«Mετάβαση» ως ευκαιρία προόδου για ένα βιώσιμο μέλλον ήταν το θέμα του 27ου Forum Ανάπτυξης, το οποίο πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία το Σαββατοκύριακο 23 και 24 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο «My Way».
Οι εργασίες του αναπτυξιακού πολυσυνεδρίου, το οποίο φέτος περιελάμβανε 21 συνεδρίες με περισσότερους από 140 ομιλητές ξεκίνησαν το πρωί του Σαββάτου με την τέλεση του καθιερωμένου αγιασμού από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρών, κ.κ. Χρυσόστομο, ο οποίος αφού συνεχάρη τους διοργανωτές εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι και στο φετινό συνέδριο θα κατατεθούν ωφέλιμες σκέψεις και προτάσεις για την ανάπτυξη του τόπου μας.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο υπεύθυνος της διοργάνωσης, εκδότης της εφημερίδας «Σύμβουλος Επιχειρήσεων», Παναγιώτης Γιαλένιος, ο οποίος χαρακτήρισε το πολυσυνέδριο «δημιουργική σπορά» απόψεων, προτάσεων και συνεργασιών και επεσήμανε πως το «φετινό θέμα της Μετάβασης δεν επελέγη τυχαία, καθώς η μεταβατικότητα απασχολεί όλες τις εκφάνσεις της σύγχρονης ζωής. Σκοπός είναι να προσδώσουμε την πραγματική διάσταση της Μετάβασης στο δημόσιο διάλογο αφυπνίζοντας όλους τους επιστημονικούς και παραγωγικούς φορείς. Με τη διοργάνωση του πολυσυνεδρίου προσπαθούμε να είμαστε χρήσιμοι στην κοινωνία».
Χαιρετισμό στην τελετή των εγκαινίων έκανε ο πρώην πρωθυπουργός, βουλευτής Αχαΐας ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων πως «η Μετάβαση σε μια βιώσιμη, πράσινη και ψηφιακή οικονομία, είναι μια θεματολογία που, όπως γνωρίζετε, με απασχολεί εδώ και δεκαετίες. Πολλοί τότε διακωμωδούσαν αυτές τις έννοιες, ενώ υπάρχουν και κάποιοι ηγέτες, όπως ο προσφάτως εκλεγείς Τράμπ στην Αμερική, που αρνούνται την καταστροφή, οικολογική και κλιματική που επέρχεται», τόνισε και προσέθεσε πως «η μετάβαση, δεν μπορεί να είναι μονόπλευρη ή να υπηρετεί λίγους. Δεν μπορεί να σχεδιάζεται ερήμην της κοινωνίας, χωρίς διαβούλευση, διαφάνεια και δικαιοσύνη». Μάλιστα, επεσήμανε πως η ανάπτυξη αλλά ακόμα περισσότερο η μετάβαση δεν μπορεί παρά να είναι, Δημοκρατική, Συμμετοχική και Δίκαιη. Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως η μετάβαση πρέπει και μπορεί και άλλους στόχους, λέγοντας «ανάπτυξη σοβαρή, βιώσιμη, δεν νοείται αν δεν περικλείει πέρα από την οικονομική πλευρά τον στόχο της ευζωίας, την διασφάλιση στην πρόσβαση σε ποιοτική υγεία για όλους, παιδεία δημοκρατική και σύγχρονη, κατοικία, ψυχική υγεία, και μια κοινωνία αλληλεγγύης και ανθρωπιάς». Ο κ. Παπανδρέου, στον χαιρετισμό του καυτηρίασε επίσης, το γεγονός, ότι μόλις το 2% των πόρων τριών προκηρύξεων του Αναπτυξιακού Νόμου κατευθύνθηκαν στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, όπως επίσης και ότι εγκρίθηκε κάτω από το 20% των προτάσεων στη χώρα. «Λεφτά υπάρχουν – αλλά που πάνε; Στο πλιάτσικο που αισθάνεται καθημερινά ο Έλληνας και η ελληνική οικογένεια, από την τεράστια κερδοσκοπική πρακτική των μεγάλων εταιριών ενέργειας, σουπερμάρκετ και τραπεζών. Και αυτό με τις πλάτες της κυβέρνησης. Γιατί εξακολουθούν ακόμη και σήμερα να χάνονται στις σκοτεινές διαδρομές μεταξύ πελατειακού κράτους και πάσης φύσεως συμφερόντων – και να σπαταλούνται με αθέμιτες πρακτικές», είπε με νόημα.
Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Υφυπουργού Δικαιοσύνης, Ιωάννη Μπούγα, ο οποίος αφού χαρακτήρισε τον τίτλο του φετινού πολυσυνεδρίου υπερβατικό, τόνισε πως «η μετάβαση είναι ο πυρήνας των εξελίξεων στις σύγχρονες κοινωνίες.
