ο αριθμός των απασχολούμενων προς τον γενικό πληθυσμό είναι στο 50% και δεν είναι υψηλός. Επιπρόσθετα, ο κ. Γιαννακόπουλος σημείωσε ότι μεγάλο πρόβλημα είναι το δημογραφικό για την περιοχή, που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την μεταφορά οικονομικών πόρων στα νοικοκυριά, εννοώντας τις πολιτικές της κυβέρνησης για να διαθέσει χρήματα, αλλά με μια ένα πλέγμα παρεμβάσεων. Και αυτό καθώς στην Δυτική Ελλάδα αυξάνεται ο αριθμός των κατοίκων ηλικίας άνω των 65 ετών.
Ο Διονύσης Καλαματιανός, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας, σε διαδικτυακή του παρέμβαση τόνισε ότι παρότι η Δυτική Ελλάδα έχει προοπτικές στον Τουρισμό, καθώς μπορεί να αναπτύξει όλα τα είδη τουρισμού, δυστυχώς της λείπουν οι υποδομές και κανένα αναπτυξιακό πλάνο δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα- Πύργος, που κατά τον ίδιο, είναι ένα έργο χρηματοδοτημένο από το 2018 που ενώ θα παραδιδόταν σε χρήση το 2023 με τον παλιό σχεδιασμό, δυστυχώς έχει πάει σημαντικά πίσω.
«Έχουμε όμως ανάγκη και από ένα σύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο για να μειώσει την ρύπανση και να μας συνδέσει με την Ευρώπη. Συνδέεται με την μεταφορά προϊόντων, όμως τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως τα θέλουμε στην Δυτική Ελλάδα. Ακόμη περιμένουμε την επέκταση του σιδηροδρομικού δικτύου για την Πάτρα και για την Ηλεία, περιμένουμε την επέκταση του παλιού μετρικού συστήματος, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες» τόνισε ο κ. Καλαματιανός.
H Xριστίνα Σταρακά, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ, σημείωσε ότι :«Είναι η ώρα η περιοχή να περάσει από την περιφερειακή διοίκηση στην περιφερειακή διακυβέρνηση.
Είναι κάτι που το λέμε εδώ και πολλά χρόνια. Ο Δυτικός άξονας πρέπει να μπει ισότιμα στην παραγωγή πλούτου. Καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι αυτό σε μια χώρα που ο μισός πληθυσμός να ζει στην Αττική με αποτέλεσμα να υπάρχουν έντονες ανισότητες σε υποδομές, υπηρεσίες και ευκαιρίες ανάπτυξης». Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος αριθμεί 650.000 άτομα και το ποσοστό σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού ανέρχεται στο 35,2%. Και είναι 10 μονάδες επάνω από το μέσο όρο. Συμπλήρωσε ότι η Δυτική Ελλάδα χαρακτηρίζεται από χαμηλή εξωστρέφεια και παραγωγική δραστηριότητα με τον πρωτογενή τομέα να φθίνει καθημερινά. Υπάρχουν ελλιπείς υποδομές και προβληματικό επαρχιακό οδικό δίκτυο. Επιπρόσθετα τα αρδευτικά δίκτυα παραμένουν απαρχαιωμένα ενώ υπάρχουν αδυναμίες στην διαχείριση των αποβλήτων και ανεπαρκή ευρυζωνικά δίκτυα με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται ψηφιακή υστέρηση. «Η Δυτική Ελλάδα αποτελεί μια από τις πιο φτωχές περιφέρειες πανελλαδικά» εξήγησε η κ. Σταρακά. Είναι ευκαιρία να αναδειχτεί η Δυτική Ελλάδα ως τουριστικός προ- ορισμός, προκειμένου να ανακάμψει, ταυτόχρονα με την ακτογραμμή της.
Ο Λυκούργος Σταυρουλόπουλος, Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος σε θέματα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος τόνισε ότι για να βγουν ουσιαστικά συμπεράσματα για την ΠΔΕ πρέπει να σταθούμε σε τέσσερις βασικούς πυλώνες: α) που βρισκόμαστε, β) που θέλουμε να πάμε, γ) που μπορούμε τελικά να πάμε και δ) με ποιο τρόπο θα πάμε.
«Το βασικό αναπτυξιακό εργαλεία της Περιφέρειας είναι το ΕΣΠΑ. Στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο, 2014-2020, το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε επιτυχώς και με απορροφητικότητα παραπάνω από 100%. Είχαμε 490 εκατομμύρια ευρώ που καταναλώσαμε και 50 επιπλέον εκατομμύρια για να τα οδηγήσουμε στην ανάπτυξη. Αυτό βοήθησε στη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027, να αυξήσουμε τους διαθέσιμους πόρους που στην αρχή ήταν 520 εκατομμύρια ευρώ και τελικά μετά από διαβούλευση φθάσαμε στα 628,5 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 400 εκατομμύρια ευρώ έχουν μπει σε συγκεκριμένους άξονες και έχουν πέσει στην αγορά», σημείωσε ο κ. Σταυρουλόπουλος. Συμπλήρωσε επίσης ότι χάρη στις καινοτόμες δράσεις που υλοποίησε η Περιφέρεια, κατάφερε να βελτιώσει τον δείκτη της ανεργίας. Κυμαινόταν στο 24,1% πριν πέντε χρόνια και πλέον έπεσε στο 10%.
Ο Αλέξανδρος Παγώνης, στέλεχος ΚΚΕ και οικονομολόγος, υποστήριξε ότι η οικονομική ανάπτυξη παραμένει εύθραυστη και η συγκέντρωση κινδύνων, λόγω των πολέμων που είναι σε εξέλιξη, καθιστούν ευάλωτες τις αγορές. Σημείωσε ότι υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα τα οποία όμως δίνονται για την πολεμική βιομηχανία.
Για την ανεργία, παρατήρησε ότι μπορεί να μειώθηκε στατιστικά στην περιοχή, όμως οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης είναι περισσότερες από τις συμβάσεις πλήρους απασχόλησης.
Ανέφερε επίσης ότι η ανάπτυξη του Airbnb και του real estate έχουν οδηγήσει τα νοικοκυριά να δαπανούν το 50% του εισοδήματος για κάλυψη στεγαστικών αναγκών, και αυτό είναι ιδιαίτερα αντιαναπτυξιακό.