Για να επιτευχθεί ωστόσο η Μετάβαση οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες. Στον τομέα της Δικαιοσύνης έχει γίνει λόγος για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία θα φέρει τεράστιες αλλαγές, όμως εγκυμονεί και κινδύνους. Η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ανθρώπινη κρίση και βούληση, για παράδειγμα στις δικαστικές αποφάσεις. Οι δικαστές μπορούν να ξεχωρίσουν το νόμιμο από το παράνομο, αλλά και το ηθικό από το ανήθικο, ενώ χρησιμοποιούν την αρχή της επιείκειας. Απαιτείται στο πλαίσιο αυτό, μία θεσμική μετάβαση, ώστε να προσαρμοστούμε στις σύγχρονες εξελίξεις, αλλά και διάθεση σημαντικών πόρων. Η θεσμική Μετάβαση ενισχύει τον διάλογο, τη διαφάνεια και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας».
Ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί από τους βουλευτές Αχαΐας. Η Χριστίνα Αλεξοπούλου ανέφερε πως «η Μετάβαση χρειάζεται πολλούς συμμάχους και ενότητα», γι’ αυτό και παρότρυνε τη διεύρυνση των συνεργασιών.
O Ανδρέας Παναγιωτόπουλος επεσήμανε πως «η Μετάβαση πρέπει να έχει στόχο την ευδαιμονία των ανθρώπων και της κοινωνίας».
Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, επεσήμανε πως «η Μετάβαση έχει ξεκινήσει από το 1o Forum και φθάνοντας ήδη στην 27η διοργάνωση, οφείλουμε να κοιτάξουμε όλη αυτή την πορεία για το τί έχει αλλάξει στην κοινωνία μας. Η πρόοδος επιτυγχάνεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, αλλά το σύστημα που είναι κεφαλαιοκρατικό δεν επιτρέπει στους πολίτες να φύγουν μπροστά. Αυτό που έχει προτεραιότητα είναι να δημιουργήσουμε μια ανθρώπινη κοινωνία».
Στη συνέχεια ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας, Τάκης Παπαδόπουλος, εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος, Νεκτάριο Φαρμάκη, τόνισε πως «στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος συντελούνται σημαντικές αλλαγές σε κρίσιμους τομείς. Αγωνιζόμαστε καθημερινά για τη Μετάβαση προς δύο κατευθύνσεις: από τη μία να κλείσουμε τις εκκρεμότητες του παρελθόντος και από την άλλη να θέσουμε τις βάσεις για να περάσει η περιοχή μας στη νέα εποχή. Για την Περιφέρεια η Μετάβαση είναι ουσιαστική και μετρήσιμη στους τομείς της εξωστρέφειας, των έργων, της καινοτομίας. Το μοντέλο που προωθούμε για το 2030 είναι μία σύγχρονη και παραγωγική Περιφέρεια χωρίς ανισότητες και θα το πετύχουμε γιατί στηριζόμαστε στη δουλειά που γίνεται και στις δυνατότητες του τόπου μας».
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστος Μπούρας επεσήμανε πως ο ρόλος του Πανεπιστημίου είναι σημαντικός και στην ανάπτυξη της περιοχής μας, ενώ επεσήμανε πως η Μετάβαση απαιτεί νέα εργαλεία, χωρίς δόγματα όπως ότι την αλήθεια την κατέχει μόνο ένας.
Τον κύκλο των χαιρετισμών έκλεισε ο γενικός γραμματέας του Επιμελητηρίου Αχαΐας, Θεόδωρος Τσούμπελης.
Μεταξύ άλλων, στην τελετή των εγκαινίων παρέστησαν οι Αντιπεριφερειάρχες Δημόσιας Υγείας, Άννα Μαστοράκου και Αθλητισμού, Τάκης Αντωνόπουλος, ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας, Γρηγόρης Αλεξόπουλος, ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Νέα Δυτική Ελλάδα», Σπύρος Σκιαδαρέσης, οι επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων του Δήμου Πατρέων, Β. Αϊβαλής και Π. Ψωμάς, ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΕ, Βαγγέλης Καραχάλιος, ο πρόεδρος του 10ου Π.Τ. του Οικονομικού Επιμελητηρίου, Γιώργος Παππάς, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών, Αθανάσιος Ζούπας, ο εκδότης της «Γ», Ιωάννης Χρ. Χριστόπουλος, ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ Ν.Δ. Αχαΐας και υποψήφιος πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας, Αντώνης Κουνάβης, η ναυτιλιακή πράκτορας και μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου, Μαρία Φιλοπούλου, πρόεδροι επιστημονικών και ερευνητικών ινστιτούτων, Καθηγητές του Πανεπιστημίου Πατρών, εκπρόσωποι παραγωγικών και κοινωνικών φορέων, καθώς και πλήθους κόσμου.